Ga naar de inhoud

EK kajak: Dubbel Belgisch succes, beide duo's halen de A-finale

Op de tweede dag van het EK kano/kajak in München hebben zowel Lize Broekx en Hermien Peters als Artuur Peters en Bram Sikkens zich geplaatst voor de A-finale van de K2 500m. De vrouwelijke K4 moet morgen herkansen.

De Belgische kajakkers hebben een goeie dag achter de rug op het EK in München. De "nieuwe" K4 bij de vrouwen kon zich dan wel niet rechtstreeks plaatsen voor, de vuurdoop op een groot kampioenschap deed deugd.

 

De K4 kan morgen via de halve finales nog de finale halen. "Ik hoop natuurlijk dat dat lukt, maar we moeten ook realistisch zijn. Wij zijn geen profs en het merendeel van onze tegenstanders wel."

 

Broekx en Peters kregen geen rust, want enkele uren later moesten ze in de K2 de halve finale varen na de farçe met de kop of munt gisteren. Soeverein stoomden ze naar de zege en de A-finale. "Nu willen we onze revanche."

 

Broer Artuur en kompaan Bram Sikkens volgden dat goede voorbeeld. Na een spannende strijd gleden ze als derde over de finish, goed voor een ticket voor de A-finale. "Dit hadden we echt nodig", zei Peters achteraf.

 Belgen op 19 augustus
Hermien Peters/Lize Broekx/Camille Dewaele/Amber Van Broekhoven reeksen K4 500m 1'37"217 (6e, naar HF)
Hermien Peters/Lize Broekx  halve finale K2 500m 1'42"612 (1e, naar F)
Artuur Peters/Bram Sikkens halve finale K2 500m 1'30"541 (3e naar F)
EK kano/kajak: dag 2
18:12
Dit hadden we echt nodig. Het was onze beste wedstrijd van het seizoen.
Artuur Peters
17:55
Peters en Sikkens: "Dit hadden we echt nodig"
17:43
Bekijk de reeks k2 500m van Peters en Sikkens
17:42
Belgen halen A-finale!

Artuur Peters en Bram Sikkens delen hun wedstrijd goed in en varen bijna voortdurend in de top 3. Ze komen als 3e over de finish en hebben hun ticket voor de A-finale dus beet. Enkel de Oekraïense boot en de Deense boot waren sneller.

17:39

De Belgen varen in baan 4 en peddelen naar de startpositie.

17:33

Over iets minder dan 10 minuten staat de halve finale van Peters en Sikkens op het programma. Kijk hierboven in de livestream hoe ze het ervan af brengen.

12:00
Broekx en Peters: "Revanche, dat willen we!"
11:50
Bekijk de reeks k2 500m van Peters en Broekx
11:42
Broekx/Peters simpel naar de A-finale

Lize Broekx en Hermien Peters hebben met een boot voorsprong hun halve finale in de K2 500 meter gewonnen. Een rechtstreeks ticket voor de A-finale lukte niet (na opwerpen van een munt!), maar zo geraken ze er toch. Ze bewijzen opnieuw medaillekandidaat te zijn.

09:45
Amber Van Broekhoven: "Het is fantastisch, heb er bijna geen woorden voor"
09:30
Bekijk de reeks k4 500m met Peters, Broekx, Dewaele en Van Broekhoven
09:20
Halve finale voor Belgische K4-boot

Het kwartet Peters/Broekx/Dewaele/Van Broekhoven heeft zich bij zijn EK-debuut op de K4 500 meter niet rechtstreeks kunnen plaatsen voor de A-finale. De Belgen hielden wel lange tijd gelijke tred met de subtop in de race, maar een 6e plaats volstaat niet voor de A-finale. Morgenvroeg krijgen ze een herkansing in de halve finales.

08:54
Belgen deze ochtend

Lize Broekx en Hermien Peters komen vanochtend twee keer in actie. Eerst, om 9.15 uur met Camille Dewaele en Amber Van Broekhoven in de K4 500 meter. Het is het internationale debuut van de Belgische K4-boot.

Om 11.40 uur is het opnieuw aan Broekx/Peters, in de halve finales van de K2 500 meter. Gisteren eindigden de Belgen nog ex aequo eerste met Duitsland in de reeksen, maar na het opwerpen van een muntje werden ze als tweede aangewezen, waardoor ze alsnog de halve finales moeten afwerken.

18/08/22