Ga naar de inhoud

Belgische kajaktoppers na EK-medailles: "Heel belangrijk om jeugd te inspireren"

Hermien Peters en Lize Broekx hopen met hun EK-zilver jongeren te inspireren.

De twee medailles voor de Belgische kajakkers zijn niet alleen een beloning voor het harde werk van broer en zus Peters en Lize Broekx. Het eremetaal moet ook jonge Belgen in een kajak krijgen. "We hebben goeie jeugdprogramma's."

De Belgische delegatie kan succesvol terugblikken op het EK kajak in München. Na een bronzen medaille op het WK kwamen er nu 2 EK-medailles bij. "Het is superleuk om met ons klein team zo goed te presteren", zegt Artuur Peters.


Dat stemt ook Maarten De Wilde, technisch directeur Peddelsport Vlaanderen, tevreden. "België heeft niet het grootste kajakprogramma, maar we doen hier op het EK wel mee met de besten van Europa .Dat is ook voor onze jeugd een heel belangrijke boodschap en een heel grote stimulans om verder te blijven trainen." 

 

De medailles zijn ook een verantwoording voor de financiële ondersteuning. "We hebben een goeie samenwerking met Sport Vlaanderen en genieten een heel correcte ondersteuning."

Het is ons doel om met onze prestaties de jeugd een beetje te motiveren, zodat we in de toekomst nieuwe, goeie kajakkers krijgen.

Artuur Peters

"Met deze prestaties moeten we nu proberen om onszelf ook meer in de picture te zetten bij sponsors. We moeten onze sport nog meer promoten bij een breed publiek."


Dat beseft ook Artuur Peters. "Het is ons doel om met onze prestaties de jeugd een beetje te motiveren, zodat we in de toekomst nieuwe, goeie kajakkers krijgen."


Hetzelfde geluid horen we bij Lize Broekx. "Ik vind het heel belangrijk om de jeugd te inspireren en om mensen aan het kajakken te krijgen." Dat klinkt als muziek in de oren van de technisch directeur.


"We hebben goeie jeugdprogramma's, maar we willen natuurlijk altijd meer. We willen de jongeren enthousiasmeren, want het blijft een kleine vijver waaruit we vissen en waar we het maximale moeten uithalen", zegt De Wilde. 


"Maar als we goed kunnen werken, kunnen daar ook resultaten uit voortvloeien. Medailles werken zeker motiverend, voor de jeugd en ook voor de coaches. Hopelijk stralen ze ook af op de rest van de federatie."

"Opofferingen? Het is heel intens, maar niet minder plezant"

Toekomstige kajakkers moeten wel bereid zijn om opofferingen te doen. "Opofferen is veel gezegd, want we doen dit enorm graag", corrigeert Artuur Peters. "We trainen dag in dag uit, ook de volledige winter, om hier te kunnen schitteren. Maar dat is het waard."


"Ik denk dat het een zeer intensieve sport is qua trainingskampen", vindt Broekx. "We zitten 3 weken per maand in het buitenland, omdat je voor kajak nu eenmaal goed weer nodig hebt."


"Daar verlies je veel van je sociaal leven mee. Het is heel intens, maar zeker niet minder plezant!" Laat het toekomstige kajaktoppers niet afschrikken.