Red Flames veroveren hoofdtrofee in Pinatar Cup na penaltythriller

di 22 februari 2022 22:44

De Red Flames hebben de Pinatar Cup gewonnen. In de finale van het vriendschappelijke toernooi in Zuid-Spanje klopte België Rusland na strafschoppen. De Flames konden net als in de halve finales niet scoren in 90 minuten, maar hielden wel voor de derde match op een rij de nul en bleven net als tegen Wales koelbloedig vanaf elf meter.

Rusland staat 25e op de wereldranglijst van de FIFA, België 20e. Op basis daarvan kon je de Flames dus licht favoriet noemen. Bondscoach Ives Serneels schudde zijn basis alweer flink dooreen, zo mochten Isabelle Iliano en Shari Van Belle voor het eerst op dit toernooi starten. Doelvrouw Diede Lemey moest zoals afgesproken weer plaats maken voor Nicky Evrard.

België begon het best en dat resulteerde na negen minuten in een goeie kans voor Cayman, in één tijd diep gestuurd door Biesmans. Maar de speelster van Lyon trapte op de vuisten van de Russische doelvrouw. Even later opnieuw Belgisch gevaar met een hoekschop van Onzia, Blom kopte naast.

Daarna werd Rusland zoetjesaan de betere ploeg. Dat resulteerde niet in grote kansen, wel in een reeks hoekschoppen. Op nog een andere stilstaande fase kwam Rusland het dichtst bij een doelpunt: De Caigny kopte een vrije trap door in de verkeerde richting, Evrard was verrast en moest de bal lossen maar Rusland kon niet profiteren.

België is het koelbloedigst vanaf de stip

Ook meteen na rust hadden de Flames geluk toen een bal op de lat strandde, aan de overkant kwam Cayman na slecht verdedigen dicht bij een doelpunt.

Invallers Minnaert en de jonge Jill Janssens (18) zorgden opnieuw voor meer Belgisch gevaar. Eurlings trapte op aangeven van Janssens in de handen van doelvrouw Sjtsjerbak.

Voor nieuw gevaar was het doorspoelen naar de slotfase met een gevaarlijke voorzet van Janssens, waar Wijnants en De Caigny net niet bij konden. Ook Rusland kon nog een paar keer dreigen, 0-0 was zo al bij al een terechte eindstand.

Ook in de finale geen verlengingen maar meteen strafschoppen. Philtjens miste de eerste voor België, Wijnants, De Caigny, Cayman en Evrard zelf (!) scoorden wel. Ook Rusland bleef foutloos tot strafschop nummer 5: Sheina trapte naast. Het bleef gelijk tot 6-6, waarna Vanwijnsberghe scoorde en ook de Russin Simanovskaja naast trapte. De trofee was binnen voor de Flames!

België was het hoogst gerangschikte land van de acht deelnemers aan de Pinatar Cup en maakte de favorietenrol ook waar. De Flames kunnen met een goed gevoel richting het WK-kwalificatietweeluik in april.