Het voetbalseizoen 2023-2024 loopt op zijn laatste benen en voor Standard komt er zo binnenkort een einde aan een lange lijdensweg. Of toch niet helemaal. Sportief zit de club in de put, naast het veld zijn de zorgen namelijk zelfs nóg groter. Wat is er allemaal aan de hand op Sclessin met eigenaar 777 Partners als vergiftigd geschenk?
De vrije val van Standard is al een tijdje aan de gang. Sportief is het een rampseizoen, maar ook extrasportief ruikt het niet te fris aan de boorden van de Maas.
2 jaar geleden verkocht voorzitter Bruno Venanzi zijn club aan 777 Partners, een Amerikaans investeringsfonds. Venanzi was persona non grata geworden bij de aanhang van Standard en onder zijn bewind zag de boekhouding er al niet te fraai uit.
Maar nu, 2 jaar na de komst van de Amerikanen, lijkt de strop nog wat meer aangespannen. 777 Partners stapelt naar verluidt de schulden op en heeft meerdere rechtszaken aan zijn been.
Op Sclessin laat de uitbetaling van de lonen geregeld een tijdje op zich wachten en in de VS is er zelfs sprake van fraude.
Er worden forse beschuldigingen geuit in de VS over 777: ze spreken onomwonden over fraude en over een kaartenhuis dat op instorten staat.
"Het is voor mij altijd onduidelijk geweest wie ze waren en wat ze deden", vertelt Dries Bervoet, journalist bij De Tijd, in Sporza Daily over 777 Partners. "Maar de voorbije dagen is er veel veranderd op dat vlak."
Een Amerikaanse kredietverstrekker heeft namelijk een claim ingediend tegen 777. "Er worden forse beschuldigingen geuit: ze spreken onomwonden over fraude en over een kaartenhuis dat op instorten staat. Ze gaan met volle kracht vooruit tegen 777."
777 Partners kocht Standard destijds voor een prikje omdat het water er toen al aan de lippen stond. "Standard was noodlijdend en was daarom gemakkelijk en goedkoop."
Opnieuw te koop?
Standard is niet de enige club in de portefeuille van 777 Partners. Het investeringsfonds heeft ook tentakels in Italië, Spanje en Duitsland. Wat is hun visie?
"Ze doen aan kruisfinanciering. Door in te stappen bij clubs met schulden willen ze andere delen van hun business (zoals levensverzekeringen) verkopen aan de voetbalfans van die clubs."
"Zo zouden ze extra inkomsten en cashflow genereren voor de financiering van de schulden die ze zijn aangegaan. Alleen blijkt dat model niet te werken."
"777 heeft grote moeite om de aangegane schulden terug te betalen. Het beetje cashflow wordt meteen aangewend om de putjes te vullen, maar de business is niet houdbaar."
777 heeft grote moeite om de aangegane schulden terug te betalen. Hun model werkt niet.
Ex-voorzitter Venanzi is intussen naar het gerecht gestapt. Hij wacht nog op geld van de overname aangezien 777 Partners betalingstermijnen heeft gemist.
Volgens onze gesprekspartners zou Venanzi Standard niet willen terugkopen, maar wil hij wel mee druk zetten om Standard in de etalage te zetten. Er wordt namelijk gefluisterd dat lokale investeerders zich klaarhouden om de club opnieuw in handen te krijgen.
Maar de vraag blijft wel hoe en wanneer Standard zich kan bevrijden uit dit doodlopende straatje.
Zal het net als Anderlecht, die andere traditieclub, uit de malaise geraken? Waarom heeft de club ondanks alle financiële perikelen toch een licentie gekregen? En waarom blijft de aanhang van Standard nog relatief rustig?
Ook een antwoord op die vragen krijg je in onze aflevering van Sporza Daily.