Ga naar de inhoud

Sven Nys na coronaplaag: "Ook voor deelname aan de Tour zullen ploegen geen risico's nemen"

 vr 17 juni 2022 13:55
Sven Nys.

Exact twee weken voor de start van de Ronde van Frankrijk is het peloton weer volledig in de ban van het coronavirus. De Ronde van Zwitserland draait elke dag een beetje meer uit op een slagveld. Is de paniek gerechtvaardigd? "Het is niet echt meer relevant om een volledige ploeg meteen uit koers te nemen", vindt analist Sven Nys.

Corona leek een poosje ingedommeld, maar in de Ronde van Zwitserland wordt het peloton weer geconfronteerd met de realiteit. 

 

Vandaag en gisteren hebben in totaal 4 teams de Tour de Suisse verlaten, andere ploegen hebben hun besmette renners geïsoleerd en koersen voort.

 

"Het protocol is gewijzigd en is soepeler geworden vanuit de organisaties en de teams", duidt Sven Nys, cocommentator in de Ronde van België en ploegmanager van de Baloise Trek Lions, de evolutie van de voorbije maanden.

 

"Dat was ook nodig. Een volledige ploeg nu nog meteen uit koers nemen, dat is niet echt meer relevant."

 

"Alles hangt ook af van het ziektebeeld. Daar moet je rekening mee houden. Maar de schrik zit er zeker in, want met de Tour komt de grootste wedstrijd van het jaar er aan."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"We hadden gehoopt om deze onzekerheid niet meer te hebben"

Door het watervaleffect is het niet uitgesloten dat een van de Tour-tenoren Kopenhagen niet haalt. 

 

"Dat is mogelijk", ziet ook onze analist in de Baloise Belgium Tour. "Daar is men ook consequent in."

 

"Ook al is de Tour de grootste koers van het jaar: men zal die risico's niet nemen, ook voor de gezondheid van de renners. En dat is ook heel goed."

 

"Je moet de voorbereiding en het noemen van namen dus met een korreltje zout nemen tot we in Denemarken echt van start gaan."

 

In Zwitserland werd leider Aleksandr Vlasov gedwongen tot een exit na een positieve test vanochtend.

 

"Hij zal zich waarschijnlijk niet ziek gevoeld hebben, anders zou hij gisteren niet gewonnen hebben."

 

"Symptomatisch of asymptomatisch: de ploegartsen moeten dat goed bekijken en dan keuzes maken. Maar er is momenteel onzekerheid en we hadden gehoopt om die niet meer te hebben."

Je moet de voorbereiding en het noemen van namen voor de Tour met een korreltje zout nemen tot we in Denemarken echt van start gaan.

Sven Nys

"Jongens met ambitie voor de Tour dragen een mondmasker"

Wat doen de ploegen momenteel nog om hun bubbel veilig te houden? "De ene ploeg is strenger dan de andere", ziet Sven Nys.

 

"Ook hier in de Baloise Belgium Tour: bij het tekenen van het startblad dragen de jongens met ambitie voor de Tour een mondmasker, anderen pakken het iets soepeler aan."

 

"Daar zijn geen regels rond en je kunt er dus mee spelen. Maar teams zijn altijd beschermend. We zitten in de wielersport al in de hoogste categorie van voorzorgsmaatregelen."

Gerelateerd: