Ga naar de inhoud

Atleet Dieter Kersten moet rusten door RED-S syndroom: "Blij dat oorzaak gevonden is"

 vr 31 maart 2023 15:39
Dieter Kersten tijdens de olympische marathon van Tokio.
Dieter Kersten tijdens de olympische marathon van Tokio.

Atleet Dieter Kersten heeft te kampen met het RED-S syndroom, waarbij het lichaam fysiologisch minder functioneert door een verstoorde energiebalans. Kersten, die op de Olympische Spelen van 2020 nog de marathon liep, gaat nu de tijd nemen om zijn lichaam te laten herstellen.

"Vorige week ben ik gediagnosticeerd met het RED-S syndroom. Dat staat voor Relative Energy Deficiency", doet Dieter Kersten zijn verhaal op zijn Instagram-pagina.

 

"De oorzaak van dit syndroom is in de meeste gevallen een te lage energieopname over een langere periode. Naast voeding zijn ook herstel, slaap, stress en training belangrijke factoren."

 

"De voorbije maanden waren erg frustrerend voor mij, omdat ik veel trainde, maar mijn lichaam helemaal niet reageerde. Dit had ook een invloed op mijn mentale gezondheid en mijn dagelijks humeur en bijgevolg ook op mijn familie en vrienden."

 

"Aan de ene kant ben ik blij omdat de oorzaak gevonden hebben. Dat zorgt voor innerlijke rust", schrijft Kersten.


"Aan de andere kant is er geen snelle oplossing voor het RED-S syndroom. De eerste stap is om lichaam en geest de tijd te geven om te herstellen. De tijd die daarvoor nodig is, varieert van een paar maanden tot meer dan een jaar."

Het geeft me innerlijke rust dat de oorzaak gevonden is, maar aan de andere kant is er geen snelle oplossing.

Dieter Kersten

"In die periode moeten fysieke activiteiten tot een minimum beperkt worden. In mijn geval is dat 3x per week een rustig loopje van 40 minuten. Het wordt tijdens de herstelperiode en ook daarna cruciaal om goed samen te werken met een RED-S expert en een voedingsdeskundige."

 

"Als alle parameters weer normaal zijn, is dat een teken dat mijn lichaam hersteld is en ben ik klaar voor de volgende stap: opnieuw gaan trainen en de dagelijkse energieopname in functie van training blijven monitoren."

 

"In tussentijd ga ik de komende maanden gebruiken om dingen te doen die ik niet kan doen in mijn leven als atleet", aldus Kersten, die afsluit door zijn hele entourage te bedanken voor de "onvoorwaardelijke steun in goeie en kwade dagen".

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.