Ga naar de inhoud

Jens Verbrugghe the day after: "Het is gebeurd, ik probeer mentaal klaar te zijn voor wegrit vrijdag"

Jens Verbrugghe moest gisteren met een reservefiets het WK tijdrijden afwerken, zijn fiets werd afgekeurd door een te groot verzet.

Gisteren was de ontgoocheling te groot om te reageren, vandaag gaf Jens Verbrugghe wel een kort statement over zijn dramatisch verlopen tijdrit. De tijdritfiets van de ambitieuze junior werd afgekeurd, hij reed het WK met een reservefiets. "Het is heel spijtig wat er gebeurd is."

De zoon van ex-bondscoach Rik Verbrugghe droomde van een mooie prestatie, in juli had hij zilver gepakt op het EK tijdrijden. Maar een te groot, niet reglementair verzet, dat pas net voor zijn start opgemerkt werd door de UCI, gooide roet in het eten. Juniors mogen maar met een 52-plateau rijden, Verbrugghe had een 53 steken.

"Ik kwam naar hier met een goede conditie en wou iets goeds proberen te doen. En dan gebeurt dit. Het probleem is dat ik na het EK mijn fiets terugstuurde naar de ploeg (de Franse topploeg Groupama-FDJ, red) voor een controle voor de rest van het seizoen."

"Ze hebben mijn crank veranderd en er een 53 opgezet. Dat wist ik niet toen ik mijn fiets terugkreeg. Ik heb er de volgende maanden op getraind, maar dat niet gevoeld." De crank, in het Nederlands kruk, is het verbindingsstuk tussen trapas en pedaal.

Verbrugghe reed zelfs een tijdrit in de rittenkoers Aubel-Thimister-Stavelot. "Ik heb daar gekoerst en mijn fiets was goedgekeurd. Dus ik dacht dat mijn fiets in orde was."

Ik heb met mijn tijdritfiets ook in Aubel gekoerst, toen was hij goedgekeurd. Dus ik dacht dat het in orde was.

Jens Verbrugghe

"Bij een eerste check-up 2 à 3 uur voor de WK-tijdrit was het ook goed. Toen ik 10 minuten voor de koers, vol adrenaline, nog eens langskwam, zeiden ze dat het niet goed was."

"Ik heb dan de reservefiets moeten nemen, waar ik nog nooit mee gefietst had. Dan kan het resultaat ook niet goed meer zijn."

De ploeg van Jens Verbrugghe nam de schuld op zich. "Het is een menselijke fout. Ook deels van mij, dat ik dat niet heb gezien."

Hij probeert het een plaats te geven. "We kunnen niet achteruitgaan, het is zo gebeurd. Nu ga ik proberen mentaal klaar te zijn voor vrijdag om dan het beste van mezelf te geven in de wegrit."

"Ik hoop dat het lukt om opnieuw fris te zijn tegen vrijdag. Dit kruipt in het hoofd, maar de conditie is goed en dat wil ik graag laten zien. Ik denk dat ik er klaar voor ben."