Ga naar de inhoud

Primeur: Nastja Claessens verkozen tot Speelster én Belofte van het Jaar

 di 2 mei 2023 13:52
Nastja Claessens maakt kans op een EK-selectie met de Belgian Cats.

Nastja Claessens (Waregem) is de eerste speelster in het Belgische vrouwenbasketbal die in hetzelfde jaar verkozen is tot Speelster en Belofte van het Jaar. Arvid Diels van kampioen en bekerwinnaar Kangoeroes Mechelen volgt zichzelf op als Coach van het Jaar. 

De 18-jarige Nastja Claessens haalde het met 64 punten voor haar collega-Belgian Cat Laure Resimont (Kangoeroes Mechelen), die 32 punten achter haar naam kreeg. Heleen Nauwelaers (Kangoeroes Mechelen) werd derde met 21 punten. Claessens is op de erelijst de opvolgster van Maxuella Lisowa-Mbaka.   

 

In het referendum voor Belofte van het Jaar haalde Claessens (82 ptn) het voor Habibatou Bah (Phantoms Boom/42 ptn) en Eva Van Gils (Kangoeroes Mechelen/16 ptn).   

 

Met Waregem strandde Claessens in de kwartfinales van de play-offs tegen Castors Braine, de club waarheen het toptalent vermoedelijk na dit seizoen trekt.

 

De dochter van voormalig basketinternational Irina Medvedeva (die met België onder meer op het EK 2007 speelde) behoort tot de voorselectie van de Belgian Cats voor het komende EK (15 tot 25 juni) in Tel Aviv (Israël) en Ljubljana (Slovenië).    

 

Kangoeroes Mechelen lukte dit seizoen de dubbel. Het versloeg Castors Braine in de finale van de play-offs, nadat het ook al de beker had veroverd ten koste van de Waals-Brabantse club.   

 

Mechelen-coach Arvid Diels kreeg met 52 punten de voorkeur op Fred Dussart (Castors Braine/29 ptn) en Frederic Claessens (Waregem/12 ptn), de vader van Nastja, als Coach van het Jaar. 

Gerelateerd: