Ga naar de inhoud

Uitzinnige vreugde bij steeplekampioene Jeruto, Feng verrast met goud in discuswerpen

Norah Jeruto wist met haar vreugde geen blijf na haar overwinning op de 3.000m steeple.

Norah Jeruto heeft op het WK atletiek haar favorietenrol waargemaakt op de 3.000 meter steeple. De Kazakse van Keniaanse origine snelde in een kampioenschapsrecord naar het goud en dook nadien van vreugde in de waterbak. In het discuswerpen ging de wereldtitel niet naar de topfavoriete. Olympisch kampioen Valarie Allman kwam voor eigen volk niet verder dan brons, de Chinese Feng Bin was de onverwachte primus.

Jeruto blaast iedereen omver op de 3.000 meter steeple

Twee atletes domineerden dit seizoen de 3.000 meter steeple bij de vrouwen: Norah Jeruto en Winfred Mutile Yavi. Allebei geboren in Kenia, maar de ene loopt intussen voor Kazachstan, de andere voor Bahrein.

 

Het topduo trok ook in Eugene meteen fel van leer. Voor olympisch kampioene Peruth Chemutai ging al snel té snel. Enkel het Ethiopische duo Werkuha Getachew en Mekides Abebe konden het verschroeiende tempo volgen.

 

Bij de laatste sprong over de waterbak ging het fout voor Yavi, het podium was weg. Jeruto stormde onverstoorbaar door en bezorgde Kazachstan zijn eerste goud op de steeple. In een absolute toptijd bovendien van 8'53"02, een kampioenschaprecord. Het zilver ging naar Getachew, het brons was voor Abebe.

 

De uitzinninge vreugde bij Jeruto stond in schril contrast met de ontgoocheling bij Yavi. Voor haar wil het maar niet lukken op kampioenschappen. Op het WK in 2017 werd ze 8e, in 2019 viel ze net naast het WK-podium en afgelopen zomer strandde ze op een 10e plaats in de olympische finale.

Uitzinnige vreugdekreten bij wereldkampioene Jeruto…

…en een sprong in de waterbak

Allman en Perkovic bijten tanden stuk op verrassende Feng

In de finale van het discuswerpen zorgde de Chinese Feng Bin voor een grote verrassing. Bij haar eerste poging pakte ze meteen uit met een monsterworp van 69,12 meter, een verbetering van haar persoonlijk record met maar liefst drie meter.

 

Flink schrikken voor Valarie Allman. De regerende olympisch kampioene was voor eigen volk dé topfavoriete voor goud, maar de Amerikaanse beet haar tanden stuk op de worp van Feng. Verder dan 68,30 meter kwam ze niet, meer dan brons leverde dat haar niet op.

 

Ook tweevoudig olympisch en wereldkampioene Sandra Perkovic slaagde er niet in om beter te doen dan Feng. Met 68,45 meter greep de Kroatische naast een derde wereldtitel en moest ze vrede nemen met zilver. 

De Cubaanse titelverdedigster Yaime Perez, in Tokio nog goed voor brons, kwam niet in het stuk voor. Ze strandde met 63,07 meter op de zevende plaats.

De monsterworp van Feng

Allman en Perkovic raken niet voorbij Feng

Wereldkampioen 400m horden Alison dos Santos laat zijn dansmoves zien