Ga naar de inhoud

Rasmus Tiller laat de Belgen poepje ruiken in het Hageland, pech nekt topfavoriet Van der Poel

Dwars door het Hageland
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 177 km
location 13:00: Aarschot - 17:16: Diest
trophy Rasmus Tiller
einde
startfinish
0306090120150177

  Rasmus Tiller (Uno-X) heeft na 2021 opnieuw Dwars door het Hageland gewonnen. De Noor rekende op de citadel van Diest af met de Belgen Stan Van Tricht en Florian Vermeersch. Mathieu van der Poel moest afrekenen met pech en kwam ondanks een achtervolgingsrace nooit meer tot in de spits.

  Het leek vandaag één tegen allen te worden in Dwars door het Hageland.


  Mathieu van der Poel wierp op 75 kilometer van het einde zijn schaduw al op de zonneslag over onverharde wegen. Met een verschroeiende versnelling op een van de vele gravelstroken liet de Nederlander het stof een eerste keer fel opwaaien.

   

  Eenmaal de witte wolk weer gaan liggen was, bleek dat hij het peloton gereduceerd had tot een man of dertig.

   

  Ploegen die allerminst de slag gemist hadden: Alpecin-Deceuninck, Soudal - Quick Step en een extreem bedrijvig Uno-X Pro Cycling Team. De drie grote blokken wisselden geregeld van scepter en schipperden in de langgerekte finale steeds tussen jagen en opgejaagd worden.

   

  Het leek dan ook lange tijd wachten op een nieuwe explosie van topfavoriet Mathieu van der Poel, maar het was Yves Lampaert die op de voorlaatste keer over de Citadel voor een definitieve afscheiding zorgde.

   

  In zijn wiel ... Mathieu van der Poel. 

  Lampaert gaf het startschot voor een bloedstollende finale.

  De Nederlander leek de perfecte wedstrijd te rijden, maar toen sloeg het noodlot toch toe. Materiaalpech. Van der Poel moest tot drie keer toe van fiets wisselen en werd zo gedegradeerd tot achtervolgen.

   

  Wel aanwezig in de sterke kopgroep: Stan Van Tricht en Casper Pedersen van Soudal-Quick Step, Loïc Vliegen, Florian Vermeersch en voormalig winnaar Rasmus Tiller.

   

  Alpecin-Deceuninck deed er nog alles aan om zijn kopman terug te brengen in het slot, maar het botste in een zinderend kat-en-muisspelletje op die andere blauwe brigade: Soudal-Quick Step.

   

  Toch slaagden ook zij er niet in om hun sterke wedstrijd te verzilveren. Die eer was voor het ijverige Uno-X weggelegd.

   

  In het slot reden Van Tricht, Vermeersch en Tiller nog weg van de rest, waarop de Noorse krachtpatser zich de sterkste toonde met een ferme machtsprint op de kasseihellingen naar de Citadel van Diest, waar hij zich voor de tweede keer superieur toonde.

  Rasmus Tiller (1e): "Gelukkig is het in Noorwegen ook warm"

  "Ik had vandaag goede benen. Dat voelde ik tijdens de wedstrijd. Daarnaast was ook mijn ploeg op de afspraak. Dat geeft je toch allemaal vertrouwen wanneer je dan in de kopgroep terechtkomt. Spijtig voor Van der Poel dat hij toen pech kende, dat maakte het voor ons wel iets gemakkelijker."

   

  "Toch waren er in de kopgroep nog heel wat ploegmakkers. Dat was zowel een voor- als een nadeel. Lampaert was zeer sterk, maar moest natuurlijk ook werken om het peloton af te houden. En wat ook niet te onderschatten viel: het glibberige parcours en de warme omstandigheden. Gelukkig was er de voorbije weken ook atypisch veel zon in Noorwegen."

  Stan Van Tricht (2e): "Yves vertelde me dat ik op Grasbos moest gaan"

  "Het was moeilijk om het tegen Tiller af te maken. Hij heeft hier al eens gewonnen en je merkt dat hij toch iets meer gewicht heeft om stabiel te blijven op die kasseien. Ik miste tegen hem een eindschot. Spijtig, want we hebben een goede koers gereden met de ploeg. Zo vertelde Yves (Lampaert) me dat ik het moest proberen op Grasbos. Dan zaten we beiden in een situatie dat we niet moesten rijden: ik niet voorin, hij niet achter mij. En zo geschiedde, al maakten mijn medevluchters wel wat misbaar. Maar dat is ploegtactiek, natuurlijk. Ik ben alvast blij dat ik heb kunnen tonen dat ik een finale kan rijden."

  Florian Vermeersch (3e): "Ik blijf achter met gelaten gevoel"

  "Ik had de benen om vandaag te winnen, denk ik. Maar ik verloor heel wat meters in die laatste bocht. Ik kon wel weer aansluiten, maar ik geraakte er niet meer over. Zo blijf ik toch achter met een gelaten gevoel. Dat ik de scherpste lijn kies en zodoende het meest snelheid verlies, is mijn eigen fout. Spijtig, op zo'n aankomst zou ik dit moeten kunnen afmaken."


  "Met de warmte was het opletten dat we niet over de limiet gingen. Je moest constant drinken en in spaarmodus blijven, om zo fris mogelijk naar de finale te gaan. Je zag bijvoorbeeld bij elke versnelling dat het een afvallingsrace werd. Wij zaten uiteindelijk nog met drie bij de laatste 30, dus daar mogen we wel blij om zijn."

