Ga naar de inhoud

Rusland-correspondent: "Vooral Amerikaanse atleten zullen Rusland meer en meer mijden"

Griner in betere tijden: in het shirt van de VS.

Negen jaar cel en een boete van 1 miljoen roebel (16.000 euro). Een bijzonder hoge prijs voor het bezit van 0,7 gram cannabisolie. Als topatleet was Brittney Griner tot enkele maanden geleden een uithangbord in het basketbal. Nu is ze dat tegen wil en dank in een bokspartij op het allerhoogste politieke niveau. En dat zal andere topsporters tot nadenken aanzetten.

Brittney Griner werd donderdag veroordeeld door een Russische rechtbank voor drugsbezit en drugssmokkel. In februari vond de politie cannabisolie in haar koffer op de luchthaven van Moskou. Ze gaf de feiten toe, maar de strafmaat is bijzonder hoog.

 

"Dit is onaanvaardbaar", liet de Amerikaanse president Joe Biden meteen weten. 

 

In Rusland zijn de officiële reacties helemaal anders. "In de Russische officiële media en ook sommige mensen uit de sportwereld spreken van een verdiende straf", vertelt correspondent Geert Groot Koerkamp in De Ochtend op Radio 1. 

 

"Er wordt gezegd dat Griner maar beter had moeten opletten, want iedereen weet dat cannabisbezit in Rusland strafbaar is. Ik hoorde een trainer vertellen dat deze straf een goed voorbeeld is voor andere sporters."

Buitenlanders zullen uit solidariteit en angst Rusland meer en meer mijden. Anderzijds moet gezegd worden dat er ook veel spelers uit andere landen wel nog altijd naar Rusland komen.

Correspondent Geert Groot Koerkamp

De zware straf wordt door veel mensen gezien als een vorm van "gijzeldiplomatie". Vermoed wordt dat Rusland hoopt Griner in te zetten in een ruildeal voor Russische gevangenen die in de Verenigde Staten (of zelfs andere Westerse landen) vastzitten.

 

De zware straf kan ook op een heel individueel niveau grote invloed hebben. Atleten uit westerste landen, zeker uit de VS, zullen twee keer nadenken voor ze nog in Rusland willen spelen. De kleinste misstap kan enorme gevolgen hebben in de huidige politieke context.

 

"De gebeurtenissen in Oekraïne hebben sowieso een enorm effect op de sport in  Rusland", zegt Geert Groot Koerkamp. "Vooral door het uitsluiten van Rusland van allerlei internationale toernooien en competities." 

 

"In diverse takken van de sport was er al een uittocht. Buitenlanders zullen uit solidariteit en angst Rusland meer en meer mijden. Denk aan Amerikaanse atleten. 

 

"Anderzijds moet gezegd worden dat er ook veel spelers uit andere landen wel nog altijd naar Rusland komen. Simpelweg omdat ze gelokt worden door het grote geld. Zij kunnen veel meer geld verdienen in Rusland dan in hun eigen land."