Ga naar de inhoud

Kransje Belgen in de PDC dikt aan: Ronny Huybrechts en Robbie Knops veroveren tourkaart

 zo 15 januari 2023 19:32
Ronny Huybrechts is op zijn 57e terug op het hoogste niveau.

Voor wie het nog niet doorhad: het Belgische darts zit in de lift. Volgend jaar zullen er voor het eerst 7 Belgen actief zijn in de PDC, de belangrijkste dartsorganisatie ter wereld. Ronny Huybrechts, broer van Kim, en Robbie Knops veroverden in de lastige Q-School een tourkaart voor de komende twee seizoenen. 

Na een week bikkelen in de lastige Q-School, de kwalificatiecompetitie voor de PDC, zijn de tourkaarten voor de komende twee seizoenen verdeeld. Mét Belgisch succes, want Ronny Huybrechts en Robbie Knops hebben hun toegangsticket kunnen veroveren. 

 

Huybrechts, broer van Kim en ondertussen 57, speelde de hele week op een hoog niveau. Hij verzamelde met onder meer een finaleplaats donderdag en later nog een halve finale voldoende punten om zich bij de beste tien spelers van de Europese afdeling te scharen. "The Rebel" keert zo terug op het hoogste niveau.

 

Huybrechts debuteerde in 2012 in de PDC en stond vijf keer op het WK. In 2013 haalde hij de halve finale op het EK, zijn beste prestatie op een majortoernooi. Met broer Kim deed hij ook enkele keren mee aan de Wereldbeker voor landen. In 2013 verloren de broers Huybrechts de finale.

Ook Knops plaatst zich

Zondag kon ook Robbie Knops in extremis zich nog verzekeren van een tourkaart. Knops schopte het vandaag tot de kwartfinale en verzekerde zich daarmee al van voldoende punten om een tourkaart te veroveren. Knops stoomde nog door en won als klap op de vuurpijl ook nog het dagtoernooi.

 

Zo zal Knops, bijgenaamd "The Saiyan", op zijn 40e voor het eerst uitkomen in de PDC. Enigszins een verrassing, want in het amateurcircuit kon de ervaren Knops nog nooit grote internationale titels in de wacht slepen. 

 

Met Huybrechts en Knops breidt het kransje Belgen in de PDC opnieuw uit. Dit jaar waren er zes Belgen actief in de PDC: Dimitri Van den Bergh, Kim Huybrechts, Mike De Decker, Mario Vandenbogaerde, Brian Raman en Geert De Vos. Die laatste verloor dit jaar zijn tourkaart en besloot niet deel te nemen aan de Q-School.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat is de Q-School en wat is een tourkaart?

Wie een plekje op de PDC-tour wil bemachtigen moet zich verzekeren van een tourkaart. Jaarlijks zijn er 128 spelers die zo'n kaart in handen hebben. Maar een tourkaart is slechts twee jaar geldig, daarna vervalt hij.

 

Wiens tourkaart vervalt kan zijn plekje in de PDC op twee manieren handhaven. Door in de top 64 van de wereldranking te staan - zoals Van den Bergh, Huybrechts en De Decker - of door een tourkaart te veroveren op de gevreesde Q-School.

 

Die Q-School is een open kwalificatietoernooi waar iedereen die wil aan kan deelnemen. Een toegangsticket kost 450 pond. De Q-School bestaat uit twee competities: eentje voor de spelers uit het Verenigd Koninkrijk en eentje voor de rest van de wereld.

 

Via een ingewikkeld en gefaseerd kwalificatiesysteem worden uiteindelijk de tourkaarten verdeeld. De top tien van de finalefase verzekert zich van een tourkaart, net als de vier toernooiwinnaars in de finalefase.