Ga naar de inhoud

De nachtmerrie van elk dartsbord: het (controversiële) pijltjesgeheim van Simon Whitlock

Simon Whitlock heeft zijn sporen nagelaten op de World Cup of Darts. Figuurlijk - door het toernooi te winnen - en zoals gewoonlijk ook letterlijk door de dartsborden te teisteren met zijn speciale pijlen. “Een amateur zou ik absoluut niet aanraden om daarmee te spelen.”

Hij is al jarenlang een van de absolute figuren op het internationale dartscircuit. Simon Whitlock maakt furore met zijn opvallende uiterlijk, maar evenzeer door zijn speelwijze.

 

De Australiër staat er namelijk om bekend om dartsborden te teisteren met speciale pijlen die grove punten hebben, zodat ze beter blijven zitten. Alleen: na enkele spelletjes is het bord daardoor steevast flink aangetast. Als je het als kijker eenmaal gezien hebt, kun je er niet meer naast kijken.

Het tafereel zorgt voor de nodige hilariteit op sociale media. Vooral afbeeldingen met zogenaamd vernielde "trainingsborden" van Whitlock.

 

Ook commentator en ex-prof Erik Clarys glimlacht eens: “De pijlpunten van Whitlock zijn gewoon enorm grof. Bovendien gooit hij heel erg strak, waardoor ze diep en vast in het bord blijven zitten. Als je de pijltjes dan recht uit het "blok" trekt zoals Whitlock, neem je alle vezels mee. Dat veroorzaakt de schade.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Critici vinden dat het bijzondere materiaal van Whitlock verboden moet worden. Stel je voor dat een voetballer met speciale schoenen de kwaliteit van de bal zou aantasten… Al verdedigt de topdarter zich steevast door te stellen dat de fabrikanten gewoon betere borden moeten maken.

 

"Het probleem is dat ze niet consequent zijn", aldus Whitlock. "De ene keer is het bord zacht, dan weer hard, zacht... Geef me degelijke borden en ik zal mijn pijlpunten aanpassen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Clarys vindt dat Whitlock geen speciale regels opgelegd moet krijgen.

 

“Want mocht hij zijn pijlen geduldig uit het bord draaien, zou er ongetwijfeld eveneens commentaar komen dat het te lang duurt. Bovendien is hij niet de enige die met zulke pijlpunten speelt, hé. Fallon Sherrock gebruikt ze ook. Alleen gooit zij minder hard en is de schade dus veel minder.”

Tegenwoordig zijn er pijlpunten met gelaserde inkepingen op de markt.

Erik Clarys

Ondanks het voordeel van de bewerkte pijltjes raadt Clarys niet aan dat liefhebbers ook plots beginnen knutselen. “Tegenwoordig zijn er zoveel goeie pijlpunten op de markt… Zelfs met gelaserde inkepingen. Ze zijn niet zo grof als bij Whitlock, maar hebben wel hetzelfde effect.”

Voor de duidelijkheid: dat ze beter blijven zitten en niet uw dartsbord binnen de kortste keren om zeep helpen.