UCI scherpt regels voor transgenderpersonen in de koers aan

De UCI heeft transgender-atleten strengere toelatingsregels opgelegd. De Internationale Wielerunie verhoogde de limieten waardoor renners langer moeten wachten om de sprong naar het profpeloton te wagen. De maatregel is bedoeld om "de integratie van transgender-atleten in competitieve sport te bevorderen."

De internationale Wielerunie UCI verhoogde de overgangsperiode op laag testosteron naar twee jaar en verlaagde het maximaal geaccepteerde niveau van testosteron.


De vorige overgangsperiode duurde 12 maanden, maar volgens de UCI tonen recente wetenschappelijke studies aan dat "de verwachte aanpassingen in spiermassa en spierkracht" bij atleten die een overgang van man naar vrouw hebben gemaakt, minstens twee jaar duurt.

 

"Gezien de belangrijke rol die spierkracht en kracht spelen bij de wielerprestaties, heeft de UCI besloten de overgangsperiode voor laag testosteron te verlengen van 12 naar 24 maanden", communiceerde het bestuursorgaan na een vergadering.

De Britse transgender wielrenster Emily Bridges zal door de nieuwe regels waarschijnlijk twee jaar niet mogen koersen.

Testosteronniveau

De UCI verlaagde ook de maximaal toegestane testosteronspiegel bij transgendersporters naar 2,5 nanomol (nmol) per liter in plaats van de huidige vijf."Deze waarde komt overeen met het maximale testosteronniveau dat wordt gevonden bij 99,99% van de vrouwelijke bevolking", aldus het bestuursorgaan.


Het voegde eraan toe dat de aanpassing "bedoeld is om de integratie van transgender-atleten in competitieve sport te bevorderen, met behoud van eerlijkheid, gelijke kansen en de veiligheid van competities." De regel gaat op 1 juli in.


Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft afgelopen november zijn eigen richtlijnen over de geschiktheid van transgenders bijgewerkt, maar het aan individuele sportorganisaties overgelaten om hun eigen regels vast te stellen. 
Het IOC zei toen dat "atleten moeten kunnen concurreren, maar dat oneerlijk voordeel moet worden gereguleerd."