Ga naar de inhoud

Assistent-bondscoach na moeizame zege tegen Italië: "Belangrijke les geleerd vandaag"

 zo 18 juni 2023 17:12
Assistent Pascal Angillis (rechts) overlegt met bondscoach Rachid Méziane.
Assistent Pascal Angillis (rechts) overlegt met bondscoach Rachid Méziane.

De Belgian Cats hebben zich zondag verzekerd van een rechtstreeks ticket voor de kwartfinales van het EK basketbal, al was de winst en het basketbal tegen Italië wel minder sprankelend dan in de vorige 2 matchen. "De speelsters zullen hier de nodige lessen uit trekken", sprak assistent-bondscoach Pascal Angillis na de wedstrijd.

Er was toch wat opluchting in de kleedkamer van de Belgian Cats na de 72-64-overwinning tegen Italië. "Of het een grote "oef" was? Dat is veel gezegd, maar wel een "oef"", gaf Pascal Angillis toe.

 

"Op een bepaald moment stonden we 56-60 in het krijt en dan hebben we een ploeg nodig gehad die zich samen kan scharen en het nodige kan doen om te winnen. We hebben wel altijd het vertrouwen gehad dat we deze match konden winnen."

Het gebrek aan productiviteit van de Belgische bank was vandaag opvallend: slechts 6 puntjes. Alarmerend? Angillis nuanceert.

 

"Het was ook de basisploeg die 22 punten toeliet in het 1e quarter. De verdedigende focus was er niet helemaal. En zo geef je Italië het vertrouwen. Het was toch een collectief gegeven."

Die verdedigende punch is onze identiteit. Als we dat niet doen, zijn we een stuk trager in aanval.

Pascal Angillis

Wat liep er mis in vergelijking met de vorige wedstrijden? "Toen hebben we vanuit onze verdediging gespeeld en konden we heel veel lopen. Dat hebben we vandaag niet gedaan, wel in het 4e quarter."

 

"Dat is onze identiteit, die verdedigende punch. Als we dat niet doen, zijn we een stuk trager in aanval en dat resulteert ook in meer balverliezen, omdat alles statisch is. Dat is een heel belangrijke les van deze wedstrijd."

 

"Als je zonder ritme speelt en dan ook Emma Meesseman probeert te zoeken, dan kom je in de problemen, want de tegenstanders focussen ook op haar. Uiteindelijk hebben we dat wel goed kunnen opvangen."

 

"We staan in de kwartfinales, daar mogen we de speelsters zeker voor feliciteren. En ik denk dat zij met hun ingesteldheid en professionaliteit zelf ook wel de nodige lessen zullen trekken uit deze match."

 

Hebben de Cats een favoriete tegenstander in de kwartfinales? "We zullen wel een aantal teams voorbereiden met de staf, maar we zijn eigenlijk vooral met onszelf bezig en dat moeten we ook blijven doen."

Meeseman: "Goed om zo'n match te hebben"

Een moeilijke match was voorspeld, een moeilijke match is het ook geworden. "Ik was dan ook niet verrast", reageert Emma Meesseman, goed voor 20 punten, 9 rebounds en 5 assists.

 

"Met alle respect voor Israël, maar we wisten dat het niet allemaal zulke matchen zouden worden. Vanaf nu zal het zijn zoals tegen Italië, al hoop ik dat wij dan wel beter zullen zijn. Maar goed, we hebben gewonnen."

 

"Voor het vervolg van het EK is het misschien wel goed om zo'n match te hebben. Ik ben eigenlijk blijer met zo'n wedstrijd dan dat we opnieuw met 40 punten gewonnen zouden hebben."

Op het moment dat het telde, stonden we er. Daar ben ik trots op.

Emma Meesseman

Meesseman was ook opgetogen over de weerbaarheid die het team toonde toen Italië op voorsprong kwam. "We zijn teruggekomen nadat we achterstonden, dat is ooit anders geweest. Op het moment dat het telde, stonden we er. Daar ben ik trots op."

 

"Dat de bank maar 6 punten maakte? Ik heb het volste vertrouwen in hen. De voorbije matchen heeft onze bank getoond dat ze klaar zijn. Ook voor hen was dit een test. Iedereen weet nu dat er hard gewerkt moet worden als we iets willen bereiken."

 

De Belgian Cats komen nu pas donderdag weer in actie. "Dat is een beetje dubbel. De extra rust is leuk om het knopje even uit te zetten, maar de flow wordt ook wat onderbroken. Morgen zullen we weten tegen wie we spelen en dan gaat het knopje weer aan. We zullen er klaar voor zijn."

Julie Vanloo: "Vertrouwen doet me plezier"

Een alweer sterk spelende Julie Vanloo was zondag tegen Italië de Belgische topschutter met 23 punten, waarvan 5 driepunters. "Ik heb vertrouwen in mijn shot en in mijn spel. Ik voel ook veel vertrouwen van de coach en mijn ploegmaats. Dat doet echt plezier. Ik ben blij dat ik dit niveau kan aanhouden", straalde Vanloo na de match.

 

"We hebben al een paar keer gezegd dat het qua moeilijkheidsgraad in stijgende lijn gaat op dit EK, dat is goed. Voor ons was dit een perfecte match om nu te spelen, helemaal anders dan Israël en Tsjechië."

 

"Het was niet makkelijk vandaag. We hadden wat domme balverliezen en waren wat te laks in verdediging. De bank? Het was een stuk fysieker vandaag. Ik ben zeker dat ze zich volgende match wel zullen tonen. Ze weten wat ze moeten doen."

Gerelateerd:

Belgian Cats op EK basketbal

finale
Spanje BELGIE 58-64 verslag
halve finales
Spanje Hongarije 69-60  
BELGIE Frankrijk 67-63 verslag
kwartfinales
Hongarije Tsjechië 62-61  
BELGIE Servië 93-53 verslag
Frankrijk Montenegro 89-46  
Spanje Duitsland 67-42  
uitslagen groep B
Italië Tsjechië 58-61  
België Israël 108-59 verslag
Tsjechië België 41-84 verslag
Israël Italië 68-88  
België Italië 72-64 verslag
Tsjechië Israël 61-52  
eindstand groep B
    M W V +/- ptn
1. BELGIE 3 3 0 +100 6
2. Tsjechië 3 2 1 -31 5
3. Italië 3 1 2 +9 4
4. Israël 3 0 3 -78 3

België speelt zijn poulewedstrijden in Tel Aviv, Israël. De winnaars van de 4 groepen stoten rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen barrages.