Ga naar de inhoud

Boogschutter Jarno De Smedt wil dipje vergeten: "Nieuws van bondscoach heb ik lang meegesleept"

 za 2 september 2023 13:07
Jarno De Smedt in actie op de Europese Spelen.

Een topsportcarrière gaat nooit enkel in stijgende lijn. Dat heeft nu ook Jarno De Smedt, de beste Belgische boogschutter, ervaren. Een jaar voor de Olympische Spelen kende hij een dipje. "Ik geef de moed niet op met het oog op Parijs 2024."

Jarno De Smedt sluit dit weekend in Namen zijn outdoorseizoen af met het Belgische kampioenschap. Na zijn boerenjaar in 2022 werd de 23-jarige boogschutter dit jaar met de voetjes op de grond gezet.

 

"Vorig jaar was mijn beste seizoen ooit", vertelt De Smedt. "Ik zag op alle vlakken dat ik progressie maakte. Het was het eerste jaar onder bondscoach Wietse van Alten en alle puzzelstukjes vielen mooi in elkaar."

 

"Het klikte goed tussen ons en dat wierp zijn vruchten af. De trainingen verliepen goed, de dynamiek in de groep zat goed en dat brengt je naar een hoger niveau. Ik was dit jaar echt klaar om die lijn door te trekken, maar dat is niet gelukt."

Het nieuws dat de bondscoach ging stoppen heb ik een heel seizoen meegesleept.

Jarno De Smedt

Het seizoen begon nochtans goed met een 9e plaats op de Wereldbekermanche in Antalya, maar De Smedt kreeg daar ook slecht nieuws. "We kregen te horen dat Wietse in september om persoonlijke redenen ging stoppen als bondscoach."


"Dat nieuws heb ik een heel seizoen meegesleept. Door zijn komst was er een nieuwe wind, we trainden meer en gestructureerder en plots was er onzekerheid over de toekomst. Er viel een gevoel van verslagenheid over mij heen."


"Ik wil mijn slechte resultaten daar niet op afschrijven, maar het is niet leuk om zo’n domper te krijgen bij het begin van het seizoen. Ik kan over enkele prestaties nog wel tevreden zijn, maar die wegen niet genoeg door om mijn seizoen echt geslaagd te noemen."

Belgisch record zorgt kort voor euforie

De Smedt had in 2022 het gevoel dat hij begon aan te leunen tegen de wereldtop, maar die stap kon hij in 2023 niet zetten. Het WK in Berlijn in augustus werd een tegenvaller. "Ik had pech met wind en regen, maar dat wil ik niet inroepen als excuses."

 

Na tegenvallende kwalificaties botste De Smedt op het 18-jarige Japanse toptalent Saito Fumiya, die brons pakte in de teamcompetitie. "Over die prestatie in de eerste ronde kon ik tevreden zijn, maar het resultaat was wel niets."

 

Dan liep het eind augustus beter in Parijs, op de laatste Wereldbekermanche van het seizoen, de laatste met bondscoach Van Alten. "De hele dag voelde ik me goed, er was geen wind of regen om roet in het eten te gooien zoals op het WK in Berlijn."

 

Dat resulteerde in de kwalificaties in een persoonlijk én een Belgisch record. "De pijlen vielen goed, zoals wij zeggen. Ik heb daar echt van genoten." Helaas was de euforie van korte duur.

Na de euforie van de kwalificaties stopte de show al na een kwartier, met een shoot-off. Dat maakt het dubbel zo zuur.

Jarno De Smedt

"Normaal gezien is de eerste ronde van de eindfase van een toernooi altijd een dag na de kwalificaties, maar nu moesten we plots een kwartier na de kwalificaties al weer aan de bak", doet De Smedt het verhaal.


"Ik nam het op tegen een Mexicaan die in de kwalificaties onder zijn niveau had geschoten. Maar tegen mij was hij wel weer op niveau. Om zeker te zijn in boogschieten moet je gewoon elke set 30 schieten en dat heb ik niet gedaan."


Uiteindelijk moet een shoot-off, één pijl zo dicht mogelijk bij de roos, de beslissing brengen en daarin loopt het mis. "Ik schiet een 9. De Mexicaan schoot als tweede en van waar ik stond, leek het gelijk, maar zijn pijl was een millimeter dichter."


"Met de scores die ik gehaald heb, zou ik in die fase van het toernooi altijd doorstoten. Na de euforie van de kwalificaties stopte de show al na een kwartier, met een shoot-off. Dat maakt het dubbel zo zuur", zucht De Smedt.


"Zo heb ik niet kunnen genieten van mijn record. Het was ook de laatste grote wedstrijd van het seizoen en ik wou dat op een mooie manier afsluiten. Maar ook na deze tegenslagen ga ik zeker de moed niet opgeven voor de Olympische Spelen in Parijs."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nieuwe bondscoach

Een opvolger voor de bondscoach zou een boost kunnen geven. "Er lopen gesprekken met Nicolas Rifaut en die zouden de goeie kant opgaan. Hij is een heel competente coach, was jarenlang bondscoach van Frankrijk."


Een samenwerking met Rifaut ziet De Smedt zitten. "Zeker. Bovendien is de onzekerheid nu een beetje weggeëbd, maar ik wil niet te vroeg juichen."


Rifaut moet De Smedt en de andere Belgische boogschutters Theo Carbonetti en Elian Van Steen naar een hoger niveau brengen. "Het grote doel is om als team naar de Olympische Spelen te gaan om boogschieten echt op de kaart te zetten."

 

Daarvoor krijgen De Smedt en co. in 2024 nog 2 kansen om zich rechtstreeks te kwalificeren: het EK in Essen in mei en de Wereldbekermanche in Antalya in juni.

Gerelateerd: