Ga naar de inhoud

Legendarische Atletico-Club's: van Raoul Lambert tot Foeke Booy

Spelers van Club vieren na de stunt van vorige week.

Na de winst vorige week kan Club Brugge zich woensdag op het veld van Atletico Madrid met een nieuwe stunt al verzekeren van overwintering in de Champions League. Dat zou twee keer een straffe prestatie zijn, ook in het verleden blonken de Bruggelingen al uit tegen de Madrilenen.  

1977-1978: Kwartfinale Europacup I

De eerste confrontatie tussen Club Brugge en Atletico in Europees clubverband vond plaats in het seizoen 1977-1978, en ook toen was dat op het hoogste Europese toneel. In de kwartfinales van de toenmalige Europacup I stonden beide teams tegenover elkaar.  

 

Het Club Brugge van Ernst Happel haalde het in het Olympiastadion met 2-0 van Atletico Madrid.  De terugmatch in het Vicente Calderonstadion eindigde op 3-2 met scorend Club-icoon Raoul Lambert, waardoor Club doorstootte naar de halve finales.

 

Nadat ook de horde genaamd Juventus overwonnen was, volgde de finale tegen Liverpool. Die verloren de Bruggelingen op Wembley met 1-0 na een goal van Kenny Dalglish. 

1991-1992: Kwartfinale Europacup II

Begin jaren '90 trof Club Brugge andermaal Atletico Madrid in de kwartfinale van een Europees toernooi. Deze keer ging het om de editie 1991-1992 van de Beker voor Bekerwinnaars, de Europacup II. 

 

De heenmatch in Spanje eindigde opnieuw in een 3-2-zege voor de Madrilenen.  In de terugmatch leek het even helemaal mis te gaan voor Club toen Futre scoorde en Atletico al vroeg op 0-1 zette. 

 

Na goals van Alex Querter en de memorabele winner van Foeke Booy draaide Club Brugge de rollen helemaal om en schakelde Atletico Madrid een tweede keer uit in een Europese knock-outfase. 

 

Het Brugse schip strandde dat seizoen tegen Werder Bremen in de halve finales van de Europacup II. 

2018-2019: Groepsfase Champions League

In een veel recenter verleden lootte Club Brugge Atletico Madrid in de groepsfase van de Champions League. Tijdens het seizoen 2018-2019 bleef het bij een scoreloos gelijkspel in Jan Breydel. In het Wanda Metropolitanostadion was Club Brugge twee maanden eerder al met 3-1 onderuit gegaan.

 

Hoewel Club Brugge Atletico dus al twee keer wist uit te schakelen in de kwartfinales van een Europees toernooi, kreeg het in Madrid al in alle drie de confrontaties drie goals om de oren en verloor het er drie keer. 

 

Het verleden leert ons dus dat Club vooral thuis dominant is tegen Atletico, en vice versa. Een positief signaal is wel dat Simon Mignolet dit seizoen nog geen enkele bal uit zijn netten moest vissen in de Champions League.  

 

Als dat na woensdag nog steeds zo is, breekt Club Brugge met het verleden op verplaatsing in Madrid, en is het bovendien al zeker van Europese overwintering.

 

Op naar een nieuwe legendarische Club-Atletico?