Ga naar de inhoud

Opvallend: 3x3-basketbal strijkt nu ook neer op Pukkelpop: "Een geslaagd experiment"

 ma 22 augustus 2022 16:16
Het basketbalveld op Pukkelpop werd druk gebruikt.
Het basketbalveld op Pukkelpop werd druk gebruikt.

Het was afgelopen weekend niet al muziek wat de klok sloeg op Pukkelpop. In een hoekje van het festivalterrein lokte ook een 3x3-toernooi heel wat toeschouwers. "De tribune zat eigenlijk de hele tijd vol", klinkt het bij een van de laureaten van het toernooi. Ook de organisatie blikt tevreden terug.

3x3-basketbal is een succesverhaal en daar wilde Pukkelpop graag op inspelen. Een 3x3-veldje werd aangelegd binnen de muren van het festivalterrein, in een site waar festivalgangers ook konden kennismaken met andere urban sports zoals skateboarden.

"3x3 maakte deel uit van Pukkelpop Downtown, een project dat we samen met de stad Hasselt hebben uitgebouwd. De kwalificaties vonden 2 weken geleden plaats in de binnenstad, op het festivalterrein werden dit weekend de halve finales en de finale gespeeld," vertelt Pukkelpop-woordvoerder Frederik Luyten.

 

"We hebben gemerkt dat 3x3 heel goed werkt. Het is een snelle en heel aantrekkelijke sport en daar speelt het publiek gretig op in. Er was heel veel animo, zowel in de binnenstad als op het festivalterrein. Het is nog te vroeg om te zeggen of dit nog terugkeert in de toekomst, maar het was zeker een geslaagd experiment."

De beste 4 teams uit de kwalificaties wonnen alle 4 een combiticket om op het festivalterrein van Pukkelpop de eindronde te komen spelen.

Wouter Screurs van winnaar Team Hasselt

Ook voor de spelers zelf was het genieten. "Er was heel wat animo, de tribunes zaten eigenlijk de hele tijd vol en ook rond het veld stonden nog heel wat mensen te kijken", zegt Wouter Screurs, die zich met enkele ploegmaats van BT Hasselt tot winnaar kroonde.

"Het was een heel leuk initiatief, alles was heel goed georganiseerd. De beste 4 teams uit de kwalificaties wonnen alle 4 een combiticket om op het festivalterrein van Pukkelpop de eindronde te komen spelen. Voor ons als spelers was het heel fijn om mee te maken."

"Wat mij betreft, is het zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb eigenlijk alleen maar positieve reacties gehoord. Het sloeg echt wel aan, dus ik hoop dat ze dit volgend jaar opnieuw organiseren."

Basketbal Vlaanderen zorgde voor de infrastructuur

Voor het professionele 3x3-veld klopte Pukkelpop aan bij Basketbal Vlaanderen, dat voor de infrastructuur zorgde. Daar zien ze zulke initiatieven maar wat graag gebeuren.

"De link tussen 3x3 en alles wat jong en urban is, is snel gelegd", reageert Benjamin Bogaert van Basketbal Vlaanderen.

"Ik begrijp dat het voor festivals niet altijd eenvoudig is, maar al bij al neemt zo'n 3x3-terrein niet al te veel ruimte in. Veel materiaal is er ook niet nodig. En hoe meer wij 3x3 in beeld kunnen brengen, hoe liever", is Bogaert positief.