Ga naar de inhoud

BEKIJK: Tom Pidcock haalt bergop verschroeiend uit en slaat dubbelslag in de Algarve

 za 18 februari 2023 17:09
Pidcock maakt het zegegebaar.

Tom Pidcock heeft op de Alto do Malhao een visitekaartje uitgedeeld voor de Omloop Het Nieuwsblad. De jonge alleskunner van Ineos snelde in de laatste hectometers van de steile slotklim weg van de andere klassementsmannen, goed voor dagwinst en de gele trui. Ilan Van Wilder ging goed mee bergop en werd derde op vijf seconden.

Op de voorlaatste klim van de dag werd Kasper Asgreen als laatste van een kopgroep ingerekend door het peloton. Dat was meteen het signaal voor ploegmaat Rémi Cavagna om er vandoor te gaan.

 

De Franse TGV van Soudal-Quick Step kreeg met Kobe Goossens (Intermarché), tweevoudig winnaar op Mallorca, een meer dan degelijke metgezel met zich mee.

 

De twee werkten goed samen en reden snel een halve minuut weg. Maar onder het beukwerk van Matteo Trentin (UAE) werden ze nog voor de korte slotklim weer ingerekend. 

 

Op de steile Alto do Malhao, met percentages tot 14%, begon Giro-winnaar Jai Hindley (Bora) van aan de voet met zijn inspanning. Ilan Van Wilder volgde gezwind, maar voor leider Magnus Cort (EF) ging het meteen te snel.

 

Een groepje met onder meer Pidcock, Almeida, Van Wilder, Hindley en Higuita dook de laatste kilometer in en daarin gooide Pidcock zijn troeven op 300m van het einde op tafel.

 

Met een verschroeiende demarrage liet de winnaar van Alpe d'Huez iedereen ter plaatse, goed voor zijn eerste zege van het seizoen. De jonge Brit is meteen ook de nieuwe leider, met een handvol seconden voorsprong op Van Wilder.

 

De Ronde van de Algarve eindigt morgen met een tijdrit. Van Wilder maakt dus een uitstekende kans op eindwinst, al zal hij rekening moeten hij met Filippo Ganna, die op "amper" 26 seconden volgt.

De uithaal van Pidcock:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Pidcock: "Hadden iets recht te zetten"

"Deze voelt heel goed", zei Pidcock in een eerste reactie na zijn eerste zege van het seizoen. "We hebben hier al twee ritzeges door onze vingers laten glippen en dat wilden we vandaag absoluut niet laten gebeuren. We hadden iets recht te zetten."

 

Op 300m van het einde versnelde Pidcock, maar hij wist niet hoe ver het nog was. "Ik ging en dacht dat de finish boven lag. Plots ging het nog naar links en dat had ik niet verwacht. Ik had Almeida nog zien komen, maar haalde het toch. Morgen zal het beslist worden in de tijdrit. Ik zal alles geven."

Van Wilder wil zich zondag tonen in tijdrit

Ilan Van Wilder heeft zijn 3e podiumplaats van het seizoen beet en nog steeds uitzicht op het eindklassement in de Ronde van de Algarve. "Ik voel me goed", sprak hij na afloop van de 4e etappe bij Eurosport.

 

"Deze klim valt niet te vergelijken met die lange inspanning van donderdag. Die klim lag me iets beter dan die van vandaag, dus ik kan leven met die 3e plek."

 

Tom Pidcock pakte de winst nadat hij eerder op de klim ook al eens in de aanval gegaan was. "Hij trok stevig door en ik moest alles uit de kast halen om in zijn wiel te blijven", aldus Van Wilder.

 

"We sloegen een klein gaatje met ons drieën en ik bleef ook rijden met het oog op het klassement. Plots kwam Almeida sterk opzetten en moest ik even recupereren. Daarna begon meteen de sprint en ik had niet dadelijk een antwoord in de benen. Ze reden me uit het wiel, maar ik ben blij dat ik de sprint om plek drie kon winnen en zo de bonificatieseconden pak."

 

Van Wilder staat nu 2e in het klassement, op 5 seconden van Pidcock. In de afsluitende tijdrit zal het klassement beslist worden. "Het is lang geleden dat ik nog eens voluit mag gaan in een tijdrit", besloot hij.

 

"Mijn laatste tijdrit was in de Vuelta en toen moest ik het rustig aan doen om de andere dagen Remco Evenepoel te kunnen helpen in het klassement. Nu wordt het anders. Hoe dan ook, we zien wel wat het geeft, ik ben alleszins blij dat ik na bijna 2 moeilijke jaren terug op niveau ben, als klassementsrenner, maar ook als helper voor de ploeg."

Uitslag rit 4:
1. Tom Pidcock (GBr) 178km in 4uµ28'39"
2. Joao Almeida (Por) +1"
3. Ilan Van Wilder +5"
4. Sergio Higuita (Col)  
5. Jai Hindley (Aus) +10"
Tussenstand: 
1. Tom Pidcock (GBr) 19u30'13"
2. Ilan Van Wilder +5"
3. Joao Almeida (Por)  +7"
4. Sergio Higuita (Col) +17"
5. Jai Hindley (Aus) +20"
Gerelateerd:
  Ronde van de Algarve
        winnaar leider
15/02 rit 1 Portimão - Lagos 200 km Kristoff Kristoff
16/02 rit 2 Sagres - Alto da Foia 186 km Cort Cort
17/02 rit 3 Faro - Tavira 203 km Cort Cort
18/02 rit 4 Albufeira - Alto do Malhão 178 km Pidcock Pidcock
19/02 rit 5 Lagoa - Lagoa (ITT) 24,4 km Küng Felipe Martinez