Ga naar de inhoud

Topdag voor België op EK kajak: vrouwen pakken ZILVER, Artuur Peters is goed voor BRONS

 za 20 augustus 2022 13:18
Zilver en brons voor de Belgen op het EK kajak in München.

De Belgische kajakkers hebben vandaag geoogst op het EK in München. Artuur Peters ging op de K1 1.000 meter aan de haal met de bronzen medaille. Zijn zus Hermien deed met Lize Broekx in de K2 500 meter nog beter en pakte zilver.

De sterren stonden gunstig in München voor Belgisch succes op het EK kajak. Zowel Artuur Peters als de tandem Lize Broekx/Hermien Peters had indruk gemaakt tijdens de reeksen (en de halve finales).

 

Peters moest eerst aan de bak in de K1 1.000 meter. Na een berekende start leek het podium even weg te varen van onze landgenoot, maar hij had een sterk eindschot in de armen en benen.

 

Peters verwees de sterke Duitser Thordsen naar de vierde plaats en kwam zelfs nog dicht bij zilver, maar gleed als derde over de finish. Net als vorig jaar in Poznan (Polen) stond Peters met een bronzen medaille te glunderen op het EK-podium.

 

"Ik weet niet hoe ik het gedaan heb, maar het is weer gelukt", was de eerste reactie van Peters. "De vorm is goed en ik heb me aan mijn eigen plan gehouden. Tot de laatste 150 meter was het spannend, maar toen moest de Duitser lossen."

 

"Deze medaille is toch wel belangrijk. Volgend jaar kunnen we ons kwalificeren voor de Olympsiche Spelen in Parijs. Ik voel dat we in de goeie richting gaan. Ik heb nog wel wat progressiemarge. Als we dit kunnen doortrekken, dan gaan we ons ticket pakken."

Zilver voor Broekx en Peters: "Horen nu bij wereldtop"

Of het brons van haar broer voor extra motivatie zorgde bij Hermien Peters (en Lize Broekx) weten we niet, maar de Belgische vrouwen pakten wel uit met een geweldige start in de A-finale van de K2 500 meter.


Enkel de Poolse wereldkampioenen konden Broekx en Peters nog inhalen, maar in tegenstelling tot op het WK enkele weken geleden hielden onze landgenotes hun Duitse rivalen wel achter zich. Na WK-brons pakten Broekx en Peters nu EK-zilver.

 

Na de ongeziene 'kop of munt'-beslissing met de Duitsers in de reeksen hadden Broekx en Peters één doel. "Met die Polen was ik niet bezig, we moesten de Duitsers verslaan", lacht Peters.

 

"Ik zag de Duitser op het einde terugkomen en ik dacht: "Je komt er niet langs".", lacht Broekx. "We hebben echt alles uit de kast gehaald en ik ben echt trots. Ik denk dat we hier nog beter in vorm waren dan op het WK twee weken geleden."

 

Op het WK was de Belgische tandem goed voor brons, nu voor zilver. "Dit is wel leuk, dit wil zeggen dat we echt goed zijn. We mogen nu zeggen dat we tot de wereldtop behoren", besluit Peters.

Peddelsport Vlaanderen: "Het was genieten"

Ook bij de federatie natuurlijk blije gezichten. "Het was genieten, de kers op de taart", vertelt Maarten De Wilde, technisch directeur bij Peddelsport Vlaanderen. "Artuur Peters staat op een heel mooi podium, met sterke namen voor hem. Het was een van zijn beste races en dat op het einde van een lang seizoen."

"Artuur heeft al lang veel potentieel, maar heeft dit seizoen nog een stap gemaakt met een eerste WK-finale waarin hij 6e werd. Die heeft hij nu bevestigd met zijn 3e plaats op dit EK. Ook in de Wereldbekers deed hij altijd mee voor de medailles. Hij is veel constanter en stabieler geworden in het afwerken van races."

"Hermien Peters en Lize Broeckx teren op veel ervaring van jaren samen te trainen en wedstrijden af te werken. Hun teamdynamiek is opperbest, ze werken hard voor elkaar en gunnen elkaar alles. Zoiets is moeilijk te creëren, dat moet groeien."

 

"Ze hebben bevestigd dat ze een stap gezet hebben door hier naar de medailles te groeien. Dat smaakt altijd naar meer. Het is een extra stimulans."

Bekijk de reacties van onze landgenoten op het EK kajak

En de medailleceremonies

Belgen op EK kajak op 20 augustus
uur atleet sport nummer/discipline
  Peters/Broekx/Dewaele/Van Broekhoven kajak halve finale K4 500m: 6e (out)
  Artuur Peters kajak 3'32"401 (3e, BRONS)
  Hermien Peters/Lize Broekx kajak 1'42"230 (2e, ZILVER)

EK kano/kajak: dag 3

13:45

En ook Broekx en Peters krijgen hun medaille

13:30

Bekijk de podiumceremonie met Artuur Peters

13:18

Artuur Peters staat te glunderen met zijn bronzen medaille, een verdiende beloning voor het harde werk van onze landgenoot.

13:18

Peters en Broekx varen naar zilver

13:17

Zilver voor Broekx en Peters!

Lize Broekx en Hermien Peters doen nog beter dan Artuur Peters. Na een sensationele wedstrijd kunnen onze landgenotes enkel de Poolse topfavorietes niet aan. België vaart als tweede over de finish, goed voor een prachtige zilveren medaille.

13:17

Wat een start van Broekx en Peters. Onze landgenotes komen halfweg door aan de leiding.

13:16

De Belgische boot moet enkel topfavoriet Polen laten voorgaan in de beginfase.

13:16

Lize Broekx en Hermien Peters gaan vanuit baan 7 op zoek naar het Europese podium.

13:07

Over een kleine 10 minuten staat de volgende finale al op het programma en ook daarin start een Belgische boot met medaillekansen. Lize Broekx en Hermien Peters zijn een van de kanshebbers in de K2 500 meter.

13:06

Artuur Peters snelt naar brons

13:05

Brons voor Peters!

Artuur Peters komt met een gebalde vuist over de finish. Net als op het vorige EK verovert hij de bronzen medaille op de K1 1.000 meter. Het goud is voor de levende legende Balint Kopasz. De Portugees Fernando Pimenta is goed voor zilver.

13:03

Peters versnelt richting de derde plaats. Brons lijkt zijn deel te worden.

13:02

Nog 250 meter en Peters zet de aanval op brons in. Het wordt een nagelbijter.

13:02

Ook halfweg komt Peters als 4e door, zijn achterstand op de Duitser Thordsen is wel kleiner geworden.

13:01

Peters kan in de beginfase niet mee met Pimenta, Kopasz en Thordsen. Brons lijkt nog voor halfweg het hoogst haalbare. Onze landgenoot komt als 4e door na 250 meter.

13:00

Artuur Peters ligt klaar voor zijn finale. Kan hij de andere favorieten verrassen uit baan 6?

10:00

Bekijk de halve finale k4 500m met Peters, Broekx, Dewaele en Van Broekhoven

09:39

Geen finale voor de K4

Peters, Broekx, Dewaele en Van Broekhoven zijn er niet in geslaagd bij de beste drie te eindigen. De Belgische boot, die in München debuteerde op het hoogste niveau, begon uitstekend aan de halve finale en lag halverwege zelfs knap tweede.


Maar daarna lag het tempo te hoog voor de Belgische vrouwen, die uiteindelijk als 6e eindigden in 1'37"640, een beetje trager dan in de reeksen (1'37"217).


Spanje was als winnaar net geen seconde sneller dan de Belgen, ook Slovakije en Oekraïne konden zich plaatsen voor de finale.