  Uitslag Dwars door het Hageland
  naamresultaatploeg
  1
  Rasmus Tiller
  4:09:02
  Uno-X Pro Cycling TeamUXT
  2
  Stan Van Tricht
  +0
  Soudal - Quick-StepSOQ
  3
  Florian Vermeersch
  +0
  Lotto - DstnyLTD
  4
  Yves Lampaert
  +10
  Soudal - Quick-StepSOQ
  5
  Simon Clarke
  +10
  Israel - Premier TechIPT
  6
  Loïc Vliegen
  +19
  Intermarché - Circus - WantyICW
  7
  Søren Wærenskjold
  +26
  Uno-X Pro Cycling TeamUXT
  8
  Jenthe Biermans
  +28
  Team Arkéa - SamsicARK
  9
  Tom Van Asbroeck
  +28
  Israel - Premier TechIPT
  10
  Matyáš Kopecký
  +28
  Team Novo NordiskTNN

  Fase per fase

  1. 17 uur 20.
  2. 17 uur 19 match afgelopen
  3. 17 uur 18. Rasmus knalt de kasseien uit de grond. Op weg naar winst!  .
  4. 17 uur 16. De winnaar zit in de kopgroep! Vermeersch, Tiller en Van Tricht? Of keren Lampaert, Clarke en Vliegen nog terug? .
  5. 17 uur 15. Het is hommeles bij het trio. Van Tricht wil niet overnemen en krijgt de volle laag van Vermeersch en Tiller. Lampaert is op komst ... Maar daarachter natuurlijk ook ene Van der Poel. .
  6. 17 uur 14. Vooraan blijven er nog maar drie koplopers over. Florian Vermeersch speelt met de pedalen, Van Tricht en Tiller volgen in zijn zog. Het is drie tegen één. .
  7. 17 uur 11. Het lijkt allemaal opeens heel speelbaar. Timo Kielich is van goudwaarde en sleurt nog eens op kop voor zijn kopman. Komt Van der Poel op tijd? Nog een kleine 5 kilometer. .
  8. 17 uur 08. Jagende MVDP . Mathieu van der Poel is aan zet. Het bloed in zijn aderen heeft plaats geruimd voor adrenaline. De Nederlander briest achter Lampaert en co aan. De prélude van een ferme explosie op Grasbos? .
  9. 17 uur 04. Het is Alpecin-Deceuninck vs. Soudal-Quick Step. Casper Pedersen rijdt de longen uit zijn lijf voor Yves Lampaert. Ook Stan Van Tricht doet zijn duit in het zakje. Met succes. De voorsprong blijft hangen op 23 seconden. Nog 8 kilometer op de teller. .
  10. 17 uur . MVDP bij achtervolgers. Mathieu van der Poel is op weg om opnieuw de aansluiting te maken bij de achtervolgers. Hij zet zijn mannetjes meteen op kop om de kloof van een dikke twintig seconden te reduceren. Toch zal hij zelf nog een ultieme jump moeten wagen om dit nog tot een goed einde te brengen. .
  11. 16 uur 55.
  12. 16 uur 54. De samenstelling van de kopgroep, die 23 seconden bonus heeft: - Yves Lampaert - Casper Pedersen - Stan Van Tricht - Loïc Vliegen - Florian Vermeersch - Simon Clarke - Rasmus Tiller  .
  13. Van der Poel in de problemen. Ook Mathieu van der Poel moet voet aan de grond zetten. De Nederlander leek de perfecte wedstrijd te rijden en was mee met de kopgroep van 9, maar een mechanisch defect degradeert hem nu tot een plekje bij de achtervolgers. Hij doet zowaar een driedubbele fietswissel. Chaos alom bij Alpecin-Deceuninck. . 16 uur 52.
  14. 16 uur 49. Toen waren ze nog met 9. De versnelling van Lampaert heeft voor een scheiding der machten gezorgd. Onze landgenoot heeft nog twee ploegmakkers mee in een kopgroep van 9, met onder anderen ook Van der Poel en Tiller. .
  15. 16 uur 47. Yves Lampaert pakt uit met een versnelling op de voorlaatste Citdael-beklimming. Mathieu van der Poel en Rasmus Tiller plakken aan zijn wiel. Gaan ze met drie op pad? E .
  16. 16 uur 45. Van der Poel heeft ongetwijfeld nog een raket in zijn arsenaal zitten. Wie kan er volgen wanneer hij die lost op de Citadel of het Grasbos? Sven Nys.
  17. Het loopt spaak voor Ronhaar/Kielich. Pech onderweg. Pim Ronhaar was aan een beresterke wedstrijd bezig, maar het noodlot heeft toegeslagen. De talentvolle renner schreeuwt om een nieuwe fiets, want de spaken van zijn huidige zijn gebroken. Ook Timo Kielich kampt met materiaalpech en moet van zijn stalen ros. . 16 uur 38.
  18. 16 uur 37. Pedersen wordt schuddebollend ingerekend door de mannen van Uno-X, die duidelijk een plannetje hebben met voormalig winnaar Rasmus Tiller. Soudal-Quick Step en Alpecin-Deceuninck houden zich voorlopig schuil in de schaduw. .
  19. 16 uur 27. Casper Pedersen heeft krampen.

   Casper Pedersen heeft krampen

  20. 16 uur 26. Krampen voor Pedersen. Aj, aj, aj, pijnlijk momentje voor Casper Pedersen. De Deen - die 47 seconden bonus had gesprokkeld - trekt opeens een gezicht alsof hij citroensap aan het drinken is. De krampen schieten in zijn kuit. Game-over? De warme omstandigheden hakken er zwaar in bij de renners. .