Wereldkampioene Vos boekt eerste zege van het seizoen na nagelbijter tegen Alvarado

  X²O Trofee vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Kortrijk
  trophy Marianne Vos
  einde
  startfinish
  0123456

  Marianne Vos (Jumbo-Visma) heeft in Kortrijk haar eerste zege van het seizoen geboekt. De Nederlandse wereldkampioene hield Ceylin Alvarado af in een koninklijke sprint. Denise Betsema vervolledigde het podium en neemt de eerste plaats in de X²O-trofee over van Fem van Empel. Zij reed de stadscross niet. "Een pittige cross, maar het was het absoluut waard", sprak Vos.

  BEKIJK: de laatste ronde én de sprint tussen Vos en Alvarado

  Blitzstart Zoë Bäckstedt

  Van Empel, Van Anrooij en Pieterse - allemaal 22 lentes jong - stonden niet aan de start in Kortrijk, de nog jongere Zoë Bäckstedt maakte dankbaar gebruik van hun afwezigheid. Het 18-jarige toptalent schoot als een pijl uit een boog bij de start. Ze reed bijna een hele ronde aan de leiding in Kortrijk.

  Koninklijke sprint Vos vs. Alvarado

  Net voor het einde van de openingsronde nam Lucinda Brand de koppositie over van Zoë Bäckstedt. De Nederlandse had de 3 voorbije edities in Kortrijk gewonnen.

   

  Een 4e zege boekte ze niet. Daarvoor liet Brand zich op te veel fouten betrappen. Nadat ze naast haar fiets was gesprongen, moest ze haar concurrentes laten rijden.

   

  Die concurrentie luisterde naar de namen Betsema, Vos en Alvarado. De eerste nam het kopwerk voor haar rekening.

   

  Als een kamikaze, want toen Alvarado uit 3e positie aanviel, moest Betsema afhaken. Met de eerste plaats in de tussenstand als troostprijs.

   

  Alvarado probeerde Vos te lossen, maar dat lukte niet. Ook niet in de sprint op de Groeningebrug. Vos remonteerde Alvarado en won met 2 lengtes voorsprong.

   

  De wereldkampioene boekte haar eerste zege van het seizoen (in 6 crossen). Sanne Cant eindigde na een knappe wedstrijd als 5e.

  Uitslag Urban Cross (vrouwen)Uitslag Urban Cross (vrouwen)

    naamresultaat
  1Marianne Vosin 47'03"
  2Ceylin del Carmen Alvaradoop 1"
  3Denise Betsema10"
  4Lucinda Brand54"
  5Sanne Cant1'07"
  6Yara Kastelijn1'16"
  7Anna Kay1'22"
  8Marion Norbert Riberolle1'37"
  9Aniek van Alphen1'39"
  10Zoe Backstedt (GBr)2'26"

  Vos: "Een hele snelle wedstrijd vandaag"

  “Het was een hele snelle wedstrijd vandaag, want Betsema duwde het tempo meteen de hoogte in”, hijgde Marianne Vos na afloop nog na.

  “Ik wist dat Alvarado iets zou proberen in de laatste ronde, waardoor ik zo dicht mogelijk bij haar wou blijven. Uiteindelijk bleven we samen, waarna het in de laatste rechte lijn op de sprint aankwam.”

  “Dit is een grote opsteker. Een overwinning is altijd heel mooi en ik ben blij dat ik vandaag zo goed kon meedoen. Het was een pittige cross, maar het was het absoluut waard", sloot de wereldkampioene af.

  Betsema: "Had misschien iets slimmer moeten koersen"

   

  “Ik ben zeker tevreden. Het was wel lastig, want Vos en Alvarado voerden een onderlinge strijd uit", vertelde Denise Betsema, die de leidersplaats overneemt van de afwezige Fem van Empel.

  "Ik hoopte om nog weg te geraken vanaf de koppositie, maar ze waren echt
  wel sterk. Ik had misschien wel iets slimmer moeten koersen."

  "Brand was ook heel goed de laatste ronde, dus haar wilde ik ook niet laten terugkomen. Ik hoop nu wel dat ik stevig aan de leiding kan blijven in het klassement."

  Alvarado: "Verliezen tegen Marianne is geen ramp"

  “Het was zwaar vandaag. Ik wist dat het moeilijk zou worden om Marianne te kloppen in de sprint, dus probeerde ik in de laatste ronde nog weg te geraken", blikte Ceylin Alvarado terug op haar 2e plaats.

  “Makkelijk was het vandaag niet, in een snelle omloop. Ik was blij dat ik de aansluiting nog kon maken. Verliezen is wel pijnlijk, al is dat tegen Marianne geen ramp natuurlijk."

  Fase per fase

  1. 14 uur 38. BEKIJK: de laatste ronde én de sprint tussen Vos en Alvarado.

   BEKIJK: de laatste ronde én de sprint tussen Vos en Alvarado

  2. 14 uur 34. top 5. 1. Vos - in 47'05" 2. Alvarado - op 1" 3. Betsema - 10" 4. Brand - 53" 5. Cant - 1'07" .
  3. 14 uur 33. Cant 5e. Sanne Cant besluit haar puike cross op de 5e plaats. Een van haar beste uitslagen dit seizoen. Enkel in Kruibeke eindigde ze hoger (als 4e). .
  4. 14 uur 32. finish: Vos sprint naar eerste seizoenszege. "We gaan naar een koninklijke sprint", dixit Paul Herygers. Alvarado zet aan op de Groeningebrug, maar wordt geremonteerd door Vos. De wereldkampioene boekt haar eerste zege van het seizoen. .
  5. 14 uur 30. Vos hapt naar adem naast de Leie. Als een vis op het droge. Renaat Schotte.
  6. 14 uur 29. U kijkt naar een mooi duel tussen Vos en Alvarado. Spannend! .
  7. 14 uur 27. Vos vs. Alvarado. Alvarado wil solo gaan, maar dat is niet naar de zin van Vos. De wereldkampioene spreekt haar techniek aan om haar landgenote bij de kraag te nemen. .
  8. 14 uur 26. Alvarado zet druk. Alvarado duikt uit de rug van Vos en Betsema naar de leiding. De beslissende move of een wanhoopspoging? .
  9. 14 uur 24. laatste ronde. Betsema, Vos en Alvarado duiken de slotronde in. Over een zevental minuten weet u wie wint. Marianne Vos voor de eerste keer dit seizoen? .
  10. 14 uur 22. Bij Pauwels Sauzen - Bingoal weten ze: Denise Betsema rijdt voor het klassement, Marianne Vos voor de dagzege. .
  11. 14 uur 21. Bestaat er een race voor vrouw van de race? Dan gaat die naar Denise Betsema. Renaat Schotte.
  12. 14 uur 17. Nog 2 rondes: Betsema, Vos en Alvarado leiden. In die volgorde. Brand volgt op 12 seconden. Zij ziet de drie een bocht verder crossen. Een eeuwigheid in een stadscross. .
  13. 14 uur 15. In de sprint maakt Ceylin een kans. Al kan die vroege wissel zich wreken. Raf Roodhooft.
  14. 14 uur 13. Denise Betsema kijkt niet achterom. Bij afwezigheid van Fem van Empel, de winnares op de Koppenberg, crost ze om de eerste plaats in de tussenstand van de X²O-trofee. .
  15. 14 uur 11. Vos rijdt een intelligente race. Renaat Schotte.
  16. 14 uur 10. Brand wisselt. Brand schuift te hard. De materiaalploeg van haar team kiest voor de Rhino-banden. Grof geschut. .
  17. 14 uur 09. Cant op 18 seconden. Cant rijdt een puike cross. Halverwege volgt ze op 18 seconden van de koploopsters, nog altijd in 5e positie. .
  18. Lucinda Brand lek? Terwijl Brand met materiaalpech lijkt te kampen - staat ze achteraan lek? - sluit Alvarado aan bij koploopsters Vos en Betsema. Die laatste neemt de regie in handen. Vos kiest voor de schaduw van Betsema. . 14 uur 06.
  19. 14 uur 04. Sanne Cant 5e. Sanne Cant rijdt een sterke cross. De Belgische kampioene ligt in 5e positie. .
  20. 14 uur 03. BEKIJK: valpartij Lucinda Brand.

   BEKIJK: valpartij Lucinda Brand