Ga naar de inhoud

Pleintjesvoetbalster uit Molenbeek die straks tegen Frankrijk speelt: wie is Ouzraoui Diki?

 di 8 augustus 2023 10:01

Een wedstrijd om naar uit te kijken op het WK voetbal voor vrouwen vandaag. Frankrijk tegen Marokko is niet alleen een duel tussen een toernooifavoriet tegen dé toernooirevelatie. Er zit ook een Belgisch insteek aan de 1/8e finale. Met haar technisch vermogen en snelheid maakt Sakina Ouzraoui Diki indruk dit WK. 

De hoogconjunctuur van het Marokkaanse voetbal houdt aan.

 

Nadat het nationale elftal bij de mannen vierde werd op het WK in Qatar afgelopen winter en de beloften goud wonnen op Afrika Cup, staat de nationale vrouwenploeg vandaag verrassend in de 1/8e finales.


Na een 6-0-pandoering van Duitsland in de eerste groepsmatch leek WK-debutant Marokko niet meer dan een figurant te zullen worden.


Maar de figurant werd een volwaardige hoofdrolspeelster. Dankzij zeges tegen Zuid-Korea en Colombia - telkens 1-0 voor Marokko - is er van Duitsland zelfs geen sprake meer op dit WK.

Wie is Sakina Ouzraoui Diki?

Tijdens de groepsfase stond de naam van Sakina Ouzraoui Diki drie keer bij de eerste elf, de basisploeg van Marokko.

 

Ook vanmiddag tegen Frankrijk wordt ze in de basisploeg van bondscoach Reynald Pedros verwacht.


Diki is speelster van Anderlecht en groeide op in Brussel. Ze werd geboren in Barcelona, maar verhuisde met haar ouders rond haar 6 jaar naar België.


Aan de Ninoofsepoort - op de grens tussen Brussel en Molenbeek - leerde ze voetballen op de pleintjes en dat laat zich merken. 


"Ze hebben me altijd gezegd dat ik een straatvoetballer ben", zei Diki daar vorig jaar zelf over tegen Bruzz.

 

"Ik vind het een compliment. Riyad Mahrez heeft ooit gezegd dat straatvoetballers een tikkeltje meer hebben. Dat tikkeltje kan je niet leren bij een club, daar leer je andere dingen."

Diki is technisch heel vaardig, ze is snel, heeft inzicht en kan gevaar creëren voor het doel van de tegenstander.

Ibtissam Bouharat - speelster KVM

"Ze heeft alle kwaliteiten om mee te draaien op het niveau van het WK", vertelt Ibtissam Bouharat.

 

Bouharat stond zelf bijna op het WK. De speelster van KV Mechelen maakte de volledige voorbereiding mee met Marokko, maar viel op het laatste moment uit de selectie. 

 

"Sakina Diki is technisch heel vaardig, ze is snel, heeft inzicht en kan gevaar creëren voor het doel van de tegenstander."

 

Diki valt dit WK ook op als de Marokkaanse speelster die het meeste druk naar voor zet en met haar zin voor dribbels (12 tijdens de groepsfase, de op een na meeste van alle speelsters op het toernooi).

 

Na een jaartje bij de vrouwenploeg van rivaal Club Brugge speelt Diki het komende seizoen opnieuw voor Anderlecht. Bij de Brusselse club stak ze heel jong de neus al aan het venster en veroverde ze ondertussen al vier keer de landstitel. 

 

Deze maand wordt Diki 22 jaar. Voor het WK leek een vaste waarde bij paars-wit worden de eerste opdracht voor Diki.

 

Zelf droomt ze ooit van een carrière in Spanje, het land waar ze geboren werd. Het WK kan die deur misschien sneller dan verwacht helpen open beuken.

Dat we met ons hart spelen, maakt het verschil.

Ibtissam Bouharat - speelster KVM

Elke match kan gewonnen worden

Voor Sakina Ouzraoui Diki en haar Marokkaanse ploegmaats wordt de wedstrijd tegen Frankrijk alvast een nieuwe test.

 

Frankrijk is favoriet, maar dat schrikt de Marokkaanse fans niet af.

 

"Dat we met ons hart spelen, maakt het verschil", vertelt KVM-speelster Ibtissam Bouharat.

 

"Net als over de mannen op het WK werd ook gezegd dat de Marokkaanse vrouwen op dit WK geen kans hadden. Dat de vrouwen het nu ook goed doen, is geen toeval meer."

 

"Het toont dat onze mind set is dat elke match gewonnen kan worden."

 

"Frankrijk is favoriet in de 1/8e finales, maar we hebben een aantal voordelen. De trainer en de volledige staf komen uit het Franse voetbal en heel wat speelsters spelen in Frankrijk of hebben er gespeeld. 

 

"Tactisch speelt dat zeker in ons voordeel."

 

Een flits van Sakina Ouzraoui Diki kan misschien volstaan voor de Marokkaanse ploeg.

Bekijk Frankrijk - Marokko bij Sporza

Gerelateerd: