Ga naar de inhoud

Basketbalvedette Brittney Griner moet 9 jaar de cel in in Rusland voor "drugssmokkel"

Brittney Griner barstte in tranen uit tijdens haar proces in Chimki.

Een hard verdict voor Brittney Griner, de Amerikaans topbasketbalspeelster die al enkele maanden in een Russische cel zit voor drugssmokkel. Griner werd door de douane aangehouden met cannabisolie in haar koffer. Ze pleitte zelf schuldig, maar de rechter was onverbiddelijk. 9,5 jaar gevangenisstraf werd geëist, 9 jaar heeft ze gekregen.

De zaak-Griner beroert al sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne de gemoederen. Net toen alle topspeelsters Rusland wilden verlaten, werd Griner (7x All Star in de WNBA en tweevoudig olympisch kampioene) aangehouden in de luchthaven.

 

In haar koffer staken patronen voor elektronische sigaretten, gevuld met cannabisolie. Volgens de Russen was er sprake van drugssmokkel, maar met de internationale spanningen die opliepen, zagen de Amerikanen er een vuil spelletje in van het Kremlin.

 

Vlak voor de laatste dag van het proces deed Emma Meesseman, ploeggenote van Griner bij Jekaterinenburg, nog een emotioneel pleidooi op Instagram. "Ik hoop dat Rusland genade en mededogen zal hebben voor BG, mijn vriendin."

 

Ook president Joe Biden zette de Russen onder druk voor de uitspraak, maar niets mocht baten. Op het proces pleitte een emotionele Griner schuldig. "Ik had niet de bedoeling de wet te overtreden. Hier is sprake van een vergissing." Haar advocaat vroeg dan ook de vrijspraak.

De rechter was niet onder de indruk en volgde het spoor van de openbare aanklager. Die vond 9,5 jaar in de gevangenis een gepaste straf, uiteindelijk hamerde de rechter af op 9 jaar en een boete van 1 miljoen roebel (zo'n 16.000 euro).

President Biden: "Laat Brittney Griner onmiddellijk vrij"

De verontwaardigde reactie van het Witte Huis volgde razendsnel op de uitspraak. "Dit is onaanvaardbaar", liet president Biden weten. "Ik roep Rusland dan ook op om Brittney Griner onmiddellijk weer vrij te laten."

 

De advocaat van Griner heeft al laten weten dat ze zeker in beroep zullen gaan. Mogelijk wordt de speelster alsnog ingezet als pasmunt in het politieke spel tussen Rusland en de VS dat zich op de achtergrond afspeelt. Rusland suggereerde al de vrijlating van wapenhandelaar Viktor Boet, die momenteel een gevangenisstraf van 25 jaar in de VS uitzit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.