Ga naar de inhoud

Maak kennis met de Parijs-Roubaix van de duivensport in "De Koning van Barcelona"

Sporza-journalist Ruben Van Gucht volgde drie duivenmelkers richting dé wedstrijd van het jaar.

1000 lange kilometers van Barcelona tot Vlaanderen. De Barcelonavlucht is de oerklassieker in de duivensport. De VRT-documentaire "De Koning van Barcelona" volgt drie duivenmelkers die op hun eigenzinnige manier toeleven naar dé wedstrijd van het jaar. 

De klassieker van de zware fond. De Parijs-Roubaix van de duivensport. De Barcelonavlucht is de oerklassieker van de duiverij. Sporza-journalist Ruben Van Gucht maakte een documentaire over de legendarische wedstrijd.

 

In "De koning van Barcelona" volgt hij drie duivenmelkers, die elk op hun manier toeleven naar dé wedstrijd van het jaar. Maandenlang bereiden de duivenmelkers hun prijsbeesten voor op de loodzware 1000 kilometer die hen te wachten staat.

 

"We gaan met niet veel, maar we gaan met de 'goei'. Je moet met kwaliteit gaan naar zulke vluchten", luidt het aan tafel bij Marc De Cock in Temse. Alleen de sterkste duiven - de flandriens van de luchtruim - kunnen immers de lange afstand overbruggen en meebikkelen om de prijzen.

Het spel van de wind

"Iedere vlucht is telkens een veldslag", weet duivenmelker Ivan Delrue. Want bij de Barcelonavlucht moeten de duiven niet alleen de enorme afstand, maar ook een hoop natuurobstakels overwinnen. "De wind verdeelt de prijzen, zo simpel is't."

 

Rudi Oliviers uit Kumtich bouwt met zijn duiven meticuleus op richting de Barcelonavlucht. Momignies, 100 kilometer. Soisson, 200 kilometer. Lorris, 380 kilometer. Vierzon 450 kilometer. Limoges, 650 kilometer. De vleugels komen op spanning, de basis wordt gelegd.

 

Ondertussen stomen ook de duivenmelkers zich klaar. Zondagse pistolets, tomate-crevettes of een seizoensgebonden fruittaart vormen het krachtvoer voor de colombofielen.

 

Maar hoe uitgekiend de voorbereiding ook is, één factor heeft niemand in de hand: het weer. "Ai ai. Vrijdag krijgen we 27 graden en noordenwind?", baalt Delrue als hij naar de weersvoorspellingen kijkt. "Het zal een ferme match worden."

Wachten tot de duiven vallen

Niet veel later worden zestienduizend duiven uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Luxemburg op de snelweg richting Barcelona gezet. D-day nadert.

 

En dan is het grote moment daar. Vier tientonners staan opgelijnd in een Catalaans veld. Meer dan zestienduizend duiven zitten nog verstopt in de laadruimtes, klaar om aan hun klassieker te beginnen.


De poorten gaan open, het luchtruim kleurt zwart van de gesnavelde flandriens: nog duizend lange kilometers te gaan. 


In België is ondertussen het nagelbijten begonnen. "Mannen, als je u niet snel haast, dan is de paté op, he." Ook aan de eettafel bij De Cock stijgt de nervositeit. IJsberen, op de klok kijken, de concurrentie in het oog houden en een hoop speculeren. Tot plots de duiven vallen.