Ga naar de inhoud

Bijltjesdag voor de Belgen op WK atletiek: exit voor Crestan en Couckuyt, 0 op 3 voor de Tornados in halve finales 400 meter

Kevin Borlée komt komend weekend nog in actie met de estafetteploeg.

Voor Belgisch succes op de 6e dag van het WK atletiek moest er gestunt worden en dat gebeurde niet in Eugene. Eliott Crestan sneuvelde in de reeksen van de 800 meter, Paulien Couckuyt raakte niet in de finale van de 400 meter horden en ook voor Alexander Doom en Dylan en Kevin Borlée was een finaleplaats op de 400 meter te hoog gegrepen. Lees en bekijk hier alles nog eens na.

Knappe eindsprint, maar geen halve finale voor Crestan

Flink wat Belgische actie op dag 6 van het WK. Eliott Crestan mocht de spits afbijten in de reeksen van de 800 meter. Zijn voorbereiding werd verstoord door een stressfractuur en dus ligt de focus vooral op het EK in München volgende maand.

 

Toch liep de 23-jarige Crestan een verdienstelijke reeks. Na een val van de Canadees Brandon McBride had hij al snel een concurrent minder en vanuit zevende positie rukte hij met een knappe eindsprint nog op naar de vierde plaats.

 

Crestan strandde op amper 16 honderdste seconde van de derde stek, die een ticket voor de halve finales had opgeleverd. Zijn chrono van 1'46"61 was ook niet scherp genoeg om als één van de zes beste verliezende tijden door te stoten. Hij bleef ook boven zijn persoonlijk record (1'44"84) dat hij vorige zomer liep in de halve finales op de Spelen in Tokio.

Crestan: “Frustrerend, maar toch tevreden”

Eliott Crestan had door zijn blessure dit zomerseizoen nog geen enkele 800 meter-wedstrijd gelopen. Dan meteen op het WK aan de bak moeten is geen cadeau. “Ik was naar hier gekomen om door te stoten naar de halve finales, ondanks mijn blessure. Ik wist dat het moeilijk zou worden."

 

"Ik heb ervoor geknokt, op het einde kon ik nog wat opschuiven. Het is wat frustrerend dat ik geen ronde verder ga, maar ik ben toch tevreden over mijn eerste wedstrijd van het seizoen.”

 

“Ik ben nog maar een maand weer op de piste aan het trainen sinds mijn blessure, dus ik mis nog snelheid. Die laatste rechte lijn geeft mij wel vertrouwen voor de komende wedstrijden."

 

"De laatste weken ging het steeds beter op training, ik liep weer de tijden van
vorig jaar. Het gaat zachtjes de goede richting uit. Ik hoop over enkele weken
wat meer snelheid te hebben. We zullen zien wat het wordt op het EK. "

Couckuyt strandt in de halve finales 400 meter horden

Met onder meer titelverdedigster Dalilah Muhammad en de Oekraïense Anna Ryzhykova, vijfde op de Spelen in Tokio, leek de top twee en dus een rechtstreeks finaleticket op de 400 meter horden vooraf te hoog gegrepen voor Paulien Couckuyt en zo draaide het ook uit.

Onze landgenote ging vanuit de ongunstige buitenbaan fel van start en dook nog in de top drie de laatste bocht in, maar verzwakte in de laatste rechte lijn. Couckuyt finishte als vijfde in 55"42, dezelfde tijd die ze dinsdag al in de reeksen gelopen had en de 17e chrono van de 24 halve finalisten.

 

Couckuyt bleef zo 95 honderdste seconde boven haar Belgisch record (54"47) waarmee ze vorig jaar op de Olympische Spelen in Tokio net naast een finaleplaats greep.

Couckuyt: “Horde acht heeft mij genekt”

Paulien Couckuyt liep in de halve finales exact dezelfde tijd als in de reeksen. Toch was het gevoel anders. “Mijn begin voelde veel beter aan en ik was ook overtuigd dat ik vandaag een pak sneller zou gaan."

 

"Maar ik dacht dat de vijfde horde de zesde was, dus het was echt een focusprobleem. Daardoor moest ik op de achtste horde met mijn ander been aanvallen en dat is niet gebeurd, waardoor ik een gat in de lucht gesprongen heb en daar verloor ik heel veel tijd."

 

"Anders had ik wel een deftige tijd gelopen, dit is erg jammer. Dat is nu eenmaal hordenlopen, fouten maken en daaruit leren. Ik voelde mij echt goed. Horde

acht heeft mij gisteren en vandaag genekt."

 

"Ik heb echt geprobeerd om die finale te halen, ook al is het een superhoog niveau. Ik hoop dat ik op het EK die finale wél kan bereiken.”

 

Couckuyt kende geen vlekkeloze voorbereiding op dit WK. Ze sukkelde met een hamstringblessure en kreeg kort voor het WK corona. “Als ik de vier maanden die ik gesukkeld heb er kan bijtellen en de coronatijd er kan aftrekken, dan zit ik nu aan een keimooie tijd. Dan zou ik mijn niveau van vorig jaar echt verslinden. Ik kijk stiekem al uit naar volgend jaar om te laten zien wat ik echt waard ben.” 

Geen Belg in de finale 400 meter

Drie halve finales 400 meter op een WK met telkens een Belg aan de start, het was een primeur. Maar voor een stunt konden Alexander Doom en Dylan en Kevin Borlée niet zorgen.

Dylan Borlée werd in de eerste halve finale vijfde in 45"41, de op één na beste tijd in zijn carrière. Alexander Doom eindigde in zijn halve finale als zesde in 45"80, Kevin Borlée werd in de derde halve finale vijfde in 45"26.

 

Enkel de top twee van elke reeks en de atleten met de twee beste verliezende tijden gingen door naar de finale.

De halve finale van Dylan Borlée

De halve finale van Alexander Doom

De halve finale van Kevin Borlée

Doom: "Supertevreden dat ik in halve finales sta"

"Ik heb geprobeerd om snel te starten, misschien was het net iets té snel", zei Alexander Doom na zijn halve finale. "Ik wist dat het moeilijk zou zijn om in de finale te raken. Je kan het dan beter proberen dan gewoon mee te lopen."

 

"Ik had een veel beter gevoel dan in de reeksen. Toen had ik het echt zwaar. Het niveau op de 400 meter ligt dit jaar heel hoog. Ik ben supertevreden dat ik in die halve finales sta en toch kan meedoen."

 

Doom komt komend weekend mogelijk nog in actie met de Belgian Tornados op de 4x400 meter. Hoe schat hij de kansen in? “Ik denk dat we weer zullen meedoen voor de medailles. Iedereen heeft vandaag bewezen, Julien Watrin ook op de 400 meter horden, in vorm te zijn. Ik denk wel dat er wat mogelijk is."

Dylan Borlée: "Trots op wat ik bereikt heb"

Dylan Borlée kijkt tevreden terug op zijn eerste individuele WK-deelname. “Ik heb ervoor geknokt en ik zal blijven knokken om nog beter te doen. Het was een sterke halve finale, maar dat is logisch op een WK. Ik heb alles gegeven en loop hier de tweede beste chrono uit mijn carrière."

 

"Je wil natuurlijk altijd meer als topsporter, maar ik ben trots op wat ik bereikt heb. Ik ben aan een heel goed seizoen bezig, ik ben tevreden met deze tijd. Ik ga blijven werken en ik ben zeker dat het nog sneller kan.”

 

Ook Borlée is optimistisch over de kansen van de Belgian Tornados. “We hebben een heel sterke ploeg met 3 atleten in de halve finales op een WK, met Julien Watrin die ook een uitstekend WK gelopen heeft, met Jonathan Sacoor en Christian Iguacel. We moeten nu goed recuperen, maar we zullen er staan dit weekend."

