Mathieu van der Poel maakt zijn roze droom waar met winst in 1e Giro-rit

  Giro d'Italia: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 195 km
  location 12u45: Boedapest - 17u19: Visegrád
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  0306090120150195

   Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft zijn debuut in de Giro niet gemist. De Nederlander hield Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert) in de 1e rit af op een punchersaankomst, maar moest wel tot het uiterste gaan. Pechvogel Caleb Ewan (Lotto-Soudal) kwam ten val in de slotmeters.

   De 1e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Mathieu van der Poel kon eigenlijk alleen maar verliezen, maar hij bezweek niet onder de druk. Hij liet zich niet verleiden tot een aanval, maar vertrouwde op zijn sprint. MVDP moest alle restjes energie bijeen schrapen, maar staat morgen wel in het roze te blinken.

   • Verliezer van de dag: Caleb Ewan had eigenlijk niets te verliezen, maar beet op zijn tanden en kon toch meesprinten voor de zege. Alleen was zijn pijp helemaal uit: uit pure vermoeidheid tikte hij het wiel van Biniam Girmay aan en kwam hij ten val. De averij lijkt mee te vallen.

   • Morgen: De tweede etappe is een technische en korte tijdrit van 9,2 kilometer in Boedapest met een heuvelachtige slotkilometer.

   Van der Poel pakt Girmay nog terug, leeggezogen Ewan mept zichzelf tegen het canvas

   Zo heerlijk onvoorspelbaar de Giro kan zijn, zo platgetreden was het verhaal van deze openingsdag. 

    

   Na amper 100 meter mochten Mattia Bais en Filippo Tagliani, twee ploegmaats van Drone Hopper, een dagje met hun neus in de wind koersen. Het Italiaanse duo kleurde het beeldscherm tot op 13 kilometer van de aankomst. 

    

   Alpecin-Fenix, Intermarché-Wanty-Gobert en EF-EasyPost hadden het vuile werk opgeknapt, maar op het slotknikje liet de uitbarsting lang op zich wachten.

    

   Lawrence Naesen en Lennard Kämna waren de verkenners met dienst, maar een sprintje tussen de verwachte protagonisten kwam er dan toch in de laatste hectometers. 

    

   Biniam Girmay zette fors aan bij de laatste bochten, karakterkop Mathieu van der Poel moest een gaatje lijmen en moest zijn tenen uitkuisen om de Ertireeër net voor de witte lijn nog te remonteren.


   Caleb Ewan was de derde hond, maar tikte uitgeput het achterwiel van Girmay aan en kwam ten val. De schuiver had hij volledig aan zichzelf te wijten. Met een gescheurd shirt bolde hij enkele minuten later over de finish.

   "Als Mathieu zijn moment kan kiezen, dan is het bingo"

   "Het is ongelofelijk. Ons plannetje is gelukt", vertelde ploegmakker Dries De Bondt kort na de finish. 

    

   "We zijn nooit in paniek geraakt. We wilden niet te vroeg op kop zitten, maar plots ging de zee open en bij de voet van de klim zaten we helemaal voorin."

    

   "En dan weet je natuurlijk dat hij erg sterk is in de finale. Als hij zelf zijn moment kan kiezen, is het bingo. Mathieu had ook al aangegeven dat hij echt goed was. Dat gaf vertrouwen aan de ploeg."

    

   Van der Poel verdedigt zijn roze trui in de tijdrit. "Ik zie hem de eerste plaats wel vasthouden tot in Italië." Dinsdag rijdt het peloton Sicilië binnen op weg naar de Etna.

   Bekijk hier het interview met Mathieu van der Poel na zijn overwinning

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1