Ga naar de inhoud

Maatjes in Monaco, passie in Parijs en leiderschap bij Lotto: wat u gemist hebt in Classique Gilbert

Philippe Gilbert samen met vriendin Bettina Pesce.

Philippe Gilbert zal geen rugnummer meer opspelden volgend seizoen. Een cameraploeg volgde onze 40-jarige landgenoot in de laatste 5 jaar van zijn profcarrière. Zo werd er in beeld gebracht hoe Gilbert op jacht ging naar de mythische Big Five van het wielrennen. In de tweede aflevering van Classique Gilbert is alvast te zien hoe hij met verve Parijs-Roubaix wint. Herbekijk hieronder de beste momenten.

Monaco, meer dan een vakantieoord voor Gilbert

Philippe Gilbert trok in de laatste jaren van zijn carrière meer en meer op in Monaco. Vooral in de winter ging onze 40-jarige landgenoot zuidwaarts om te trainen. In  2018 nam hij een cameraploeg mee naar zijn woonplaats. Al snel werd duidelijk waarom hij er zich ideaal kon voorbereiden op het wegseizoen.

 

"We zijn vandaag 1 december en het is nog dertien graden", vertelt Gilbert. "Zo'n winter heb ik echt nodig na 17 profjaren. Anders kan ik niet meer al mijn motivatie opbrengen, vrees ik."

 

In Monaco is ook zijn fietswinkel gelegen, waar hij steeds afspreekt met verschillende renners om op training te vertrekken.

 

"Je rijdt altijd met goede renners hier", vertelt Gilbert verder. "Ik train momenteel veel met Nicolas Roche. Ik rijd graag met hem omdat hij zo'n beetje hetzelfde type is als mij. Ook op de weegschaal zie je de gelijkenissen. Dat helpt als trainingsmakkers."

 

De liefde is wederzijds bij de Franssprekende Ier. "Ik ben al jarenlang fan van Philippe", vertelt Roche. "Hij is een paar jaar eerder dan mij prof geworden. Al heel jong was hij een van de besten."

Hartje ophalen in Parijs-Roubaix

Op de ochtend van Parijs-Roubaix 2019 bezocht Bettina Pesce, Gilbert zijn nieuwe liefde, nog voor de start haar zielsverwant op aan de teambus van Deceuninck-Quick Step.

 

"Ik herken zijn concentratie de dag voor de wedstrijd uit de duizenden", vertelt Pesce. "Meestal spreekt hij dan weinig. En dat was gisteravond ook zo, dan laat ik hem met rust."

 

Op Carrefour de l'Arbre reed Gilbert alleen naar Nils Politt. De groep met de topfavoriet en winnaar van 2018, Peter Sagan, kon niet volgen. 

 

"Ik begin nu te stressen", vertelde de vriendin van Gilbert tijdens zijn ultiem inhaalmanoeuvre. "Maar dat is goed, het is gezonde stress."

 

Gilbert vloerde Politt uiteindelijk in de sprint en won zo tegen al de verwachtingen in de Hel van het Noorden.

 

"Hij verdient het zo erg", vertelde een duidelijk geëmotioneerde Pesce. "Hij heeft er zó hard voor gewerkt."

Overstap naar Lotto-Soudal

In de winter van 2019 stapte Philippe Gilbert van Deceuninck-Quick Step over naar Lotto-Soudal. 

 

"Mijn droom was altijd om de vijf monumenten te winnen en nu is er nog maar één die ik van mijn lijstje moet schrappen: Milaan-Sanremo. Het is de moeilijkste wedstrijd om te winnen. En zeker met zoveel druk. Dat wordt een heel grote challenge, denk ik." 

 

Bij Lotto-Soudal komt Gilbert vele mensen tegen waar hij nog samen mee gewerkt heeft. Ook CEO John Lelangue ."Ik wist dat Philippe zijn contract afliep", legt Lelangue uit. "En als je de mogelijkheid hebt om weer met hem samen te werken, moet je dat doen."

 

 "Waarom? Twee redenen. Eén: voor de resultaten. Want hij blijft een echte kampioen die kan presteren. Twee: hij kan ook enorm veel aan deze ploeg bijdragen, met al zijn ervaring."

Bekijk alle afleveringen van "Classique Gilbert" op VRT MAX

Classique Gilbert

Philippe Gilbert blijft op zoek gaan naar overwinningen in Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix. De nieuwe liefde in zijn leven stuwt hem vooruit. Phil wint tegen de verwachtingen in in de Hel van het Noorden en wint met Parijs-Roubaix zijn 4de monument. Nog 1 te gaan.
ma 03 oktober 2022 44 min