Kevin Borlée: "Ik had er meer van verwacht"

Ook voor Kevin Borlée was een finaleplaats op de 400 meter niet haalbaar. Helemaal tevreden met zijn chrono van 45"26 was hij niet. "Ik had meer verwacht, ik denk dat er een betere tijd in mijn benen zit."


"Ik miste wat wedstrijdritme toen ik naar hier kwam en ik zoek er nog altijd een beetje naar. Maar ik heb alles gegeven en ik heb er zoveel mogelijk van proberen te genieten. Ik heb mijn ervaring aangewend, het was een goede race, maar ik maakte toch enkele foutjes." 

 

Dit weekend kan Borlée proberen beter te doen op de 4x400 meter. “Iedereen is goed. Julien Watrin heeft getoond dat hij in vorm is en wij ook. We hebben een mooie ploeg.”

belgen op dag 6
uur m/v discipline naam resultaat
02.20 uur m 800m: reeksen Eliott Crestan 1'46"61 (4e)
03.15 uur v 400m horden: halve finales Paulien Couckuyt 55"42 (5e)
04.15 uur m 400m: halve finales Dylan Borlée  45"41 (5e)
      Kevin Borlée 45"26 (5e)
      Alexander Doom 45"80 (6e)
wk atletiek - dag 6
05:03
Tot morgen!

Met de finale van de 3.000 meter en de wereldtitel voor de dolgelukkige Norah Jeruto zit dag 6 van het WK erop. Voor de Belgen vielen er geen verrassingen te noteren. Eliott Crestan sneuvelde in de reeksen van de 800 meter en voor Paulien Couckuyt bleek de finale van de 400 meter horden te hoog gegrepen.

In de halve finales van de 400 meter was er een primeur met drie Belgen, maar het werd een 0 op 3. Zowel Alexander Doom als Dylan en Kevin Borlée raakten niet in de finale.

In het discuswerpen was er een grote verrassing. De Chinese Bin Feng pakte daar goud. Sandra Perkovic moest vrede nemen met zilver, olympisch kampioene Valarie Allman met brons.

04:54
Jeruto maakt het waar!

Topfavoriete Norah Jeruto lost de verwachtingen in bezorgt Kazachstan zijn allereerste gouden medaille. Ze wint in een bijzonder scherpe tijd van 8'53"02, een kampioenschapsrecord. Winfred Mutile Yavi, de snelste van het seizoen, ging in de fout bij de laatste sprong over de waterbak en valt naast het podium.

Het zilver is voor de Ethiopische Werkuha Getachew, het brons voor haar landgenote Mekides Abebe.

04:50
Jeruto uitzinnig van vreugde met wereldtitel steeple
04:44
Duel tussen Yavi en Jeruto op de steeple?

We sluiten de avond af met de finale van de 3.000 meter steeple bij de vrouwen. Een relatief jonge discipline op het WK atletiek, met nog maar acht edities sinds 2005. Vijf keer ging de wereldtitel naar een verschillend land, maar Kenia spant wel de kroon met 3 keer goud.

De kans dat een atlete afkomstig uit Kenia straks weer aan het langste eind trekt, is bijzonder groot. Al lopen die favorietes intussen wel voor Bahrein (Winfred Mutile Yavi) en Kazachtstan (Norah Jeruto).

Yavi lijkt de beste kaarten te hebben. Zij zette vorige maand in Parijs met 8'56"55 de beste tijd van het seizoen neer. Op grote kampioenschappen wou het tot dusver nog niet echt lukken voor Yavi. Op het WK in 2017 werd ze 8e, in 2019 viel ze net naast het podium en afgelopen zomer strandde ze op een 10e plaats in de olympische finale.

04:40
Allman en Perkovic bijten tanden stuk op Feng
04:39
Feng pakt goud in het discuswerpen!

Ook Sandra Perkovic bijt haar tanden stuk op de verrassende Feng. De Chinese mag zich wereldkampioene discuswerpen noemen.

04:38
Brons voor favoriete Allman

Valarie Allman slaagt er ook bij haar laatste poging niet meer in om Bin Feng te overtreffen. De topfavoriete blijft steken op 68,30 meter en moet vrede nemen met brons.

04:35
Ook voor Kevin Borlée geen finale 400 meter
04:33
Ook Kevin Borlée gaat eruit

0 op 3 voor de Belgen in de halve finales van de 400 meter. Kevin Borlée wordt net als zijn broer Dylan vijfde in zijn halve finale en is uitgeschakeld. Hij finisht in 45"26 en laat de Nederlander Liemarvin Bonevacia achter zich. 

De Amerikaan Champion Allison wint de laatste halve finale in 44"71. Wayde Van Niekerk wordt na een spannende sprint met Jonathan Jones tweede in 44"75.

04:27
Kevin Borlée loopt laatste halve finale

Kevin Borlée is de laatste Belg die vandaag in actie komt. Hij finishte in zijn reeks als vierde, maar werd dankzij zijn tijd (45"72) opgevist. De Europese kampioen van 2010 neemt het vanuit baan twee op tegen de Zuid-Afrikaanse wereldrecordhouder Wayde Van Niekerk (43"03), de Amerikaan Champion Allison en de Botswaan Isaac Makwala.

04:25
Alexander Doom overleeft de halve finales niet
04:24
Ook Doom strandt in de halve finales

Doom strijdt voor wat hij waard is, maar moet vrede nemen met de zesde plaats in 45"80. Kirani James is de snelste in 44"74. Ook Bayapo Ndori uit Botswana stoot met 44"94 door naar de finale.

04:20
Halve finales 400m zijn eindstation voor Dylan Borlée
04:19
Kan Doom stunten?

Belgisch kampioen Alexander Doom, in zijn reeks derde in 46"18, start in baan zeven in de tweede halve finale. Met de Grenadaan Kirani James en de Amerikaan Michael Cherry heeft hij de nummers één en twee van de wereldranglijst in zijn reeks. Ook voor Doom wordt de finale halen bijna onmogelijk.

04:17
Geen finale voor Dylan Borlée

Dylan Borlée zet een degelijke halve finale neer, maar komt nooit in aanmerking voor een plaats in de finale van de 400 meter. Hij wordt vijfde in 45"41. De winst gaat naar Michael Norman in 44"30. De Amerikaan gaat zoals verwacht samen met de Brit Matthew Hudson-Smith rechtstreeks naar de finale.

04:13
Dylan Borlée bijt de spits af

Tijd voor de halve finales van de 400 meter bij de mannen, met in elke reeks een Belg en dat is een primeur. Dylan Borlée mag de spits afbijten in de eerste reeks, Alexander Doom loopt in de tweede reeks, Kevin Borlée in de derde. 

Dylan Borlée, met 45"70 de snelste Belg in de reeksen, loopt in baan vier. De Amerikaan Michael Norman, die met 43"45 de op drie na snelste tijd in de geschiedenis achter zijn naam heeft, en de Brit Matthew Hudson-Smith zijn zijn voornaamste concurrenten. Enkel de top twee van elke reeks en de twee beste verliezende tijden gaan naar de finale.

04:08
Feng blijft aan de leiding in het discuswerpen

In het discuswerpen maakt Valarie Allman nog steeds jacht op Bin Feng. Met haar derde poging komt ze tot 68,30 meter. Nog een eind verwijderd van de 69,12 meter van Feng. Sandra Perkovic doet voorlopig ook beter dan Allman met 68,45 meter.

04:03
Paulino laat zich niet verrassen, Williams verrast

Marileidy Paulino, de snelste vrouw van het seizoen op de 400 meter, pakt overtuigend de winst in de derde en laatste halve finale in 49"98. Sada Williams uit Barbados pakt verrassend het tweede finaleticket in 50"12.