2 weken voor de start van de Tour de France: de zorgenkinderen van het peloton

Parijs? Voor sommige renners wordt Kopenhagen halen al kantje boord.

Parijs is nog ver, Kopenhagen komt steeds dichter. Over exact 2 weken gaat in de Deense hoofdstad de Ronde van Frankrijk van start. Het gros van het peloton denkt in deze fase van de voorbereiding aan finetunen, maar een kransje potentiële smaakmakers zit 14 dagen voor de openingsrit met veel twijfels en vraagtekens.

Noot: dit artikel werd gepubliceerd voor de meest recente coronagolf in de Ronde van Zwitserland vrijdagochtend.

Moet Ineos weer naar de tekentafel?

Op vrijdag 1 juli begint de Tour de France met een tijdrit van 13,2 kilometer in Kopenhagen. 

 

Dat zou een kolfje naar de hand moeten zijn van Filippo Ganna, die op 25-jarige leeftijd eindelijk zou debuteren in de Tour.

 

Let op de voorwaardelijke wijs, want Ganna verraste vriend en vijand door vorige woensdag na zijn tijdritzege in de Dauphiné te verkondigen dat zijn selectie voor de Tour nog niet in steen gebeiteld is.

 

"We zullen wel zien of ik er in Kopenhagen bij zal zijn", vertelde Ganna in het flashinterview. Een slippertje van de tong of is Ineos Grenadiers zijn plannen stevig door elkaar aan het schudden?

 

Dat moet het mogelijk nog meer doen, want vaste waarde Michal Kwiatkowski verliet de Dauphiné met kniepijn en in Zwitserland lijkt Dylan van Baarle vruchteloos te zoeken naar zijn voorjaarsvorm. 

 

Als klap op de vuurpijl verdween Tour-kopman Adam Yates donderdag uit de Zwitserse rittenkoers met een positieve coronatest. En wisselkopman Dani Martinez heeft ook nog huiswerk.

Dennis zoals Dumoulin, glazen bol van Jumbo-Visma

De tijdrit in Kopenhagen is zowat de rode draad in de wachtkamer van de dokter. Rohan Dennis was op papier een van de grootste concurrenten van Ganna, maar ook Dennis' deelname hangt aan een zijden draadje.

 

In januari zei Jumbo-Visma dat Dennis een van de 6 zekerheden was voor de Tour, maar intussen werd die shortlist zowaar aangepast naar een longlist van 3 abonnees en 7 opties.

 

De Nederlanders houden rekening met pech, ziekte en corona en willen een groter ensemble klaarstomen voor de Tour.

 

Een terechte tactische ingreep, zo blijkt nu al, want Dennis worstelt al enkele weken met maag- en darmproblemen. 

 

De Australiër moest zijn stage op de Sierra Nevada afbreken en vecht in Zwitserland iedere dag een persoonlijke strijd uit. Tijdens de openingsrit moest hij zelfs een toilet langs de kant van de weg opzoeken.

 

Ook Mike Teunissen en Nathan Van Hooydonck drummen overigens voor een van de laatste Tour-stekjes, maar hun kansen kregen ook al een knauw na een coronabesmetting in de Ronde van Noorwegen enkele weken geleden.

 

Het lijkt bovendien wel alsof Jumbo-Visma een glazen bol heeft: het stapte gisteren uit de Ronde van Zwitserland na een interne coronabesmetting. Dat is een streep door de plannen van Tour-kandidaten Dennis, Teunissen, Van Hooydonck en Sepp Kuss.

Geen Deens dynamiet van Asgreen?

De Grand Départ op Deens grondgebied moest ook voor Kasper Asgreen een driedaags festival worden, maar de Deen is hoogst onzeker na een zware schuiver dinsdag in de Tour de Suisse.

 

Asgreen, die de dagen voor Zwitserland al ziekjes was, is bezaaid met schaaf- en brandworden, maar vooral zijn gehavende knie baart de Deense hardrijder zorgen. Woensdag werd hij onderzocht in Herentals.

 

De tijdrit was een halve obsessie geworden voor Asgreen, die zelfs een appartement in Kopenhagen had gehuurd om de omloop tot in de puntjes te kunnen bestuderen.

 

Zijn afwezigheid zou een ferme streep door de rekening van Quick Step-Alpha Vinyl kunnen zijn, want ploegbaas Patrick Lefevere rekende op de thuisrijder om een hoge klassementsnotering in de eerste dagen te bevriezen, geen overbodige luxe met de volgorde van de volgwagens in het achterhoofd richting de kasseirit van woensdag 6 juli.

 

Op de ploegleidersvergadering van aanstaande maandag moet ook de knoop rond Julian Alaphilippe doorgehakt worden.

 

Na zijn loodzware valpartij in Luik-Bastenaken-Luik op 24 april verliep de revalidatie van de wereldkampioen vrij voorspoedig, maar is een stage van 3 weken op de Sierra Nevada voldoende om naar de Tour af te zakken? Alaphilippe zou zijn wederoptreden maken op het Frans wegkampioenschap van volgende week zondag.

Trop is te veel, ook voor Mas

Vallen en opstaan, je hoeft Enric Mas de kneepjes van dat vak niet meer te leren. In Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskenland en de Dauphiné verspeelde de Spaanse kopman van Movistar keer op keer een goed klassement door een crash.

 

Mas blijft glimlachen zoals hij dat altijd doet, maar zijn gehavende linkerschouder dwong hem ook nu weer om vroegtijdig af te stappen. Er is oplapwerk nodig, vermoedelijk niet alleen fysiek.

 

Benoît Cosnefroy liet de voorbereidingskoers in zijn vaderland links liggen, maar bakt er in de Zwitserse bakoven niets van. 

 

De Franse puncher zou de voorbije dagen een garantie moeten geweest zijn in de heuvelritten, maar is - zwetend als een rund - steevast bij de vroege gelosten in het peloton.

 

Het Zwitserse zweet lijkt ook een wisselvallige Ion Izagirre en Marc Soler te verlammen, Gino Mäder gaf zelfs op door dehydratatie. 

 

Chris Froome viel uit in de Dauphiné en corona heeft ook het kamp van DSM bereikt: Søren Kragh Andersen, Cees Bol en Casper Pedersen zijn out. Ook UAE en EF-EasyPost delen in de klappen.

 

En zien we tot slot de revaliderende Simon Yates en Miguel Angel Lopez na hun opgaves in de Giro überhaupt een voet op Deense bodem zetten? 

Enric Mas lag er ook in de Dauphiné weer bij.

Tour de France
-
ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg199,2 kmJakobsenvan Aert
3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 kmGroenewegenvan Aert
4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 kmvan Aertvan Aert
5wegwedstrijdLille - Arenberg157 kmClarkevan Aert
6wegwedstrijdBinche - Longwy219,9 kmPogacarPogacar
7wegwedstrijdsemi bergetappeTomblaine - La Planche des Belles Filles176,3 kmPogacarPogacar
8wegwedstrijdsemi bergetappeDole - Lausanne186,3 kmvan AertPogacar
9wegwedstrijdsemi bergetappeAigle - Châtel192,9 kmJungelsPogacar
10wegwedstrijdsemi bergetappeMorzine - Megève145,1 kmCortPogacar
11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - Col du Granon151,7 kmVingegaardVingegaard
12wegwedstrijdbergetappeBriançon - Alpe d'Huez165,1 kmPidcockVingegaard
13wegwedstrijdsemi bergetappeLe Bourg-d'Oisans - Saint-Étienne192,6 kmPedersenVingegaard
14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Étienne - Mende192,5 kmMatthewsVingegaard
15wegwedstrijdsemi bergetappeRodez - Carcassonne202,5 kmPhilipsenVingegaard
16wegwedstrijdsemi bergetappeCarcassonne - Foix178,5 kmHouleVingegaard
17wegwedstrijdbergetappeSaint-Gaudens - Peyragudes129,7 kmPogacarVingegaard
18wegwedstrijdbergetappeLourdes - Hautacam143,2 kmVingegaardVingegaard
19wegwedstrijdCastelnau-Magnoac - Cahors188,3 kmLaporteVingegaard
20individuele tijdritLacapelle-Marival - Rocamadour40,7 kmvan AertVingegaard
21wegwedstrijdParis La Défense Arena - Parijs115,6 kmPhilipsenVingegaard