Toma Nikiforov pakt goud op Grand Slam in Parijs, Sami Chouchi moet vrede nemen met brons

Toma Nikiforov (archief)

Toma Nikiforov heeft goud gepakt op het prestigieuze Grand Slam-judotoernooi van Parijs. De Belg klopte in de finale bij de klasse tot 100 kg de Israëliër Peter Paltchik na een zenuwslopende golden score. Sami Chouchi behaalde brons in de gewichtsklasse tot 81 kg.

De finale in de gewichtsklasse tot 100 kilogram beloofde een stevige strijd te worden tussen de nummers 6 en 7 op de wereldranglijst. Toma Nikiforov kreeg met Peter Paltchik een te duchten tegenstander voorgeschoteld.

 

Er werd dan ook lang niet gescoord in de wedstrijd. Met 2 strafpunten voor de man uit Israël en 1 voor de Belg, begonnen de mannen aan de verlengingen. 

 

Na 2 minuten en 28 seconden zette Paltchik een aanval in. Hij kreeg onze landgenoot op de rug, wat hem een ippon opleverde. Maar bij die worp landde de tegenstander van Nikiforov op zijn hoofd, waardoor hij zichzelf in gevaar bracht. En dus nam de video referee een kijkje.

 

Geen ippon, maar wel een strafpunt voor de Israëliër. Zijn derde, en zo pakte Toma Nikiforov het goud in Parijs. Een prestigieuze medaille voor onze landgenoot.

Sami Chouchi (archief)

Sami Chouchi pakt brons in Parijs

In de categorie tot 81 kilogram baande Sami Chouchi zich een weg naar een bronzen medaille.

 

De Belg verloor zijn kwartfinale tegen de Georgiër Tato Grigalashvili en moest zijn medaillekansen verdedigen in de herkansingen. 

 

Daar kreeg Chouchi net als Nikiforov een Israëliër voorgeschoteld. Dit keer liet de nummer 7 van de wereld geen steek vallen, goed voor een bronzen plak.

 

De Belgen keren zo met 2 medailles naar huis na een succesvolle tweede dag in Parijs.