Ga naar de inhoud

CEO geeft unieke inkijk in degradatie Lotto-Soudal: "Ervaren rotten zijn door het ijs gezakt"

Jannie Haek, de CEO van hoofdsponsor Nationale Loterij, was te gast in De Tribune.

Jannie Haek, de CEO van de Nationale Loterij, was gisteren te gast in onze sportpodcast De Tribune. Haek gaf er een unieke inkijk in de werking, de degradatiestrijd en de toekomst van de Lotto-wielerploeg. "Die degradatie is eigenlijk overroepen. Het brengt ons in een luxueuze positie", vertelde de topman van Lotto.

Gegokt, maar verloren.

 

De Lotto-wielerploeg haalde enkele jaren geleden ervaren renners zoals Philippe Gilbert en John Degenkolb naar het team. "Een verkeerde keuze", lichtte Jannie Haek - de CEO van de Nationale Loterij - toe in De Tribune.

 

“Het was een strategie, maar achteraf bekeken de verkeerde. We hebben toen in ervaren rotten zoals Gilbert en Degenkolb geïnvesteerd, maar net zij zijn door het ijs gezakt.

 

"Ik herinner me toen de analyse: gaan de kleine mannen wel voldoende zijn om hen te ondersteunen? Maar het is omgekeerd gebleken."

Lelangue met Gilbert.

John Lelangue stippelde sinds 2019 - als manager van Lotto-Soudal - het pad uit van de wielerploeg. Hij trok resoluut de kaart van de jeugd, maar aangevuld met dure contracten voor renners op leeftijd zoals Philippe Gilbert en John Degenkolb. 

 

Lelangue en Lotto-Soudal stopten eerder deze week de samenwerking. Werd hij het slachtoffer van zijn strategie? “Neen, zijn vertrek zat er wat aan te komen. De druk en kritiek van buitenaf stapelde zich op. Het werd voor hem als general manager haast onmogelijk om zijn job naar behoren uit te voeren."

Lelangue maakte zijn belofte waar: jonge gasten vinden die de toekomst van de ploeg zullen maken

Jannie Haek, CEO Nationale Loterij

"Ik heb hem toen uitgenodigd voor een gesprek. Na anderhalve zin zei hij: ik stop ermee. We kwamen nadien ook samen tot dezelfde conclusie. Neen, we dachten dus niet: we zijn niet tevreden over John, hij moet vertrekken. Absoluut niet.”

 

"Lelangue heeft gedaan wat er van hem verwacht werd. Hij had altijd oog voor de duurzaamheid van ons team, zorgde ervoor dat we logistiek stappen hebben gezet én maakte zijn belofte waar: jonge gasten vinden die de toekomst van de ploeg zullen maken."

"Die degradatie is overroepen"

Lelangue kon de "degradatie" van Lotto-Soudal van WorldTour-team naar procontinentale ploeg dus niet afwenden. "Degradatie? Ik vind dat een rare en overroepen stelling. Het is niet dat je zoals in het voetbal in de tweede klasse tuimelt."

 

"Ja, we blijven liever in de WorldTour, maar is het een ramp om bovenaan te staan bij de procontinentale teams? Neen. Dat is eigenlijk de meest luxueuze positie. Je krijgt een uitnodiging voor alle wedstrijden en kunt zelf beslissen om er al dan niet op in te gaan. Ergens is dat ook een voordeel.”

De nieuwe general manager van Lotto Dstny mag alvast nadenken over een vers tactisch plannetje voor volgend seizoen. Al is het duidelijk dat hij/zij wel rekening zal moeten houden met de kernwaarden van Lotto.

 

“We zullen opnieuw moeten analyseren wie onze speerpunten zijn en waar we die kunnen uitspelen. Een ploeg op ons niveau kan niet meer overal vol ten strijde trekken. We gaan duidelijke keuzes moeten maken."

 

"Zo kunnen we veel verwachten van een Andreas Kron, met de Belgische talenten zitten we ook ongelofelijk goed én bij de oudere garde - zoals Thomas De Gendt of Victor Campenaerts - zien we nog veel ambitie. We zitten eigenlijk niet zo slecht."

Lelangue maakte zijn belofte waar: jonge gasten vinden die de toekomst van de ploeg zullen maken

Jannie Haek, CEO Nationale Loterij

"Daarenboven blijft onze rol om fond te geven aan het Belgische wielrennen, een must. We willen talenten blijven vinden om mee de koers in België groot te houden. Dat apprecieert de wielerliefhebber, zo willen we ook ons imago van sympathieke ploeg behouden. Het zal belangrijk zijn om in dat ecosysteem te blijven investeren."

 

Het destiny van Lotto is duidelijk.