Ga naar de inhoud

Nieuwe aanpak Van der Poel: meer trainen, minder koersen: "Als ik nu aan de start sta, moet het tellen"

Mathieu van der Poel is gretig om weer te koersen.

Pas twee maanden na zijn zege in Parijs-Roubaix duikt Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) weer op in het peloton. Het maakt allemaal deel uit van zijn nieuwe aanpak: meer trainen, minder koersen rijden. En dat moet succes opleveren in de Tour en het WK. "Het is de eerste keer dat ik me zo goed heb kunnen voorbereiden op een grote ronde."

Vorig jaar reed hij nog de Giro, nu is het al twee maanden stil rond Mathieu van der Poel. Na zijn triomf in Roubaix koos de Nederlander nu voor hoogtestages in Spanje en Frankrijk om zich klaar te stomen voor de Tour.

 

Komend weekend komt hij het resultaat van die noeste trainingsarbeid tonen in Dwars door het Hageland (10 juni). Daarna zakt hij af naar de Ronde van België (14-18 juni). 

 

Oorspronkelijk stond de Ronde van het Zwitserland op zijn programma, maar Van der Poel heeft naar eigen zeggen "niet veel zin om in de gruppetto te zitten in de Zwitserse bergen".  "Dan ga ik liever voor ritzeges in België."

 

En de goesting spat ervan af bij Van der Poel na zijn lange voorbereiding. "Ik kijk ernaar uit om weer te koersen", vertelt hij. "Ik ben gretig. Ik heb sinds Parijs-Roubaix veel tijd geïnvesteerd in trainen en minder in koersen."

 

"Dat is nu onderdeel van het moderne wielrennen en daar voel ik me goed bij. Ik heb al veel koersen gereden in mijn carrière. Als ik nu aan de start sta, moet het tellen. Het is moeilijk om nog een koers te rijden zonder voorbereiding, want het niveau is enorm hoog."

 

"In het verleden reed ik soms wat te veel koersen en reed ik soms onvoorbereid van koers naar koers. Het is goed om nu wat trainingsblokken in te lassen. Dat brengt me naar een ander niveau."

Van der Poel: "Groene trui? Nee, die is voor Jasper Philipsen"

Met een grondige voorbereiding in de kuiten hoopt Van der Poel voor het eerst de Tour uit te rijden. Bij zijn debuut in 2021 pakte hij een ritzege en reed hij 6 dagen in het geel, maar vorig jaar stapte hij na 11 ritten uitgeput af zonder etappewinst.

 

"Ik ben heel gemotiveerd om een goede Tour te rijden. Het is de eerste keer dat ik me zo goed heb kunnen voorbereiden op een grote ronde", aldus Van der Poel.

 

Met welke ambities trekt hij naar Frankrijk? "Ik wil een rit winnen en ik wil zo goed mogelijk in Parijs raken. Ik wil een even goede Tour rijden als de Giro vorig jaar. De groene trui? Nee, als we voor groen gaan, zal het voor Jasper Philipsen zijn. Ik help hem daar graag bij."

Ik zal zonder voorbereiding het WK mountainbiken rijden. Ik ben er toch, dus ik kan maar proberen zonder druk.

Mathieu van der Poel

Toch zal Van der Poel niet te kwistig met energie strooien, vertelt hij, want twee weken na de Tour staat het WK wielrennen al op de planning. "Daarom heb ik ook zo'n solide basis. Het WK staat bij mij hoog op de lijst."

Dat WK eindigt voor Van der Poel niet na de wegrit, want de Nederlander neemt ook zijn mountainbike mee. "Ik zal zonder voorbereiding het WK mountainbiken rijden", zegt hij. "Ik ben er toch, dus ik kan maar proberen zonder druk."


Het tussenstapje op de mountainbike doet meteen weer denken aan zijn zware val tijdens de Olympische Spelen. Hoe is het met zijn rug?

 

"Ik moet er blijven aan werken. Ik sta nu twee dagen per week in de gymzaal en dat helpt om het probleem onder controle te houden. Ik ben tevreden met hoe het nu gaat."