Ga naar de inhoud

"Wing Wizard", Miedema-mania en ridder: deze vrouwen worden de sterren van het EK voetbal

Klaar om te knallen. Geen groot sporttoernooi zonder enkele sterren: ook op het EK voetbal voor vrouwen zijn een handvol speelsters voorbestemd om te schitteren.  Vijf namen om in de gaten te houden, met onder meer een Nederlandse "GOAT" en een Franse ridder.

Vivianne Miedema: Geit met een standbeeld

Een garantie op goals en records. Zit bij de Nederlandse vrouwen aan - hou u vast - 94 doelpunten in 111 interlands. Straks op het EK kan ze de mythische kaap van honderd stuks ronden.

 

Bij haar club Arsenal deed ze dat al - ze is de topschutster aller tijden in de Engelse competitie. Het leverde haar een tijdelijk standbeeld in Londen op van sponsor Adidas. Op het EK in haar "eerste thuis" Engeland wordt ze één van de grote trekpleisters.

 

"De Engelsen zullen wel moe van mijn gezicht zijn, want ik zie mezelf de hele tijd voorbijkomen als ik de tv aanzet", lachte ze onlangs nog. Onze noorderburen spreken zelfs van een heuse Miedema-mania.

 

Sommigen durven haar zelfs de GOAT (grootste aller tijden) noemen. Al gaf ze in een interview met The Guardian toe: "Tot een jaar geleden wist ik niet wat GOAT betekende. Ik dacht: het is niet lief dat mensen me een geit noemen."

Stina Blackstenius: Het Zweedse zakmes

Completer dan een IKEA-winkel. Is er een kwaliteit die Stina Blackstenius niét bezit? De Zweedse aanvalster maakte furore met haar doeltreffendheid, enorme loopvermogen, spelintelligentie en techniek.

 

Kwaliteiten die ze naar eigen zeggen ook te danken heeft aan het handbal. Pas op haar 15e besloot Blackstenius om definitief voor een voetbalcarrière te gaan - haar halfzusje is wél international in de zaalsport.

 

Ach, niemand die zich de keuze van de Zweedse beklaagt. Onder meer op de twee laatste Olympische Spelen maakte ze indruk. Het is dan ook opvallend dat Blackstenius zo lang in haar thuisland bleef voetballen.

 

Arsenal slaagde er enkele maanden geleden toch in om de spits te overtuigen de stap naar een Europese topclub te zetten. Met succes: ze scoorde al 6 keer in 11 matchen.

Ada Hegerberg: Rentree door de grote poort

Voor eeuwig in de geschiedenisboeken als eerste winnares van de Gouden Bal voor vrouwen in 2018. Al gaat haar nalatenschap verder dan alleen maar het sportieve.

 

Verliet na het vorige EK de Noorse nationale ploeg omdat ze een gebrek aan respect voelde door de federatie. In haar pleidooi stelde ze onder meer de ongelijke vergoedingen aan de kaak.

 

In maart maakte Hegerberg na vijf jaar afwezigheid haar rentree: "Ik heb veel tijd gehad om na te denken en voerde open gesprekken met de federatie."

 

In Noorwegen zullen ze niet mopperen. Enkele maanden geleden loodste Hegerberg haar club Lyon, na twee zware blessures, naar winst in de Champions League. Nu wil de aanvalster ook het EK op haar palmares zetten.

Wendie Renard: Onverzettelijke ridder

Door Frans president Emmanuel Macron als rolmodel neergezet in zijn nieuwjaarsspeech van 2020: "Ze doet ons dromen in deze grijze periode", klonk het vol lof.

 

Wendie Renard is een symbool in gans Frankrijk, ondanks het feit dat ze geboren is in het kleine overzees departement Martinique.

 

De onverzettelijke leidster van Les Bleues veroverde al 15 landstitels en 8 Champions Leagues met Lyon. Straks hoopt ze ook haar eerste grote prijs met de nationale ploeg te pakken.

 

Naast een steunpilaar achterin is Renard ook een constante offensieve dreiging: ze scoorde al 32 keer in 129 interlands - ongeziene cijfers voor een verdedigster.

 

Recent gekroond tot Ridder in de Nationale Orde van Verdienste.

Lauren Hemp: De "Wing Wizard"

De grote hoop van het thuisland. Daar is ze omgedoopt tot de "Wing Wizard" - de tovenaar op de flank. Met haar flitsende dribbels en dodelijke efficiëntie is ze een nachtmerrie voor elke tegenstandster.

 

Door haar bijzonder vroege doorbraak naar de absolute top zou je bijna vergeten dat Hemp nog altijd maar 21 jaar is. In 2018, 2019, 2020 én 2022 riep de spelersfederatie haar uit tot "Talent van het Jaar".

 

Na dit EK wordt de bescheiden Engelse van Manchester City misschien wel een absolute superster over het kanaal. Of dat voor druk zorgt? "Er is niemand die meer druk op me legt dan ikzelf."