Ga naar de inhoud

Overbodig of broodnodig? Sporza Daily buigt zich over geboorte van nieuw "uitdagend" volleybalformat

 wo 24 april 2024 19:10
Volgend seizoen trekken de beste volleybalploegen ook over de Nederlandse grens.

Na de BNXT League in het basketbal en de BENE-League in het handbal zet ook de volleyballiga een competitie met Nederland op poten. De BeNe Conference is geboren. Een goed idee of niet? Sporza Daily toetste de voor- en nadelen af.  "Het Belgische volleybal kan meesurfen op de nieuwe schwung", klonk het.

Knack Roeselare ging gisteren winnen in Maaseik en staat zo op één zege van een nieuwe volleybaltitel. Morgen kan het die in het eigen Schiervelde binnenhalen.

 

De laatste in het huidige competitieformat?

 

Vorige week werd beslist dat na het reguliere seizoen in de Lotto Volley League Belgische en Nederlandse topteams het tegen elkaar opnemen in de BeNe Conference. Een nacompetitie die de huidige Champion Play-off vervangt.

 

Net zoals in het basketbal en het handbal gaat ook onze volleybalcompetitie in zee met Nederland.

Het Belgische volleybal kan van de BeNe Conference profiteren en meesurfen op de nieuwe schwung.

Hendrik Tuerlinckx

Eerst even een korte heropfrissing: wat houdt die BeNe Conference precies in? 

 

"Wanneer de Belgische en de Nederlandse reguliere competitie afgewerkt is, spelen de eerste vier in de stand van elk land tussen februari en april nog een aparte nacompetitie", legt onze commentator Geert Heremans uit. 

 

Op basis van dat klassement, spelen de best geplaatste ploegen in België en Nederland de titelfinale om de landstitel. Klinkt interessant, maar is er daar dan nood aan? 

 

"Ik denk dat veel clubs het een uitdagend, nieuw concept vinden", gaat Heremans verder. "Niet alleen op sportief vlak, ook op extrasportief niveau zou erop vooruit kunnen gaan. Het moet zeker een kans krijgen."

Ook Hendrik Tuerlinckx, jarenlang prof geweest bij Knack Roeselare, loopt warm voor het idee.

 

"Het Belgisch volleybal kan hier van profiteren. In het verleden is al gebleken dat het moeilijk was een competitie met 12 Belgische teams te vormen. Dan is het goed dat er aan andere initiatieven gedacht wordt om toch te kunnen groeien."

Knack Roeselare behoort tot de Europese volleybaltop.

Wat leren andere sporttakken ons?

Er zijn natuurlijk al voorbeelden te vinden in andere sporten. In de basketbalcompetitie bestaat zo al enkele jaren de BNXT league. Is daar gebleken dat het werkt?

"Er zijn op dat vlak nog niet veel studies geweest, in dat opzicht hebben wij als onderzoekers nog wat werk voor de boeg", legt Thomas Peeters uit. Hij is econoom aan de Erasmus School of Economics in Rotterdam. 

 

"Het grote pijnpunt in deze sport is dat er weinig geld gepuurd wordt uit tv-rechten, zeker in vergelijking met voetbalcompetities. Het is moeilijk om in te schatten waar de economische meerwaarde gehaald zal worden."

Ik geloof niet dat de tribunes in Aalst nu plots vol zullen lopen voor een duel tegen Apeldoorn. 

Sporza-commentator Geert Heremans

"Puur sportief gezien is het natuurlijk wel interessant om meer topmatchen te spelen. Dat geldt voor de spelers én de supporters, die de laatste jaren wat wegblijven", vult Sporza commentator Geert Heremans aan. 

 

"Alleen geloof ik niet dat wanneer Aalst tegen pakweg Apeldoorn moet spelen, de tribunes plots tot de nok gevuld zullen zijn. Ook de nieuwe verre verplaatsingen zullen praktisch en financieel een struikelblok vormen, al zou de liga daar een mouw aan passen. 

 

Interessante uitdagingen voor de boeg, dat is duidelijk. De BeNe Conference League, vanaf volgend seizoen dus in full force. 

Gerelateerd: