Goud voor Matthias Casse, brons voor Sami Chouchi: opnieuw Belgisch judosucces in Grand Slam Tel Aviv

Matthias Casse (archief).

Judoka Matthias Casse heeft ook zijn 2e toernooi van het jaar gewonnen: na de Grand Prix van Almada in Portugal was de 24-jarige Belg vandaag de beste in de Grand Slam van Tel Aviv in Israël. In dezelfde gewichtsklasse van -81 kg haalde Sami Chouchi brons. Casse, goed voor brons op de Spelen in Tokio, wordt weer nummer 1 van de wereld.

In januari opende Casse zijn seizoen met de Portugese GP, de prestigieuze Grand Slam van Parijs liet hij schieten, die van Tel Aviv pakte hij wel mee. En ook hier met de hoofdvogel.

In de finale had onze nummer 2 van de wereld wel zijn tijd nodig tegen de 28-jarige Turk Vedat Albayrak (IJF-5). Na de 4 minuten reguliere tijd kwam er nog bijna evenveel goldenscoretijd bij: pas na 3'45" in de extra tijd kon Casse met een ippon uitpakken. Hij klemde de arm van de Turk en draaide hem met zijn benen op zijn rug.

Voor Casse is het de derde gouden medaille op een Grand Slam. In 2020 won hij in Parijs, vorig jaar in Abu Dhabi. Daarnaast veroverde hij nog een keer zilver (Abu Dhabi 2018) en twee keer brons (Bakoe en Düsseldorf 2019).

Op de wereldranglijst neemt Casse de eerste positie opnieuw over van de Georgiër Tato Grigalasjvili.

Ook in de -81 kg kaapte Chouchi (IJF-7) het brons mee tegen de thuisvechter Sagi Muki (IJF-22), ook met een ippon in de extra tijd (na 43 seconden). De 28-jarige Chouchi staat voor de vierde keer op een podium van een Grand Slam.

Vorig jaar won hij in Tbilisi en veroverde hij brons in Tasjkent en twee weken geleden pakte hij ook brons in Parijs, ook daar in een kamp tegen voormalig wereldkampioen Sagi Muki

Op Grand Prix-niveau verzamelde de Europese vicekampioen van 2018 drie medailles: in 2018 goud in Cancun en in 2019 brons in Tel Aviv en Tasjkent.

Sami Chouchi (archief).

Weg naar finale

In de eerste halve finale van de Grand Slam van Tel Aviv stonden de twee bronzenmedaillewinnaars van de laatste Olympische Spelen in Tokio tegenover elkaar: Casse en de genaturaliseerde Oostenrijker Shamil Borchashvili (IJF-8).

Matthias Casse domineerde de wedstrijd, maar moest af en toe op zijn hoede zijn voor de gevatte counters van de Oostenrijker. Er volgde geen onlogische verlenging en daarin kon de Belg na iets meer dan een minuut de winnende waza-ari scoren.

Bekijk het verslag in het Journaal: