Ga naar de inhoud

Bashir Abdi: "Als iemand het Europees record wil verbeteren, dan ben ik het wel"

 za 15 april 2023 08:10
Abdi valt zondag in Rotterdam zijn eigen Europees record aan.

Bashir Abdi (34) zal zondag in de marathon van Rotterdam een poging doen om z'n eigen Europees record (2u03'36") scherper te stellen. Een goede voorbereiding en gunstige weersvoorspellingen zorgen er alvast voor dat de Gentenaar met Somalische roots blaakt van vertrouwen.

Loopschema uitgetekend voor record

Een immer goedlachse Bashir Abdi straalt na de persconferentie voor de marathon van Rotterdam nog meer zelfvertrouwen uit dan gewoonlijk: "Ik heb een hele goede voorbereiding achter de rug. Rotterdam is er klaar voor en ik kijk er enorm naar uit!"

 

Bashir verbeterde vorige maand in Gent, in erbarmelijke weersomstandigheden, het Belgisch record op de halve marathon en sindsdien ging z'n conditie in stijgende lijn. De dag erna vertrok Abdi meteen terug op hoogtestage naar Ethiopië. 

 

"Ik heb veel extra kilometers gelopen en alles verliep naar wens. Gent was een heel goede test waar ik veel vertrouwen uit geput heb."

 

Anderhalf jaar is het intussen geleden dat Abdi z'n record liep in Rotterdam. Hij hoopt vooral dat het record ook na zondag op zijn naam staat. "Het schema dat we hebben uitgetekend is met het oog op het Europees record. En als iemand dat record wil verbeteren, dan ben ik het wel."

Bashir Abdi
In 2021 liep Bashir Abdi de marathon in 2 uur, 3 minuten en 36 seconden.

"Ik weet dat ik sneller kan"

2u03'36" is momenteel het persoonlijk record van Abdi, maar sneller moet tot de mogelijkheden behoren. "Alles zal absoluut afhangen van de manier waarop de wedstrijd verloopt", weet hij.

 

"In de afgelopen wedstrijden heb ik vaak gezien dat er atleten zijn die de ambitie hebben om snel te lopen, maar dat de hazen niet in staat zijn om dat hoge tempo te ontwikkelen en vol te houden."

 

"Als de hazen zondag hun werk goed doen en het weer is gunstig, dan hoop ik absoluut sneller te lopen dan mijn persoonlijk record.  Ik weet dat ik sneller kan."

 

Maar in een marathon weet je nooit wat er gaat gebeuren. "Ik weet dat ik voorzichtig moet zijn en heel nederig moet starten. Ik kan tot 30 km heel snel lopen, maar daarna is het ook voor mij een opgave om dat tempo te blijven lopen en dat zullen we dus zien op zondag."

Bashir Abdi
Bashir Abdi en de architecturale kubuswoningen in Rotterdam.

Abdi en Abdi, vrienden en concurrenten

Rotterdam heeft een sterk deelnemersveld. Een van de tegenstanders van onze Abdi is z'n goede vriend en trainingsmakker Abdi Nageeye.

 

"Nageeye verdedigt hier z’n titel en is in bloedvorm. We hebben heel wat aan elkaar gehad op stage in Ethiopië", vertelt Abdi.

 

"Ik denk niet dat we beiden in staat waren geweest om al die lange, zware trainingen af te werken zonder de andere erbij."

 

Zondag is het natuurlijk ieder voor zich, maar toch blijft de kameraadschap groot. 

 

Abdi: "Als we elkaar onderweg hier en daar kunnen helpen, om een gemiste drank op te pikken bijvoorbeeld, dan kan dat misschien. Maar aan het eind van de rit moet ieder op z'n eigen benen lopen (lacht)."

Bashir Abdi en Abdi Nageeye
Bashir Abdi en Abdi Nageeye.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: