Ga naar de inhoud

BK biljart zonder beste Belg, maar met een 14-jarige én "vredesduif" Raymond Ceulemans

Blankenberge is het toneel van het BK biljarten.

Deze week werd in Blankenberge gestreden om de Belgische titels in het biljart met vandaag de climax in het driebanden. Dat is u mogelijk ontgaan, de hoogdagen van Raymond Ceulemans in die discipline liggen dan ook al even achter ons. Bovendien zijn niet alle toppers aanwezig door een ruzie tussen federaties. Maar er is ook een lichtpunt: Luca Philipoom, 14 jaar. Droom: profbiljarter worden. 

Vredesduif Raymond Ceulemans probeert te bemiddelen

Zoek op het BK in Blankenberge niet naar Frédéric Caudron. Hij is misschien wel de beste Belg van de afgelopen jaren, maar ontbreekt in het casino. 

 

Net als Eddy Leppens mag hij nu al een paar jaar niet deelnemen, omdat hij overstapte naar de PBA Tour.

 

Die PBA, Professional Billiards Association, zette enkele jaren geleden een eigen circuit van (lucratieve) toernooien op, vooral in Zuid-Korea, tegenwoordig het mekka van het biljart. 

 

Dat was niet naar de zin van de internationale federatie UMB. Spelers die kozen voor de PBA Tour, werden uitgesloten van toernooien van de UMB.

 Ik was heel kort bij een akkoord, maar het is dan toch op iets financieels afgesprongen.

Raymond Ceulemans over het dispuut

Dat dispuut is natuurlijk geen goeie zaak voor het driebanden. Ook Raymond Ceulemans, 85 intussen maar een hele week aandachtig toeschouwer in Blankenberge, betreurt de verdeeldheid. 


De biljartlegende werd op zijn gezegende leeftijd zelfs ingeschakeld als bemiddelaar tussen de PBA en de UMB, maar dat mocht niet baten.


“Ik werd daarvoor uitgenodigd naar Seoel, samen met mijn vrouw. Ik was heel kort bij een akkoord, maar het is dan toch op iets financieels afgesprongen”, vertelt Ceulemans.


“Mister 100” dus net geen vredesduif. Een akkoord zou de sport in Europa nochtans een boost kunnen geven, want het geld zit in Azië. 

Raymond Ceulemans met echtgenote Angèle en zoon Kurt.

Zo vader, zo zoon: 14-jarige Philipoom staat al op het BK

Jeugdspelers in België worden een uitzondering, "zelfs de duivensport is populairder" omschreef een krant het. Toch weet Luca Philipoom het op zijn 14e zeker: hij wil profbiljarter worden. 

 

Met zijn vader Jef Philipoom, ex-wereldkampioen, als voorbeeld en mentor timmert hij aan de weg. Hoe? Dat kan je horen in de radioreportage hierboven. 

Jef en zoon Luca Philipoom (die die dag niet in actie kwam).