Ga naar de inhoud

""Kleine grote vier" hebben goed gepresteerd dit seizoen, maar nu is het tijd voor "echte grote drie""

 ma 28 november 2022 22:20
Kan Wout van Aert zondag meteen winnen in Antwerpen?

Vul het rijtje aan. Zaterdag in Kortrijk Tom Pidcock, zondag in Hulst Mathieu van der Poel en zondag in Antwerpen ... Wout van Aert? Als laatste van de grote drie duikt de drievoudige wereldkampioen zondag opnieuw het veld in. "Het wordt meteen interessant, maar de echte clash zal pas in de kerstperiode volgen", voorspelt Jonas Creteur van Sport/Voetbalmagazine in De Tribune.

"Van der Poel heeft een hoog teflongehalte"

Wereldkampioen Tom Pidcock stak zaterdag zijn eerste overwinning van het seizoen op zak in Kortrijk na een dominant vertoon. Een dag later kon Mathieu van der Poel niet onderdoen bij zijn rentree: hij won meteen in Hulst. 

 

"De gretigheid en het plezier spatten ervan af", zag ook Jonas Creteur. "En toch was Van der Poel nog streng voor zichzelf. Hij had nog maar drie crosstrainingen achter de rug en dan maakt zelfs een acrobaat als hij nog fouten."

 

"Toch zag je dat hij er veel plezier aan beleefde. "Ik doe dit 10 keer liever dan elke training op de weg", zei hij ook. Cross is nog altijd zijn eerste liefde. Hij heeft altijd alles gewonnen en het ook altijd graag gedaan."

 

Volgens Creteur kan het intermezzo in het veld Van der Poel ook veel deugd doen na zijn opgave in de Tour en het WK-debacle. "Andere renners zouden daardoor misschien een fatale knak krijgen, maar Van der Poel heeft een hoog teflon-gehalte. Alle teleurstellingen glijden van hem af."

 

"Vorig jaar moest hij zijn grote liefde nog verwaarlozen door rugproblemen, maar nu wint hij meteen en zie je hem opfleuren. Misschien is dat net wat hij nodig heeft om zijn carrière een nieuw elan te geven."

Misschien is dit veldritseizoen net wat Van der Poel nodig heeft om zijn carrière een nieuw elan te geven.

Jonas Creteur

Zondag volgt in Antwerpen dan de eerste clash met Wout van Aert, die ook zijn veldritfiets van stal haalt. "En Wout zal er meteen staan", weet Creteur. "Hij zou het veld niet induiken, als hij niet kon winnen."

 

"Voor hen telt alleen het WK en zijn de andere veldritten "voorbereidingswedstrijden". Op het einde zal niemand zich nog herinneren wie zondag in Antwerpen wint. Maar Van Aert is een competitiebeest, hij zal er toch alles aan willen doen om meteen te winnen."

 

Hoe is het met zijn conditie? Een kleine blik op de Strava-gegevens van Van Aert lichten een tipje van de sluier op. "Hij heeft de laatste weken gemiddeld 640 km getraind. 20 uur per week, met dan nog eens looptrainingen, krachttrainingen... bij. Van Aert is dus aan het opbouwen", aldus Creteur.

 

"In topvorm zal hij nog niet zijn, dus de echte clash zal wellicht pas in de kerstperiode volgen. Toch zal het zondag al meteen interessant worden."

"Kleine grote vier hebben goed gepresteerd"

Nu Pidcock, Van der Poel en Van Aert opnieuw de schijnwerpers opeisen, wil dat zeggen dat de andere veldrijders vrede moeten nemen met een plekje in de schaduw?

 

"Iserbyt was voor het seizoen al heel eerlijk: hij wou in het begin van het seizoen presteren voor de grote drie kwamen", vertelt Creteur. "Dat is een beetje in het honderd gelopen voor Iserbyt door rugproblemen, al boekte hij wel wat mooie zeges."

 

"Michael Vanthourenhout heeft met de Europese titel misschien wel de mooiste overwinning gepakt. Voor hen is het begin van het seizoen verre van mislukt."

 

"Ook Laurens Sweeck heeft 4 klassementscrossen gewonnen en ook op parcours die hem minder liggen, werd hij 2e of 3e. Lars van der Haar eindigde dan weer 15 keer op een rij op het podium."

 

"De "kleine grote vier" hebben heel goed gepresteerd, maar nu is het tijd voor de echte "grote drie"", besluit Creteur.

Gerelateerd: