Ga naar de inhoud

Engelse ex-rugby'er en OS-kampioen moet nieuwe wind laten waaien bij Zwarte Duivels

Chris Cracknell (m).

De Belgische nationale rugbymannen hebben een nieuwe bondscoach: de 38-jarige Engelsman Chris Cracknell. De ex-speler uit de Engelse Premierschip en Engelse nationale sevensploeg volgt Frédéric Cocqu op, die sinds 2020 de job van hoofdcoach en technisch directeur combineerde. Cocqu blijft wel technisch directeur.  

Cracknell was assistent-coach bij de triomf van de mannen-sevensploeg van Fiji op de Olympische Spelen van Rio in 2016 en hij heeft het vrouwenteam geleid.

"Ik ben zeer vereerd dat ik mijn ervaring kan delen met de spelers van de nationale ploeg", stelde Cracknell.

 In 2023 keren de Zwarte Duivels terug naar het Rugby Europe Championship (REC), het tweede Europese niveau na de Six Nations.

De nieuwe coach zegt dat hij "een dynamische ploeg wil creëren om de uitdaging aan te gaan" in het REC in 2023.

"Ik wil met spelers en coaches samenwerken om een nieuwe standaard voor het Belgische rugby neer te zetten. We willen ook een duidelijk groeiplan opstellen met het talent dat doorstroomt, zoals blijkt uit de recente U20-competitie (vierde op het recente EK, red.)."

"Frisse wind, juiste vaardigheden en passend bij cultuur"

"De terugkeer naar het REC is het juiste moment voor een nieuwe impuls", zegt Michiel Leysen, voorzitter van Belgium Rugby. "We moesten iemand vinden met de juiste vaardigheden, die een frisse wind en nieuwe methodes zou brengen, maar ook een persoonlijkheid die bij onze cultuur past."

België speelt zijn eerste match van het REC 2023 op 4 februari tegen Portugal.