Ga naar de inhoud

Zoon van ex-prof, revelatie in 1B en nu plots in basis: wie is Anderlecht-verrassing Lucas Stassin?

Lucas Stassin met zijn ouders bij de ondertekening van zijn eerste profcontract in 2021.

Anderlecht en ijs stromen door zijn aderen. Lucas Stassin (17) wordt in de topper tegen Club Brugge verrassend voor de leeuwen gegooid door Felice Mazzu. Paars-wit hoopt dat de spits zijn indrukwekkende cijfers uit 1B doortrekt. En misschien had papa Stéphane nog wat tips?

In alle stilte kroonde hij zich tot meest trefzekere speler van Anderlecht. Niet Fabio Silva of Lior Refaelov, wel Lucas Stassin staat bovenin de topschuttersstand van paars-wit.

 

7 doelpunten in 8 wedstrijden... bij de RSCA Futures in 1B.

 

Ondanks die belangrijke voetnoot zijn de cijfers indrukwekkend. De 17-jarige Stassin - een slimme spits met neus voor goals -  speelde zich onvermijdelijk dus ook in de kijker van de hoofdmacht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Toch hield hoofdcoach Felice Mazzu, ondanks de doelpuntendip bij zijn aanvallers, Stassin in de wachtkamer.


Ook beloftetrainer Robin Veldman temperde vorige week nog de verwachtingen: "Als Lucas dit jaar enkele selecties en invalbeurten bij de A-ploeg kan veroveren, mogen we praten over een geslaagd seizoen."


Die eerste speelminuten kwamen er donderdag al bij West Ham en nu volgt al een onverhoopt basisdebuut tegen Club Brugge.


Plots gaat het snel.

Papa debuteerde onder Boskamp

Gelukkig kan Stassin rekenen op een ervaren omkadering.

 

Papa Stéphane maakte ongeveer een kwarteeuw geleden immers hetzelfde mee. Na tien jaar in de jeugdreeksen van paars-wit debuteerde de polyvalente middenvelder onder Johan Boskamp op het allerhoogste niveau.

Stassin Senior (links) in zijn periode bij Anderlecht

In totaal zouden 46 wedstrijden voor de recordkampioen volgen. Nadien was Stassin Senior nog actief bij onder meer nog Mönchengladbach, Angers en Union.


Na zijn carrière keerde Stassin in 2013 terug naar Neerpede om er een gewaardeerd jeugdtrainer (momenteel bij de U18) te worden. Met een gevoel van voldoening zag de ex-middenvelder heel wat van zijn spelers later schitteren in het Astridpark.

 

Al zal niks de grote vuurdoop van zijn eigen zoon tegen Club overtreffen.

Doet denken aan Arnstad en Colassin

 

Debuteren tegen Club Brugge: het is allerminst een dankbare en evidente opdracht. Toch gingen er de voorbije jaren opvallend veel anderen Lucas Stassin voor.

 

Denk maar aan Antoine Colassin. Twee jaar geleden begon de 18-jarige spits compleet onverwacht aan de topper tegen Club. Van podiumvrees was er evenwel geen sprake. Colassin kopte na 20 seconden tegen de lat en schoof halfweg de eerste helft raak. Een grote doorbraak bleef nadien uit. De aanvaller speelt nu op huurbasis bij Heerenveen.


Ook Kristian Arnstad mocht zich enkele jaren terug bewijzen tegen Club. Het Noorse talent werd door Vincent Kompany voor de leeuwen gegooid in Jan Breydel. Een gok die niet geweldig uitdraaide.

 

Vorig jaar mocht Julien Duranville zich eveneens voor het eerst aan het grote publiek tonen versus blauw-zwart. Op de overbodige slotspeeldag liet de pijlsnelle flankaanvaller zich wel meteen opmerken met een invalbeurt vol lef.