Duitse bankzitster en Noorse veelvraat zorgen elk voor goud op teamsprint langlaufen

Victoria Carl: initieel geen plekje in het basisduo, inmiddels olympisch goudenmedaillewinnares.

Team-sprint, mag u zeer letterlijk nemen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen werd de langlaufrace op de Winterspelen pas in de laatste akte van de wedstrijd beslist. Een ultieme versnelling schonk de Duitse vrouwen en de Noorse mannen het goud. Herbekijk de spannende ontknopingen hieronder.

Het was Victoria Carl die met een eindsprint het goud uit de handen van topfavoriet Zweden rukte in de teamsprintfinale van het langlaufen bij de vrouwen. 

 

De Zweedse topsprintster Jonna Sundling, goud in de individuele sprint, ging de laatste rechte lijn op kop in, maar zag Carl net voor de streep nog voorbijglijden. Duitsland wint zo verrassend het goud, met 17 honderdsten voor topfavoriet Zweden. Rusland finishte als derde op 71 honderdsten. 


Een grote verrassing, zeker omdat Carl eigenlijk een bankzitter is bij de Duitse vrouwen. Ze kwam op het laatste moment in de ploeg omdat een van haar landgenoten zich niet goed voelde.


De Verenigde Staten, uittredend olympisch kampioen, was pas 5e op bijna 13 seconden, Noorwegen werd uit koers geslagen door een gebroken stok. Het eindigde 8e op meer dan 1 minuut.

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

Ook bij de mannen was het lang wachten tot de ontknoping. Sprintfenomeen Klaebo was daar de afmaker met dienst. Hij schonk Noorwegen - in de laatste bochten - het goud op de teamsprint. 

 

Johannes Klaebo heeft zijn status van beste sprinter van het langlaufveld opnieuw waargemaakt. De 25-jarige versnelde net voor de laatste rechte lijn en hield het vlot vol tot op de lijn. Finland eindigde op 2,5 seconde, Rusland was goed voor brons op 4"29. 

 

Het is de 4e medaille van Klaebo in Peking na goud op de individuele sprint, zilver op de 4x10 km mannen en brons op de 15 km klassiek. In 2018 was hij ook al goed voor 3 medailles: sprint, teamsprint en 4x10 km.

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

Teamsprint vrouwen:

Teamsprint mannen: