Sandrine Tas kan voorbeeld van Swings niet volgen, halve finale is eindstation op de massastart

Voor Sandrine Tas was het hoofddoel zich plaatsen voor de Winterspelen. Vandaag sloot ze haar olympische leerschool af met haar favoriete nummer: de massastart. In de tweede halve finale werd de Belgische schaatster naar de achtergrond verwezen door het verschroeiende tempo.  Ze eindigde als 12e en stoot zo niet door naar de finale.

Dat Sandrine Tas op de Olympische Winterspelen mocht schaatsen, was op zich al een persoonlijke overwinning voor onze 26-jarige landgenote. De Belgische haalde al een 29e plek op de 1.500 en een 28e plek op de 500 en 1.000 meter.

 

Toch bleef Tas wat "ontgoocheld" achter. Vandaag kon ze op haar favoriete massastart wel mikken op eerherstel. Ze posteerde zich in de race ostentatief in de staart van het peloton en wachtte de eindsprint af. 

 

Maar geduld is niet altijd een goede deugd. Het tempo schoot in de slotrondes de lucht in. Het ging zo snel dat Tas niet meer in staat was om nog een sprintje uit haar benen te puren. Ze sloot haar Winterspelen zo af met een 12e plaats in haar halve finale op de massastart.

 

Het kan altijd minder goed, naturlijk. De Japanse Nana Takagi, een van de favorietes op dit nummer, ging nog onderuit in de allerlaatste bocht. Onwaarschijnlijk. Eerder deze week vloog ze - op de ploegenachtervolging - op identieke wijze uit die finale draai.

 programma Sandrine Tas
maandag 7 februari 1.500 meter 29e in 2'03"39 verslag
zondag 13 februari 500 meter 28e in 39"37 verslag
donderdag 17 februari 1.000 meter 28e in 1'18"79 verslag
zaterdag 19 februari massastart    

Uitslag halve finale massastart (v)