Ga naar de inhoud

Boogschutter Jarno De Smedt gaat op zoek naar olympisch ticket: "Als ik deze goeie lijn doortrek ..."

 zo 5 mei 2024 10:42
Jarno De Smedt

De Belgische delegatie voor de Olympische Spelen in Parijs is de afgelopen weken aangevuld met heel wat atleten. De komende dagen hoopt Jarno De Smedt zich daar ook bij te voegen. De boogschutter probeert zich in Essen op het Europese olympische kwalificatietoernooi in Essen te plaatsen.

Als Belgische boogschutter de Olympische Spelen bereiken, is niet zo eenvoudig. Ook in Essen wordt het niet makkelijk, want er liggen slechts 3 tickets klaar. Jarno De Smedt hoopt dat het werk van de nieuwe bondscoach Nicolas Rifaut zijn vruchten afwerpen.

 

"Er is een goeie klik met Nicolas", zegt De Smedt. "Af en toe is er nog een taalbarrière, maar het lukt altijd wel om eruit te komen." De bondscoach ging meteen aan de slag met de beste Belgische boogschutters, ook op technisch vlak.

 

"Hij heeft een paar zaken drastisch veranderd." En dus moest De Smedt wat geduld tonen. "Als je aan iets technisch begint te werken, dan voelt dat helemaal anders en dat is moeilijk om je lichaam daaraan aan te passen."

Om een goeie boogschutter te zijn, heb je 10 jaar goeie training nodig, zegt de bondscoach.

Jarno De Smedt

"Dat heeft er wel voor gezorgd dat mijn niveau tijdens het indoorseizoen soms wat instabiel was. Ook de eerste wedstrijden outdoor waren niet zoals gewild, maar we hebben dan ook lang doorgewerkt om technisch de puntjes op de i te zetten."

 

Maar de technische aanpassingen moeten rendement opleveren op lange termijn. ""Om een goeie boogschutter te zijn, heb je 10 jaar goeie training nodig", zei de bondscoach tegen mij. Maar wij werken nog maar enkele maanden samen."

 

"Het was zaak om de dingen met onmiddellijk rendement aan te passen, maar er is ook al voorbereidend werk voor de langere termijn gedaan." Want de 24-jarige De Smedt heeft niet enkel het vizier op Parijs gericht.

De Olympische Spelen van 2028 waren eigenlijk het doel, maar door Tokio is dat in mijn hoofd wat veranderd.

Jarno De Smedt

"De Olympische Spelen van 2028 zijn eigenlijk altijd het doel geweest", legt de beste Belgische boogschutter uit. "Maar in mijn hoofd is dat wat veranderd, omdat ik in Tokio al heb mogen proeven van de Olympische Spelen."


Daarvoor heeft De Smedt (en het Belgische team) nog 2 kwalificatiekansen: de komende dagen in Essen en in juni op het laatste olympische kwalificatietoernooi in Turkije. Op de laatste Wereldbeker in Shanghai waren er positieve signalen, De Smedt botste daar op de latere winnaar.


"We hebben net nog een trainingsstage in België gehad en daar specifiek ook getraind op veel wind. Er was ook een wedstrijd bij en die heeft me wel vertrouwen gegeven."


"Voor internationaal niveau mag het qua puntenaantal nog wat hoger zijn, maar als ik deze goeie lijn kan doortrekken dan komt het met mijn niveau in Essen wel in orde." 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: