Ga naar de inhoud

Alle scenario's doorgelicht: zo stoot Club Brugge door in Champions League

Hans Vanaken.

Club Brugge staat op een zucht van een stunt door de groepsfase van de Champions League te overleven. Dat kan het woensdag al doen op bezoek bij Atletico Madrid. En zelfs als het verliest, kan Club Brugge al zeker zijn van plaats 3 in de groep en overwintering in de Europa League.

De statistieken spreken alvast in het voordeel voor Club Brugge, want sinds het huidige format in de Champions League geintroduceerd werd in 2003-2004 konden de 61 teams die met 9 op 9 aan de groepsfase begonnen doorstoten naar de 1/8e finales.

punten na 3 speeldagen teams naar 1/8e finales teams uitgeschakeld in CL procent kans om door te stoten
9 61 0 100%

Maar statistisch 100 procent kans betekent nog niet dat het mathematisch zeker is. Daarvoor moet Club Brugge in de top 2 eindigen. Wij zetten de mogelijke scenario's voor de match van woensdag bij Atletico Madrid op een rij.

Club Brugge haalt de 1/8e finales van de Champions League

  • als het wint van Atletico Madrid: Dan telt Club 12 punten en dat aantal kan enkel nog geëvenaard worden door de eventuele winnaar van Leverkusen-Porto. Als Club wint in Madrid en Leverkusen-Porto is een gelijkspel, dan is Club ook meteen groepswinnaar.
  • als het gelijkspeelt bij Atletico Madrid en Leverkusen-Porto is geen draw: Dan kan Atletico enkel nog op gelijke hoogte komen van Club Brugge en het onderlinge resultaat is dan in het voordeel van Club. En de verliezer van Leverkusen-Porto kan maximaal nog 9 punten halen.
  • als het gelijkspeelt bij Atletico Madrid en Leverkusen-Porto is een draw: Dan kunnen Porto en Leverkusen met 6 op 6 nog op gelijke hoogte van Club Brugge komen, maar dan tellen de onderlinge resultaten tussen de 3 teams en blijft Club (6 punten) Leverkusen (4 punten) altijd voor.

Club Brugge is bij nederlaag tegen Atletico zeker van 3e plaats en Europese overwintering in Europa League

  • als Leverkusen-Porto een draw is: Dan hebben Leverkusen en Porto allebei een 6 op 6 nodig om nog over Club Brugge te kunnen springen. In dat geval pakt Atletico 0 punten en eindigt achter Club. Als Atletico op speeldag 5 of 6 minstens een punt pakt, eindigt of Porto of Leverkusen sowieso achter Club.
fictieve stand na 4 speeldagen bij dit scenario
    M P
1. Club Brugge 4 9
2. Atletico Madrid 4 6
3. Porto 4 4
4. Leverkusen 4 4

Club Brugge kan Europees enkel nog uitgeschakeld worden als het zijn resterende 3 wedstrijden verliest én de 3 andere ploegen net als Club op 9 punten eindigen en het doelsaldo van Club Brugge het slechtste is.