Ga naar de inhoud

Op papier de taaiste klant voor Belgian Cats in poules: Italië is basketballand in opmars

 zo 18 juni 2023 09:30

Na een dagje rust moeten de Belgian Cats met 2 overwinningen op zak vandaag opnieuw aan de bak op het EK basketbal. Deze namiddag om 14.15 uur wacht hen de op papier zwaarste opgave in de groepsfase. Kan Italië het België lastig maken of stomen de Cats door naar hun 3e zege op een rij en het rechtstreekse ticket voor de kwartfinales?

Italië in 5 cijfers

  • FIBA-ranking: 14
  • Europe ranking: 5
  • Power ranking: 5
  • Beste EK-resultaat: 1e (1938)
  • Head to head België-Italië: 5-11

Schaduwfavoriet Italië

Als de Belgian Cats vandaag winnen, is het beoogde ticket voor de kwartfinales een feit. Daarvoor zullen ze wel eerst moeten afrekenen met een sterke Italiaanse ploeg.

 

De Italiaanse basketbalvrouwen hebben al op elke trede van het EK-podium gestaan, hoewel hun laatste zilveren medaille dateert uit 1995.


Coach Lino Lardo zal gemotiveerd zijn om beter te doen dan de teleurstellende 9e plaats op het EK in 2021. De Italiaanse vrouwen kunnen samen met Turkije (FIBA-11) als schaduwfavorieten beschouwd worden voor de eindwinst op dit EK.

WNBA-kampioen Zandalasini als uithangbord

Dé sleutelspeler van de Azzurri is Cecilia Zandalasini, het intussen 27-jarige wonderkind van het Italiaanse vrouwenbasketbal. Ze kan terugvallen op haar ervaring uit de EuroLeague en de WNBA, waar ze in 2017 zelfs de titel pakte met de Minnesota Lynx (weliswaar zonder veel te spelen).


Ook Jasmine Keys, die dit jaar met Schio aan de zijde van Kim Mestdagh de 3e plaats behaalde in de EuroLeague, zal ook een cruciale rol spelen in haar team. Keys is de dochter van voormalig NBA-speler Randolph Keys, die tijdens zijn carrière ook enkele jaren in Italië speelde en daar vader werd.

 

Voorts teren de Azzurri vooral op speelsters die hun brood verdienen in de eigen Italiaanse competitie. Venezia is het best vertegenwoordigd met 5 speelsters in de selectie. Met Antonia Delaere speelde er dit seizoen ook een Belgian Cat in Venetië. Voor haar kent Italië wellicht nog weinig geheimen.

Cecilia Zandalasini
Cecilia Zandalasini.

Italiaans basketbal in de lift

Het Italiaanse basketbal geniet van een opwaartse trend, met Schio dat dit seizoen geschiedenis schreef door voor het eerst de Final Four van de EuroLeague te halen.

 

Maar kan de nationale ploeg dezelfde indruk maken? Het bereiken van de kwartfinales is het absolute minimum voor deze selectie.

 

De laatste keer dat België en Italië met inzet tegen elkaar streden, was in de kwartfinales van het EK 2017. België triomfeerde en ging uiteindelijk met een bronzen medaille naar huis.


Op dat EK maakte sterspeelster Zandalasini haar internationale debuut. Ze maakte zoveel indruk dat ze in de All-Star Five van het EK werd opgenomen, ook al eindigde Italië op de 7e plaats.

 

Vrijdag tegen Israël zette Zandalasini na een mindere 1e match de puntjes op de i met 33 punten. De Belgian Cats weten ongetwijfeld wie ze straks vooral in de gaten zullen moeten houden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd:

Belgian Cats op EK basketbal

finale
Spanje BELGIE 58-64 verslag
halve finales
Spanje Hongarije 69-60  
BELGIE Frankrijk 67-63 verslag
kwartfinales
Hongarije Tsjechië 62-61  
BELGIE Servië 93-53 verslag
Frankrijk Montenegro 89-46  
Spanje Duitsland 67-42  
uitslagen groep B
Italië Tsjechië 58-61  
België Israël 108-59 verslag
Tsjechië België 41-84 verslag
Israël Italië 68-88  
België Italië 72-64 verslag
Tsjechië Israël 61-52  
eindstand groep B
    M W V +/- ptn
1. BELGIE 3 3 0 +100 6
2. Tsjechië 3 2 1 -31 5
3. Italië 3 1 2 +9 4
4. Israël 3 0 3 -78 3

België speelt zijn poulewedstrijden in Tel Aviv, Israël. De winnaars van de 4 groepen stoten rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen barrages.