Ga naar de inhoud

Sportarts Tom Teulingkx: "Niet omdat je nu positief test, dat je niet kan presteren in de Tour"

Aleksandr Vlasov mikt op een goed resultaat in de Tour, maar kampt nu met een coronabesmetting.

Het coronavirus is helemaal terug in het peloton. De plotse opstoot van de pandemie zorgt toch voor lichte paniek in het peloton, zeker nu de Tour voor de deur staat. "De UCI zou het protocol toch eens moeten herbekijken", vindt sportarts Tom Teulingkx.

Het regende coronabesmettingen in de Ronde van Zwitersland. Maar liefst 29 renners werden vandaag naar huis gestuurd.  "Dat is niet helemaal rechtvaardig", vindt Teulingkx.

 

"Het zou kunnen dat heel wat renners onterecht de koers hebben moeten verlaten. Het zou kunnen dat ze nog positief testten, omdat ze nog een oude infectie hebben." 

 

"Ik denk dat we gewoon heel individueel voorzichtig moeten zijn, maar met een gezonde dosis gezond verstand. We mogen niet panikeren, anders gaan er maar heel weinig renners het einde van een grote ronde halen."

We mogen niet panikeren, anders gaan er maar heel weinig renners het einde van een grote ronde halen.

Sportarts Tom Teulingkx

Maar die grote ronde komt er wel aan. Over 14 dagen start in Kopenhagen de belangrijkste van allemaal, de Tour. Volgens het huidige protocol zal een ploeg met minstens twee besmettingen de koers moeten verlaten.

 

"Dat protocol moeten ze bij de UCI toch eens herbekijken. In Frankrijk heerst er momenteel geen pandemie, de ziekenhuizen liggen daar niet overvol. We moeten de ziekte echt wel in een ander perspectief plaatsen, anders geraken we in de problemen."

Wout van Aert stond na zijn coronabesmetting meteen op het podium in Parijs-Roubaix.

Individueel gericht

"Te voorzichtig zijn, gaat ook ten koste van de sport", vindt de sportarts. "We moeten wel de experts en de wetenschap volgen, maar de prioriteit moet altijd de gezondheid van de sporter zijn."

 

"We weten dat verkoudheden en buikgriep nefast kunnen zijn voor de sporter, zeker tijdens het sporten. Ik denk dat het een tendens moet zijn dat we zieke sporters uit de groep halen, maar we gaan niet direct een onderscheid maken voor covid. Tenzij de lokale richtlijnen het wel eisen of dat de ziekenhuizen vol liggen."

Voor een topsporter is 2 procent minder zijn gigantisch, voor een recreant is dat minder zo.

Sportarts Tom Teulingkx

In het voorjaar schitterde Wout van Aert na zijn coronabesmetting meteen met een 2e plaats in Parijs-Roubaix en een 3e plaats in Luik-Bastenaken-Luik. Mogen we dat ook van Tourrenners verwachten die nu positief testen? 


"We kennen het virus beter en beter. We merken dat sporters die niet echt ziek geweest zijn, minder last hebben."


"We moeten wel voorzichtig blijven, een infectie kan een enorme rol spelen op een prestatie. Voor een topsporter is 2 procent minder zijn gigantisch, voor een recreant is dat minder zo. Maar het is zeker niet zo omdat je nu positief bent dat je over twee weken niet kan presteren in de Tour."