Ga naar de inhoud

Anticlimax voor de VS in de gemengde estafette, Fred Kerley geeft meteen visitekaartje af

Femke Bol loodste Nederland naar een bijzonder knappe zilveren medaille.

Drie finales op de eerste dag van het WK atletiek in Eugene. In de 20 kilometer snelwandelen domineerde Japan bij de mannen, terwijl Kimberly Garcia Leon voor historisch Peruviaans goud zorgde bij de vrouwen. De finale van de 4x400m mixed relay leverde vuurwerk op. De Dominicaanse Republiek won nipt voor Nederland, het Amerikaanse team met de afscheidnemende Allyson Felix moest vrede nemen met brons.

Historisch goud voor Peru in het snelwandelen

Een primeur op de 20 km snelwandelen bij de vrouwen. Kimberly Garcia Leon bezorgde er Peru zijn allereerste medaille op een WK atletiek en dan nog wel een gouden. De 28-jarige Garcia Leon finishte in 1u26’58” en was daarmee 33 seconden sneller dan de Poolse Katarzyna Zdzieblo. Het brons ging naar de Chinese Shijie Qieyang. De Chinese drievoudige wereldkampioene en voormalige olympische kampioene Hong Liu moest vrede nemen met de vijfde plaats.

Yamanishi snelwandelt naar 2e wereldtitel op rij

Bij de mannen was het Japan boven op de 20 km snelwandelen. Na zijn wereldtitel in Doha in 2019 toonde Toshikazu Yamanishi zich ook in Eugene de snelste. De 26-jarige Japanner haalde het in 1u19'07" en was daarmee zeven seconden sneller dan zijn landgenoot Koki Ikeda. Het brons ging naar de Zweed Perseus Karlström.

Anticlimax voor VS in de 4x400m mixed relay

De Amerikaanse titelverdedigers begonnen als topfavoriet aan de finale van de 4x400m mixed relay. Een nieuwe triomf en een droomafscheid voor Allyson Felix leken ook binnen handbereik, maar in de laatste meters viel slotloopster Kennedy Simon helemaal stil.

 

De Dominicaanse Republiek snoepte zo op de valreep het goud af, het zilver ging met een nationaal record naar Nederland. Femke Bol kwam in de laatste rechte lijn nog erg sterk opzetten en strandde op amper 8 honderdste seconde. De VS moest voor eigen volk vrede nemen met brons.

Fred Kerley maakt meteen indruk

Straffe prestatie van de Amerikaan Fred Kerley in de reeksen van de 100 meter. De snelste man van het seizoen won zijn reeks in een toptijd van 9”79. Amper 3 honderdste seconde boven zijn persoonlijk record dat hij vorige maand ook al in Eugene liep. Kerley zette de Amerikaans dominantie extra in de verf, want ook Marvin Bracy, Trayvon Bromell en titelverdediger Christian Coleman wonnen vlot hun reeksen in het koningsnummer.