Ilan Van Wilder (3e) komt 15 seconden te kort voor eindwinst, Küng wint slottijdrit in de Algarve

Ilan Van Wilder in actie tijdens de slotrit.

Daniel Felipe Martinez (Ineos) heeft van de slottijdrit gebruikt gemaakt om eindwinnaar van de Ronde van de Algarve (2.pro) te worden. De Colombiaan reed ijzersterk tegen de klok en blijft nipt zijn ploegmaat Filippo Ganna voor in de eindstand. De zege in de tijdrit was voor Stefan Küng (FDJ).

Tom Pidcock begon na zijn demonstratie van gisteren als leider aan de slottijdrit. Hij haspelde in zijn gele trui een goed eerste gedeelte af, maar viel nadien terug nadat hij bijna tegen de grond was gesmakt na een gemiste bocht.

 

Eerste achtervolger Ilan Van Wilder deed het een stukje beter dan zijn generatiegenoot, maar ook hij was niet opgewassen tegen de verrassend sterke Daniel Felipe Martinez, die een uitstekende tijdrit reed en nipt eindwinnaar is voor zijn Ineos-ploegmaat Filippo Ganna.

 

Stefan Küng trok zich van het secondespel voor het algemene klassement helemaal niets aan. De Zwitser van FDJ klopte Rémi Cavagna met net geen vier seconden, goed voor zijn eerste zege van het seizoen.

Eindwinnaar Daniel Felipe Martinez.

  • Stefan Küng: "Ik wist dat dit parcours me goed ligt. Het continue wisselen van ritme en de vele bochten zijn iets voor mij. Ik voelde me heel goed en had kracht over tot het einde. Toch wist ik dat het close zou worden. Het is een beloning voor het harde werk van het hele team dat we hier een eerste keer kunnen winnen in 2023."

De bijna-val van Pidcock:

Uitslag rit 5:
1. Stefan Küng (Zwi) 29'34"976
2. Rémi Cavagna (Fra) +3"8
3. Filippo Ganna (Ita) +9"6
4. Daniel Felipe Martinez (Col) +15"5
5. Tobias Foss (Noo) +28"2
7. Ilan Van Wilder +49"
Eindstand:
1. Daniel Felipe Martinez (Col) 20u00'26"
2. Filippo Ganna (Ita) +2"
3. Ilan Van Wilder +15"
4. Tobias Foss (Noo) +22"
5. Stefan Küng (Zwi) +26"
6. Joao Almeida  (Por) +40"
7. Tom Pidcock (GBr) +48"
8. Bauke Mollema (Ned) +49"
9. Magnus Cort (Den) +55"
10. Rui Costa (Por) +1'06"
  Ronde van de Algarve
        winnaar leider
15/02 rit 1 Portimão - Lagos 200 km Kristoff Kristoff
16/02 rit 2 Sagres - Alto da Foia 186 km Cort Cort
17/02 rit 3 Faro - Tavira 203 km Cort Cort
18/02 rit 4 Albufeira - Alto do Malhão 178 km Pidcock Pidcock
19/02 rit 5 Lagoa - Lagoa (ITT) 24,4 km Küng Felipe Martinez