Ga naar de inhoud

Gezien in Classique Gilbert: "Ik heb mijn Tourcarrière afgesloten op het podium"

 do 6 oktober 2022 12:57
Classique Gilbert: "De droom van de grote 5".
Philippe Gilbert.

Komende zondag rijdt Philippe Gilbert met Parijs-Tours de laatste koers uit zijn carrière. Een cameraploeg volgde hem in de laatste 5 jaar, waarin hij op jacht gaat naar de 3 overgebleven prooien van de "Big Five". In aflevering 1 van "Classique Gilbert" zien we onder meer hoe hij met de Ronde van Vlaanderen een eerste leemte op zijn palmares weet op te vullen.

Lefevere over transfer Gilbert: "Eerst zei ik: we gaan elkaars tijd niet verprutsen"

De documentairereeks begint in 2017, wanneer Philippe Gilbert de telefoon neemt en Patrick Lefevere, de grote baas van Quick-Step, opbelt met de simpele vraag: mag ik voor jullie komen koersen?

 

Lefevere: "Ik heb direct gezegd: "We gaan mekaars tijd niet te veel verprutsen, ik heb toch geen geld voor je, want ik weet wat je verdient bij BMC.""

 

"Het gaat niet over geld", maakt Gilbert hem duidelijk. "Ik wil een paar gaten in mijn palmares opvullen, waaronder de Ronde van Vlaanderen, Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix. En ik kan dat alleen bij jou doen."

 

En zo geschiedde. Na enkele e-mails om zijn contract te onderhandelen krijgt Lefevere de volgende morgen al opnieuw telefoon van Gilbert. "Je suis à toi."

Winst in de Ronde van Vlaanderen

Nog geen half jaar na dat telefoontje met Patrick Lefevere wint Philippe Gilbert al de Ronde van Vlaanderen, na een magistrale solo van meer dan 50 kilometer.

 

"Ik denk dat Philippe zo'n ploeg nodig had", vertelt ploegleider Wilfried Peeters. "Hij wou nog een monument winnen, zoals de Ronde van Vlaanderen. En hij wist dat hij een sterk blok achter zich moest hebben."

"Ik eindig de Tour de France op het podium"

Na topjaar 2017 volgt 2018. In het voorjaar grijpt Gilbert er telkens net naast, in de Tour loopt het zelfs helemaal fout. In de 16e rit komt hij tijdens afdaling van de Col de Portet-d’Aspet zwaar ten val en breekt zijn linkerknieschijf.

 

"Ik wist dat het genaaid moest worden", herinnert Gilbert zich. "Maar ik zei: "Dat is niet zo erg, ik kan morgen gewoon weer starten." Ik had nog veel hoop, maar uiteindelijk was toch het een beetje te zot."

 

Gilbert reed de etappe wel uit. "Ik zei: "Ik ga nog eventjes op het podium (om de prijs van de strijdlust op te halen)." En dat was mijn laatste moment in de Tour. Ik heb de Tour toch afgesloten op het podium."

Bekijk alle afleveringen van "Classique Gilbert" op VRT MAX