Ga naar de inhoud

Jouw gids voor de Ronde van België: maakt Mathieu van der Poel zijn favorietenrol waar?

 di 13 juni 2023 08:13
gids
Ook dit jaar belooft het een hete editie te worden.

Met Mathieu van der Poel heeft de Baloise Belgium Tour een echte publiekstrekker kunnen strikken voor vijf etappes op Belgische bodem. Vorig jaar was de klassementstrijd een ware secondeslag, kan de Nederlander het zo mogelijk nóg spektakelrijker maken? Lees hier een voorbeschouwing op de Ronde van België.

Zo ging het vorig jaar

Wie aan de Baloise Belgium Tour van vorig jaar denkt, herinnert zich misschien nog de sprintzeges van Mads Pedersen en Jasper Philipsen of misschien zelfs de tijdritoverwinning van Yves Lampaert.

 

Maar het waren toch de laatste twee ritten op Belgisch grondgebied die deining veroorzaakten. Na een pittige koninginnenrit in Durbuy, die Quinten Hermans op zijn naam schreef, draaide de eindzege uit op een secondespel.

Met amper vijf honderdsten verschil begonnen Mauro Schmid (Quick Step-Alpha Vinyl) en Tim Wellens (Lotto-Soudal) aan de slotrit. De Gouden Kilometer en de sprints voor bonificatieseconden moesten de beslissing brengen.

 

Wellens had na de 1e van 3 sprints de virtuele eindzege binnen handbereik, maar moest daarna - iets te letterlijk - opboksen tegen Lampaert, ploegmaat van leider Schmid.

 

Lampaert werd nog uit de koers gezet, maar de eindzege was wel voor zijn Zwitserse ploegmaat.

Baloise Belgium Tour klassement

naamresultaatploeg
1
Mauro Schmid
15:58:40
Quick-Step - Alpha Vinyl TeamQST
2
Tim Wellens
+0
Lotto - SoudalLTS
3
Quinten Hermans
+12
Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG
4
Lorenzo Rota
+45
Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG
5
Victor Campenaerts
+1:09
Lotto - SoudalLTS
6
Dries De Bondt
+1:54
Alpecin - FenixAFC
7
Mads Pedersen
+2:12
Trek - SegafredoTFS
8
Jasper Philipsen
+2:34
Alpecin - FenixAFC
9
Oscar Riesebeek
+2:37
Alpecin - FenixAFC
10
Aaron Gate
+3:03
Bolton Equities - Black Spoke Pro CyclingBEB
baloise belgium tour 2022
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
15/06 Merelbeke - Maarkedal
165 km
Mads Pedersen
Mads Pedersen
2
16/06 Beveren - Knokke-Heist
172,9 km
Jasper Philipsen
Mads Pedersen
3
17/06 Scherpenheuvel - Averbode
11,8 km
Yves Lampaert
Mads Pedersen
4
18/06 Durbuy - Durbuy
172,3 km
Quinten Hermans
Mauro Schmid
5
19/06 Gingelom - Beringen
182,1 km
Fabio Jakobsen
Mauro Schmid

Het parcours

Met een parcours dat door de drie gewesten loopt en een aankomst onder het Atomium is de Baloise Belgium Tour Belgischer dan ooit.

 

Het peloton verzamelt zich op woensdag 14 juni bij de basiliek van Scherpenheuvel-Zichem: niet voor een bedevaart, wel voor een pittige heuvelrit door het Hageland. De twee scherprechters - Kerkstraat en Wijndries - moeten meteen voor spektakel zorgen.

De sprintetappe een dag later eindigt traditioneel op de Wandelaar in Knokke-Heist, waar Jasper Philipsen vorig jaar zegevierde. Met zijn overwinning in de Elfstedenronde lijkt hij klaar voor een bisnummer. Beveren vormt het decor voor de tijdrit van 15 kilometer.

 

De apotheose volgt in het weekend met op zaterdag een etappe voor de klimmers in en rond Durbuy. De koninginnenrit is nagenoeg een kopie van vorig jaar.

De finale ligt in Brussel, met start en aankomst aan de voet van het Atomium. Met net geen 200 kilometer moeten de enthousiaste sprinters wel de langste etappe overleven. Speelt de Gouden Kilometer opnieuw een beslissende rol?

Deelnemers

In de gruppetto vertoeven in Zwitserland? Nee, daar had Mathieu van der Poel niet veel zin in. De kopman van Alpecin-Deceuninck gaat liever in de aanval in de Ronde van België om zich klaar te stomen voor de Tour. De heuvelachtige openingsrit zal hij alvast hebben omcirkeld.

 

Maar de Nederlander is zeker niet de enige. Ook zijn ploegmaats Jasper Philipsen en Gianni Vermeersch kunnen zich daar tonen.

 

Titelverdediger Mauro Schmid (Soudal-Quick Step) koos wel voor de Ronde van Zwitserland. The Wolfpack rekent dan ook op Yves Lampaert voor nieuw succes in de tijdrit.

 

Van der Poel mag ook tegenkanting verwachten van Thibau Nys (Trek-Segafredo), die in bloedvorm verkeert, zo bewees hij de voorbije weken in Noorwegen en Zwitserland.

 

Ook Florian Vermeersch, de kopman van Lotto-Dstny, krijgt een uitgelezen kans om zich te tonen deze week bij afwezigheid van Arnaud De Lie.

teams en deelnemers

Livestream bij Sporza

Bij Sporza bent u aan het juiste adres om elke etappe van de Baloise Belgium Tour op de voet te volgen. Elke dag kunt u van start tot finish volgen met tekstupdates op Sporza.be. Vanaf 15 uur kunt u de etappes live bekijken op VRT1 of via VRT Max.

Gerelateerd: