Adrie van der Poel hoopt dat roze Mathieu krachten doseert in Giro: "Koersen en trainen combineren"

  Mathieu van der Poel blinkt in zijn roze trui.

  Adrie van der Poel hoopt dat zoonlief Mathieu de komende weken niet te agressief koerst in de Giro. "De roze trui en de ritzege zijn binnen. Mathieu moet vooral goed uit de Giro komen met het oog op de Tour."

  ""Matje zit niet ideaal", dacht ik eerst toen hij wat verderop in de buurt van Girmay zat."

   

  Adrie van der Poel zat thuis in zijn zetel te kijken naar de Giro en had er geen goed oog in toen zoonlief niet al te best gepositioneerd zat.

   

  "Mathieu kwam enkele keren in de verdrukking te zitten omdat er nog zoveel renners aan hingen in het peloton. Dat kostte hem energie."

   

  "Maar uiteindelijk zette hij op het juiste moment aan en hield hij zijn inspanning vol. Ik vind het altijd knap als je je favorietenrol waarmaakt. Zo gemakkelijk is dat allemaal niet."

  Bekijk de sprintzege van Mathieu van der Poel in de Giro

  "3 dagen de roze trui dragen zou de max zijn"

  Hoelang kan Mathieu van der Poel zijn roze trui vasthouden volgens vader Adrie? "Hij zal morgen een heel goede tijdrit moeten rijden om zijn trui te behouden."

   

  "De 3e etappe is een stukje gemakkelijker, omdat andere (sprinters)ploegen dan de wedstrijd zullen controleren."

   

  "Daarna komt de rit naar de Etna al, dat wordt een stuk moeilijker om een eventuele roze trui te verdedigen. Maar je weet nooit hoe ze die berg zullen oprijden", zegt Adrie.

   

  "1 dag de roze trui dragen is top, 2 dagen is nog beter en 3 dagen zou helemaal de max zijn voor de ploeg." 

  Mathieu heeft deze week toevallig eens 50 kilometer met zijn tijdritfiets gereden

  Adrie van der Poel

  In het klassement heeft Van der Poel 4 seconden voorsprong op eerste achtervolger Girmay en 6 seconden op Bilbao. De rest staat op 10 tellen en meer.

  Heeft Van der Poel de voorbije weken specifiek getraind op zijn tijdritfiets met het oog op morgen?

   

  "Neen, dat heeft hij nog nooit gedaan", weet Adrie. "Deze week heeft hij toevallig eens 50 kilometer met zijn tijdritfiets gereden, omdat zijn positie wat aangepast was. Voor de rest heeft hij geen tijd gehad voor tijdrittrainingen."

   

  "Anderzijds is het een tijdrit van maar 9 kilometer. Dat is gewoon 12 minuten volle bak of misschien maar 11. We zullen het morgen zien, spannend!"

  "In de Tour zal Mathieu op zijn best zijn"

  Adrie van der Poel hoopt dat Mathieu de komende weken iets minder agressief koerst. Ook al omdat de Tour nog wacht in juli.

   

  "Mathieu moet niet dag in dag uit in de ontsnappingen proberen te zitten", zegt Adrie.

   

  "Hij moet gewoon lekker in het peloton zitten, er eens een dagje uitpikken, eens meedoen aan een massasprint en misschien eens wat langer aanklampen in een bergrit."

   

  "De roze trui is binnen, de ritzege is binnen. Misschien komt er nog een 2e ritzege. Maar voor de rest van de Giro zou ik het koersen en trainen proberen te combineren."

   

  Tussen de Giro en de Tour gapen 4,5 weken. "Mathieu moet maken dat hij heel goed uit de Giro komt. Hij kan daarna een weekje rust nemen."

   

  "Dan heeft hij nog 3,5 weken de tijd om zich voor te bereiden op de Tour. Ik ga ervan uit dat hij in de Tour op zijn best zal zijn."

  Gerelateerd:

  Giro d'ItaliaGiro d'Italia

  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdBoedapest - Visegrád195 kmvan der Poelvan der Poel
  2individuele tijdritBoedapest - Boedapest9.2 kmYatesvan der Poel
  3wegwedstrijdKaposvár - Balatonfüred201 kmCavendishvan der Poel
  4wegwedstrijd