Ga naar de inhoud

2 weken voor de start van de Tour de France: de zorgenkinderen van het peloton

 vr 17 juni 2022 08:36
Parijs? Voor sommige renners wordt Kopenhagen halen al kantje boord.

Parijs is nog ver, Kopenhagen komt steeds dichter. Over exact 2 weken gaat in de Deense hoofdstad de Ronde van Frankrijk van start. Het gros van het peloton denkt in deze fase van de voorbereiding aan finetunen, maar een kransje potentiële smaakmakers zit 14 dagen voor de openingsrit met veel twijfels en vraagtekens.

Noot: dit artikel werd gepubliceerd voor de meest recente coronagolf in de Ronde van Zwitserland vrijdagochtend.

Moet Ineos weer naar de tekentafel?

Op vrijdag 1 juli begint de Tour de France met een tijdrit van 13,2 kilometer in Kopenhagen. 

 

Dat zou een kolfje naar de hand moeten zijn van Filippo Ganna, die op 25-jarige leeftijd eindelijk zou debuteren in de Tour.

 

Let op de voorwaardelijke wijs, want Ganna verraste vriend en vijand door vorige woensdag na zijn tijdritzege in de Dauphiné te verkondigen dat zijn selectie voor de Tour nog niet in steen gebeiteld is.

 

"We zullen wel zien of ik er in Kopenhagen bij zal zijn", vertelde Ganna in het flashinterview. Een slippertje van de tong of is Ineos Grenadiers zijn plannen stevig door elkaar aan het schudden?

 

Dat moet het mogelijk nog meer doen, want vaste waarde Michal Kwiatkowski verliet de Dauphiné met kniepijn en in Zwitserland lijkt Dylan van Baarle vruchteloos te zoeken naar zijn voorjaarsvorm. 

 

Als klap op de vuurpijl verdween Tour-kopman Adam Yates donderdag uit de Zwitserse rittenkoers met een positieve coronatest. En wisselkopman Dani Martinez heeft ook nog huiswerk.

Dennis zoals Dumoulin, glazen bol van Jumbo-Visma

De tijdrit in Kopenhagen is zowat de rode draad in de wachtkamer van de dokter. Rohan Dennis was op papier een van de grootste concurrenten van Ganna, maar ook Dennis' deelname hangt aan een zijden draadje.

 

In januari zei Jumbo-Visma dat Dennis een van de 6 zekerheden was voor de Tour, maar intussen werd die shortlist zowaar aangepast naar een longlist van 3 abonnees en 7 opties.

 

De Nederlanders houden rekening met pech, ziekte en corona en willen een groter ensemble klaarstomen voor de Tour.

 

Een terechte tactische ingreep, zo blijkt nu al, want Dennis worstelt al enkele weken met maag- en darmproblemen. 

 

De Australiër moest zijn stage op de Sierra Nevada afbreken en vecht in Zwitserland iedere dag een persoonlijke strijd uit. Tijdens de openingsrit moest hij zelfs een toilet langs de kant van de weg opzoeken.

 

Ook Mike Teunissen en Nathan Van Hooydonck drummen overigens voor een van de laatste Tour-stekjes, maar hun kansen kregen ook al een knauw na een coronabesmetting in de Ronde van Noorwegen enkele weken geleden.

 

Het lijkt bovendien wel alsof Jumbo-Visma een glazen bol heeft: het stapte gisteren uit de Ronde van Zwitserland na een interne coronabesmetting. Dat is een streep door de plannen van Tour-kandidaten Dennis, Teunissen, Van Hooydonck en Sepp Kuss.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen Deens dynamiet van Asgreen?

De Grand Départ op Deens grondgebied moest ook voor Kasper Asgreen een driedaags festival worden, maar de Deen is hoogst onzeker na een zware schuiver dinsdag in de Tour de Suisse.

 

Asgreen, die de dagen voor Zwitserland al ziekjes was, is bezaaid met schaaf- en brandworden, maar vooral zijn gehavende knie baart de Deense hardrijder zorgen. Woensdag werd hij onderzocht in Herentals.

 

De tijdrit was een halve obsessie geworden voor Asgreen, die zelfs een appartement in Kopenhagen had gehuurd om de omloop tot in de puntjes te kunnen bestuderen.

 

Zijn afwezigheid zou een ferme streep door de rekening van Quick Step-Alpha Vinyl kunnen zijn, want ploegbaas Patrick Lefevere rekende op de thuisrijder om een hoge klassementsnotering in de eerste dagen te bevriezen, geen overbodige luxe met de volgorde van de volgwagens in het achterhoofd richting de kasseirit van woensdag 6 juli.

 

Op de ploegleidersvergadering van aanstaande maandag moet ook de knoop rond Julian Alaphilippe doorgehakt worden.

 

Na zijn loodzware valpartij in Luik-Bastenaken-Luik op 24 april verliep de revalidatie van de wereldkampioen vrij voorspoedig, maar is een stage van 3 weken op de Sierra Nevada voldoende om naar de Tour af te zakken? Alaphilippe zou zijn wederoptreden maken op het Frans wegkampioenschap van volgende week zondag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trop is te veel, ook voor Mas

Vallen en opstaan, je hoeft Enric Mas de kneepjes van dat vak niet meer te leren. In Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskenland en de Dauphiné verspeelde de Spaanse kopman van Movistar keer op keer een goed klassement door een crash.

 

Mas blijft glimlachen zoals hij dat altijd doet, maar zijn gehavende linkerschouder dwong hem ook nu weer om vroegtijdig af te stappen. Er is oplapwerk nodig, vermoedelijk niet alleen fysiek.

 

Benoît Cosnefroy liet de voorbereidingskoers in zijn vaderland links liggen, maar bakt er in de Zwitserse bakoven niets van. 

 

De Franse puncher zou de voorbije dagen een garantie moeten geweest zijn in de heuvelritten, maar is - zwetend als een rund - steevast bij de vroege gelosten in het peloton.

 

Het Zwitserse zweet lijkt ook een wisselvallige Ion Izagirre en Marc Soler te verlammen, Gino Mäder gaf zelfs op door dehydratatie. 

 

Chris Froome viel uit in de Dauphiné en corona heeft ook het kamp van DSM bereikt: Søren Kragh Andersen, Cees Bol en Casper Pedersen zijn out. Ook UAE en EF-EasyPost delen in de klappen.

 

En zien we tot slot de revaliderende Simon Yates en Miguel Angel Lopez na hun opgaves in de Giro überhaupt een voet op Deense bodem zetten? 

Enric Mas lag er ook in de Dauphiné weer bij.
Gerelateerd:
Tour de France
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
01/07 Kopenhagen - Kopenhagen
tijdrit
13,2 km
Yves Lampaert
Yves Lampaert
2
02/07 Roskilde - Nyborg
Vlak
199,2 km
Fabio Jakobsen
Wout van Aert
3
03/07 Vejle - Sønderborg
Vlak
182 km
Dylan Groenewegen
Wout van Aert
rustdag 04/07
4
05/07 Duinkerke - Calais
Vlak
171,5 km
Wout van Aert
Wout van Aert
5
06/07 Lille - Arenberg
Vlak
157 km
Simon Clarke
Wout van Aert
6
07/07 Binche - Longwy
Vlak
219,9 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
7
08/07 Tomblaine - La Planche des Belles Filles
Semi Bergetappe
176,3 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
8
09/07 Dole - Lausanne
Semi Bergetappe
186,3 km
Wout van Aert
Tadej Pogacar
9
10/07 Aigle - Châtel
Semi Bergetappe
192,9 km
Bob Jungels
Tadej Pogacar
rustdag 11/07
10
12/07 Morzine - Megève
Semi Bergetappe
145,1 km
Magnus Cort
Tadej Pogacar
11
13/07 Albertville - Col du Granon
Bergetappe
151,7 km
Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard
12
14/07 Briançon - Alpe d'Huez
Bergetappe
165,1 km
Tom Pidcock
Jonas Vingegaard
13
15/07 Le Bourg-d'Oisans - Saint-Étienne
Semi Bergetappe
192,6 km
Mads Pedersen
Jonas Vingegaard
14
16/07 Saint-Étienne - Mende
Semi Bergetappe
192,5 km
Michael Matthews
Jonas Vingegaard
15
17/07 Rodez - Carcassonne
Semi Bergetappe
202,5 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
rustdag 18/07
16
19/07 Carcassonne - Foix
Semi Bergetappe
178,5 km
Hugo Houle
Jonas Vingegaard
17
20/07 Saint-Gaudens - Peyragudes
Bergetappe
129,7 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
18
21/07 Lourdes - Hautacam
Bergetappe
143,2 km
Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard
19
22/07 Castelnau-Magnoac - Cahors
Vlak
188,3 km
Christophe Laporte
Jonas Vingegaard
20
23/07 Lacapelle-Marival - Rocamadour
tijdrit
40,7 km
Wout van Aert
Jonas Vingegaard
21
24/07 Paris La Défense Arena - Parijs
Vlak
115,6 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard